Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежка зима в САЩ: Затвориха магистрали, 6 500 полета са отменени

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силни ветрове, сняг и дъжд превърнаха в пързалки много пътища в американския Среден запад и създадоха опасност за пътуващите. Някои магистрали бяха затворени, а над 6500 полета в цялата страна бяха отменени.

Вчера в Чикаго на международното летище О'Хеър работата бе спряна за повече от два часа и бяха отменени повече от 1130 полета. Общо за САЩ отменените полети  бяха  повече от  6500.

Според Националната метеорологична служба близо 30 милиона американци  в петък бяха в прегръдката на  зимата , а тя взе и пърите си жертви. В Уисконсин  мъж почина, докато почиства сняг, а в Чикагското предградие "Шилер парк" се смята, че студът е причина за смъртта на друг човек. В петък има и 1 жертва на лавина в Айдахо.

Лошото време наложи и промяна в предизборната кампания на републиканците в Айова. Ники Хейли  и Рон Де Сантис отмениха няколко от планиранаите си срещи.

В района на Чикаго поради прекъснати електропроводи от мокрия сняг имаше над 150 000 домакинства без електрически ток, но вече 90% от прекъсванията са възстановени.

В части от Средния запад и Големите равнини с нахлуването на студена въздушна маса от Канада температурите вече паднаха до минус 7- минус 8 градуса. Предупреждението за зимното време остава и днес.

Според метеоролозите дъждът ще премине в сняг, а температурите в следващите дни ще паднат до минус 21 – минус 22 градуса.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева – директор на варненска Арт галерия.  Експозицията е създадена по проекта "Операта - музикалната..

публикувано на 18.05.24 в 11:38

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея.  Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в..

публикувано на 18.05.24 в 11:17

С двудневен празник в Кипър отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

С двудневен празник - днес и в следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър, Кипърския център за екологични изследвания и други неправителствени организации. Програмата за деня..

публикувано на 18.05.24 в 11:08

Кола се преобърна до АМ "Тракия", водачът загина

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия". Кола излетя от аутобана и се обърна в полето.  Инцидентът е станал около 9:30 часа в събота сутринта на 74-ия км в платното в посока Бургас. Загинал е водачът на автомобила "Фолксваген" – млад мъж. Той е бил сам във возилото.  Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата,..

публикувано на 18.05.24 в 10:54

Експерт: Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект, "разбират малко за това как работят техните системи" и..

публикувано на 18.05.24 в 10:42

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци и творци. Те бяха отпуснати по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация с решение на парламента от 1 март тази година.  135 български културни дейци са наградени пожизнено за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Илияна Йотова

Йотова открива четвъртия Български събор "Нишка от корен" в Мюнстер

В германския град Мюнстер вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен". Съборът се организира от Българско културно сдружение "Малката България" и ще събере участници от цяла Германия, съседни държави и България. В рамките на посещението си в Мюнстер вицепрезидентът ще проведе срещи с..

публикувано на 18.05.24 в 10:08