Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров може да играе финал в Мелбърн (ВИДЕО)

Пресиян Коев (вляво) и Александър Пенев
Снимка: Campio Podcast

Григор Димитров се намира в невероятна форма в момента и не изключваме варианта да стигне дори до финал на Аустрелиън Оупън. Около това мнение се обединиха треньорите от Тенис клуб 15-40 Пресиян Коев и Александър Пенев, които гостуваха на Campio Podcast. Двамата чакат с особен интерес първия за годината турнир от Големия Шлем и заради това, че за първи път момче от техния клуб ще участва в основната схема на турнира при юношите – Александър Василев.

„Виждам Григор Димитров като доста по-зрял. Той знае какво прави на корта. Самото му присъствие, начинът, по който вижда играта, по който гледа във важните моменти да изиграе точките. Плюс това, остава много спокоен и това си личи в погледа му. Нормално е да имаме по-високи очаквания и надежди. В добра форма е, разчита играта. Натрупа достатъчно самочувствие, за да можем да очакваме нещо повече. Нека не забравяме, че той вече има полуфинал в Мелбърн – един мач с Рафаел Надал, който се реши в последните точки. Очакванията ми са за силен турнир, за добро представяне. Той е способен да победи всеки и аз не изключвам дори варианта да играе финал. В същото време не трябва да сме и толкова критични, ако има слаб мач и има слаб турнир. Просто трябва да го приемем, това е нашето момче и трябва да го подкрепяме“, коментира Александър Пенев.

Пресиян Коев добави: „Тенисът е един от най-конкурентните и най-трудните спортове и това да имаме играч в елита, на такова ниво, може никога да не се повтори. Един турнир си горе, друг си долу. Един известен треньор беше казал, че дели събитията в тениса на добри и лоши седмици. И като цяло добрите са по-малко. В момента след Джокович има една група от 4-5-6 тенисиста, които са в много силна форма. Григор Димитров е един от тях. И ако всичко е както трябва да бъде, той може да стигне много напред. Миналата година имаше нещастието да играе срещу Джокович в трети кръг. И това беше един от най-трудните мачове на сърбина“.

„Григор Димитров от малък изглеждаше изключително уверен в това, което прави. Без капчица съмнение. Помня, една конференция преди години и попитаха Димитър Господинов  - бащата на Григор: „Кое го прави толкова успешен?“. Той обясни всичко с една дума: "Самочувствие!“, каза още Пенев.

Голямото вълнение за българския тенис в Мелбърн е свързано и с рекордния брой наши таланти, които влизат в турнира при юношите и девойките. Директно от основната схема ще започнат Александър Василев и Иван Иванов при юношите и Ива Иванова, Елизара Янева, Ралица Данчева и Йоана Константинова при девойките. Анас Маздрашки ще мине през квалификациите.

„За първи път състезател на нашия клуб ще играе турнир от Големия Шлем за юноши в основна схема. Всички ние се вълнуваме. Личен треньор на Александър Василев е нашият колега Михаил Петров. Александър направи една много силна година. Успя да влезе доста напред. Игра турнири за мъже и влезе в световната ранглиста, което се случва рядко като постижение. Малко хора могат да го направят. Така че той дава заявки за много сериозно представяне“, коментира Пресиян Коев.

Александър Пенев допълни: „Александър дойде при нас на 6-7 години. И още от малък беше скромен, нямаше перчене. Отдаден е и знае за какво работи. Мечтае и има примера на Григор Димитров. Иска да го гони, да има същите преживявания. Но най-важното е, че той е изключително отдаден и обича играта. Всеки ден излиза с мисълта да израсне в даден детайл“.

В епизода ще чуете още:

✔️На какво се дължи възхода на Григор Димитров?

✔️Колко трудно е изграждането на тенисист от световно ниво?

✔️Една от основните причини за това силно поколение български тенисисти.

✔️Защо тенисът от спортовете влияе най-силно на продължителността на живота?

✔️За работата с подрастващи

✔️Визията на треньора

✔️Методът МАР



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боряна Калейн поведе в квалификациите на ЕК по художествена гимнастика в Баку, Стилияна Николова е втора

Боряна Калейн поведе в квалификациите при жените, а Стилияна Николова е втора до момента след изпълненията с обръч и с топка след първа група на Европейската купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан). Калейн игра силно и с актив от 69.200 точки (36.200 на обръч и 33.000 на топка) оглави класирането. С два най-високи резултата към момента..

публикувано на 03.05.24 в 10:53

Торoнто победи Бостън в мач от плейофите на НХЛ

Уилям Найландър вкара гол във втория и третия период, а Торонто Мейпъл Лийфс постигна победа с 2:1 над гостуващия Бостън Бруинс и изравни плейофната серия помежду им до 3:3 успеха от първия кръг на Източната конференция в НХЛ. Мач 7 е насрочен за събота вечер в Бостън. Найландер наруши дългата безрезултатна ситуация на мача при само 54,8 секунди до..

публикувано на 03.05.24 в 10:12
Арина Сабаленка

Сабаленка спечели срещу Рибакина и е на финал в Мадрид

Защитаващата титлата си Арина Сабаленка (Беларус) се класира за финала на турнира по тенис на клей в Мадрид с награден фонд 7.7 милиона евро. Световната номер 2 постигна труден успех над Елена Рибакина от Казахстан след 1:6, 7:5 и 7:6 (5) за 2:19 часа игра. В битка за титлата Сабаленка се изправя срещу Ига Швьонтек от Полша. Лидерката в световната..

публикувано на 03.05.24 в 10:10
Тодор Янокв

Теодор Янков с норматив за ЕП по лека атлетика за юноши

Теодор Янков покри норматив за Eвропейското първенство по лека атлетика за юноши на турнира памет на Григор Христов-Гришата, който се проведе на стадиона на Национална спортна академия "Васил Левски". Гришата отдаде голяма част от живота си на леката атлетика като журналист и написа книгата "На Царицата с признание и любов" В надпреварата на скок..

публикувано на 03.05.24 в 10:08
Байер (Леверкузен)

Полуфинали в Европа: Леверкузен удължи серията си с победа в Рим

Новият германски шампион Байер (Леверкузен) удължи невероятната си серия от 47 поредни мача без загуба във всички турнири през този сезон. В първи полуфинален двубой в турнира Лига Европа "аспирините" спечелиха с 2:0 на Стадио "Олимпико" в Рим и взеха много сериозен аванс пред Рома за реванша след седмица в Германия. Леверкузен изковауспеха си  с голове..

публикувано на 03.05.24 в 00:01
Челси

Челси нанесе нова загуба на Тотнъм

Челси нанесе нова загуба на Тотнъм в поредно лондонско дерби, след като го победи с 2:0 в отложен двубой от 26-ия кръг на английската Висша лига.  Трево Чалоба вкара за 1:0 в 24-ата, а Николас Джаксън удвои в 72-ата минута. В миналия кръг "шпорите" паднаха и от големия си съперник Арсенал с 2:3, а Челси записа дубъл срещу Тотнъм този сезон, след като..

публикувано на 02.05.24 в 23:30
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на Европейското по спортна гимнастика

Най-добрата българска състезателка Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на Европейското първенство по спортна гимнастика в италианския град Римини. Възпитаничката на Филип Янев, която спечели квота за олимпийските игри в Париж 2024, получи трета по сила оценка от 13.816 точки, след като има 14.100 за първия опит и 13.533 за втория...

публикувано на 02.05.24 в 22:04