Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грант Шапс смята, че трябва да има повече жени в британската армия

Грант Шапс
Снимка: АП/БТА

Жените са решението на кризата с набирането на персонал във въоръжените сили на Обединеното кралство, заяви министърът на отбраната на страната Грант Шапс. Той каза в интервю за вестник "Дейли телеграф", че е загрижен, че обществото като цяло не е представено подобаващо в настоящия състав на армията и че трябва да се направи повече за привличането и задържането на жени на служба. На въпрос на вестника какво би направил той лично, за да реши влошаващата се криза с набирането на персонал, Шапс отговори: "Това, което силно желая, е да имаме армия, която да отразява страната ни такава, каквато е днес. Не може да е правилно нашата армия все още да има само 11 или 12 процента жени, например, когато те съставляват половината от населението". 

Статистиката показва, че в момента броят на жените в редовните сили на Обединеното кралство възлиза на 11,3%, като те са представени най-силно в Кралския флот и Кралските военновъздушни сили и най-слабо в Кралската морска пехота. 

Благотворителни организации, работещи с жени военнослужещи, които са преживели сексуално насилие и изнасилване, казаха по-рано за "Дейли телеграф", че в армията битува "токсична култура на изнасилвания". През октомври 2022 година Кралският флот беше принуден да започне разследване на твърдения за заплахи за изнасилване и сексуално посегателство на борда на британските ядрени подводници, докато двама пилоти бяха уволнени след доказателства за тази "токсична култура".

Грант Шапс направи коментарите, тъй като въоръжените сили преживяват значителна криза с наемането на персонал, като Военноморските сили претърпяха срив в потока от нови служители. Миналата седмица "Дейли телеграф" разкри, че флотът има толкова малко моряци, че трябва да изведе от експлоатация два военни кораба, за да напълни новия си клас фрегати, тъй като приемът както за флота, така и за кралски морски пехотинци е спаднал с повече от 22% в сравнение с предходната година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Грант Шапс

Грант Шапс е министър за пети път в една година - сега на отбраната

Новият британски министър на отбраната е Грант Шапс, който наследява на поста Бен Уолъс, подал оставка. Премиерът Риши Сунак оповести тази сурин дългоочакваната промяна в кабинета, която включва и наследник на Бен Уолъс. Това е досегашният..

публикувано на 31.08.23 в 13:43
Грант Шапс

Роб Уотсън: Не вярвам Грант Шапс да остави голяма следа в британската политика

Ключов съюзник на Украйна е Великобритания. От тази седмица тя има нов министър на отбраната. В първото си публично изявление на новия пост Грант Шапс беше категоричен, че Обединеното кралство ще продължи безусловната военна подкрепа за Украйна. Как..

публикувано на 02.09.23 в 10:20
Грант Шапс

Грант Шапс планира да изпрати британски войски в Украйна

Британският министър на отбраната Грант Шапс ще изпрати войски в Украйна, пише "Сънди телеграф". Британски военни ще обучават украинската армия на място, а британският флот може да навлези в Черно море, става ясно от интервю на Шапс за вестника. Грант..

публикувано на 01.10.23 в 03:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Босилеград искат да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни

Да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни  в секцията в Босилеград, каквито на предишните избори били доста, ще се постараят организаторите от Културноинформационния център там, каза директорът Иван Николов. Гласоподавателите не..

публикувано на 14.05.24 в 16:59
Областният управител на Монтана Ивайло Антонов

Повече катастрофи, ранени и жертви в Монтанско спрямо преди година

Увеличава се пътният травматизъм в област Монтана. От началото на годината са станали 255 пътно-транспортни произшествия с петима загинали.  Спрямо миналата година има повече катастрофи, убити и ранени по пътищата. До края на април в областта са..

публикувано на 14.05.24 в 16:43
Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев: Възможни са нови предсрочни избори през есента

Възможни са нови предсрочни парламентарни избори през есента. Тази прогноза направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Стойчо Стойчев. "Смятам, че изборите през юни ще произведат парламент, който няма да бъде способен да излъчи..

публикувано на 14.05.24 в 16:38
Людмила Петкова с Паоло Джентилони

Министърът на финансите Людмила Петкова разговаря с еврокомисаря по икономика

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова се е срещнала вчера с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони и с президента на Еврогрупата Паскал Донахю, съобщиха от постоянното ни представителство в Брюксел. На срещата са били..

публикувано на 14.05.24 в 16:23

В с. Смилец засяха дините за Празника на маджуна

В силистренското село Смилец засяха дините за Празника на динения маджун, който по традиция се провежда в края на лятото. В процеса, наречен "от нивата до тавата", участват и млади, и стари, а за да са големи дините, баби и деца се търкалят в..

публикувано на 14.05.24 в 16:19
Снимката е илюстративна

Община Пазарджик иска да дофинансира детските млечни кухни

Община Пазарджик ще дофинансира детските млечни кухни. Така, разходите на родителите, които ползват тази услуга, ще спаднат с 50 процента. Новата наредба може да влезе в сила от началото на следващата година. Мярката за дофинансиране на..

публикувано на 14.05.24 в 16:15
ПМГ

Само един зрелостник от област Монтана ще се яви на матура по химия

Само един дванадесетокласник от област Монтана ще се яви на матура по химия и опазване на околната среда. Най-много са желаещите за английски език. По физика за втора поредна година няма кандидати. 805 зрелостници са подали документи да се явят на матура..

публикувано на 14.05.24 в 16:02