Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вулкан изригна в югозападна Исландия

Заради изригване на вулкан в Исландия евакуираха градчето Гриндавик

Автор:
Предишното изригване на вулкан в близост до град Гриндавик на полуостров Рейкянес, 19 декември 2023 г.
Снимка: АП/БТА

Продължаващо изригване на вулкан в Исландия доведе до евакуацията на градчето Гриндавик рано тази сутрин.

Местните жители са напуснали града около 3:00 ч. сутринта местно време.

Това е поредна евакуация на града заради близкия вулкан - такава имаше и в края на миналата година, след която някои жители бяха допуснати да се върнат у дома.

Към момента няма информация по какъв начин изригването може да засегне въздушния трафик или атмосферните условия.

Изригването е започнало северно от Гриндавик, но все още не е локализирано точното място, откъдето излиза лавата и в каква посока тече, съобщи исландската телевизия, цитирана от БТА.

Изпратен е хеликоптер на бреговата охрана, който да оцени ситуацията и точното местоположение, съобщиха от Агенцията за гражданска защита.

Предишното изригване започна във вулканичната система Свартсенги на 18 декември, което доведе до пълната евакуация на 4000-те жители на Гриндавик и до затварянето на спа курорта Синята лагуна - популярна дестинация за туристите.

В крайна сметка Гриндавик бе пощаден, тъй като лавата си проправи път в различна посока от градчето, отбелязва Ройтерс.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Йоурова

ЕС забранява на Русия да финансира медии на територията му

ЕС забранява на Русия да финансира медии, неправителствени организации и политически партии в негови страни-членки. Това се съдържа в 14-ия пакет санкции срещу Кремъл заради войната в Украйна. Новината съобщи в „Екс“ заместник.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.  Зелена светлина за мерките даде днес Комитетът на постоянните представители..

публикувано на 15.05.24 в 18:50
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: На управляващите в РСМ предстои тежък сблъсък с реалностите в ЕС

На новите управляващи в Република Северна Македония (РСМ) предстои тежък сблъсък с реалностите в Европейския съюз (ЕС) . Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения.  "От една страна ще бъдат притиснати от собствените си обещания да..

публикувано на 15.05.24 в 18:29

МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена)

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева...

обновено на 15.05.24 в 18:26
Президентът Румен Радев се срещна днес, 15 май, с представители на Съюза на ректорите.

Президентът призова партии и правителство да намерят решение за заплатите в университетите

Президентът Румен Радев призова парламентарните партии и служебното правителство да намерят решение за обещаното от държавата увеличение на заплатите на университетските преподаватели. Държавният глава се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища заради недоволството на работещите в сектора и готовността им за протести от 20 май...

публикувано на 15.05.24 в 18:16

Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

Нов пакет военна помощ за Украйна обявиха Съединените щати. В Киев държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон предоставя на Киев допълнителни 2 милиарда долара, които ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна.  САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ Американската военна..

публикувано на 15.05.24 в 18:00
Изпълнителният директор на Агенцията за заетостта Смилен Вълов говори на конференцията

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион - те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда, това стана ясно на организирана от Агенцията по заетостта конференция на тема "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще". Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно..

публикувано на 15.05.24 в 17:56

Райна Асенова: РСМ трябва да поддържа добросъседски отношения с България и Гърция, ако иска членство в ЕС

68% от македонските граждани са за присъединяване на страната към ЕС и за да тръгне РС Македония по европейски път, управляващите трябва да имат предвид, че преговорната глава за добросъседство е първата, която се отваря и последната, която се затваря. И ако иска да стане член на ЕС, РС Македония трябва да поддържа добросъседски..

публикувано на 15.05.24 в 17:52