Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образование и превенция – отговорът срещу ранните бракове

Адв. Юлия Раданова: При връщане на предишните текстове на закона, проблемът с непълнолетните раждащи деца няма да бъде решен

| Интервю
Снимка: Иванка Петрова

Образование и превенция – това е отговорът на въпроса с ранните бракове. Това е мнението на адв. Юлия Раданова, адвокат на Мрежата за правна помощ към Националната мрежа за децата.

"Забраната на ранни бракове сякаш изглежда на повърхността да подпомага тези момичета, които са най-вече рисковата група, към това да трябва да сключат ранен брак. Но практически се случва така, че за част от тези деца се създават редица други проблеми", коментира тя.

По думите й исканото изменение, което вече е в сила - за забраната на тези бракове, е в резултат на препоръки от 2016 г., когато Комитетът на ООН за правата на детето отправя към България. Това е направено в контекста на системата от механизми, които България има по отношение на проследяването на малцинствените общности, които най-често са тези, които прибягват към съда за издаване на подобен тип разрешение за брак.

В предаването "12+3" адв. Раданова обясни каква е била ситуацията до момента:

"Досега уредбата по начина, по който функционираше, предполагаше съдът конкретно да се запознае, да изслуша встъпващите в брак, съответно и техните настойници, и при наличие на конкретна нужда, която най-често е бременност на непълнолетното лице, което иска да встъпи в брак, беше давано подобно разрешение".

Сега сме пред един вакуум, добави тя и уточни, че в момента такъв брак няма да може да се случи. Адвокатът обясни какво означава сегашната ситуация:

"Една непълнолетна, която е бременна, ражда извън брак, респективно нямаме установен произход на детето. Тук се разчита на припознаването от бащата, той да заяви това пред общината и да се себеидентифицира като баща на детето и да фигурира в акта за раждане. В случай, че това не бъде направено, въпросната непълнолетна ще следва да води дело, което да установи произхода, биологичния баща, от което произтичат редица права. Всичко това за един непълнолетен човек, който е в доста сложна ситуация, означава първо ходене още веднъж до съд, второ ангажиране с множество производства с дълга продължителност и поставянето в една своеобразна несигурност".

Според нея при връщане на предишните текстове на закона, проблемът с непълнолетните раждащи деца няма да бъде решен.

Адв. Раданова подчерта, че няма еднозначен отговор на въпроса с ранните бракове. По думите ѝ подходът трябва да е мултидисциплинарен. Трябва да се работи много с уязвимите групи, категорична бе тя.

Елена Динева-Илиева от Софийския районен съд е първият първоинстанционен съдия, който сезира Конституционния съд след промените в основния закон, които дават тази възможност на всички съдии. Искането на съдия Динева-Илиева е за обявяване за противоконституционна на отмяната на ал. 2, 3 и 4 от чл. 6 на Семейния кодекс. Въпросните разпоредби уреждаха възможността по изключение и след разрешение на Районния съд навършилите 16 години да сключат брак.

Цялото интервю на Снежана Иванова с адв. Юлия Раданова чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гложенски манастир

Единственият път до Гложенски манастир е в лошо състояние

Слушатели на Хоризонт и управата на Гложенския манастир сигнализираха за лошото състояние на единствения път до светата обител.  Какво е състоянието на участъка от село Малък извор до манастира може да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.05.24 в 14:21
Президентът Румен Радев е на посещение в Бургас - 17 май 2024 г.

Румен Радев: Няма основание от промени в НСО

Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим. Така президентът Румен Радев коментира тежкият инцидент с автомобил на службата за охрана на властта, станал снощи при Аксаково, в който..

публикувано на 17.05.24 в 14:16

Оставка на Александър Мумджиев от Инспектората на ВСС

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е подал до Народното събрание заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение с Инспектората, съобщиха от Висшия съдебен съвет.  Мумджиев беше задържан във Враца заради непристойно поведение в хотел в града, а Районната прокуратурата в града образува досъдебно производство...

публикувано на 17.05.24 в 14:05
Снимката е илюстративна

Историческия трактат на Петър Богдан представят в президентството на 21 май

Историческият трактат, посветен на България - "За древността на бащината земя и за българските дела" на Петър Богдан - ще бъде представен в сградата на Президентството на 21 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Трудът, написан на латински език, е завършен 1667 година и е един от най-ценните български писмени паметници. Архиепископ..

публикувано на 17.05.24 в 13:57
Калин Стоянов

Вътрешният министър: 16 досъдебни производства за купуване на гласове, 46 са сигналите

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи. Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Работим доста активно. Към днешна дата..

публикувано на 17.05.24 в 13:53

НСИ за първото тримесечие на 2024-та: Разходите на домакинствата за храни - почти 30%

Българинът яде все повече месо, плодове и зеленчуци, и употребява по-малко хляб, тестени изделия и олио - това сочат данните от наблюдението на Националния статистически институт за потреблението на основни храни през първото тримесечие на годината. Общият разход средно на човек от домакинството за този период е малко над 2500 лева или с близо 18% повече..

публикувано на 17.05.24 в 13:42

Гърция продава оръжия на Киев, обвиняват от опозицията

Гръцката опозиция изрази съмнение, че Атина продава оръжия на Киев без разрешение на парламента. От Министерството на отбраната отрекоха. Гръцката опозиция поиска спешно изслушване на министъра на отбраната Никос Дендиас след медийни публикации, че Гърция изнася тайно неизвестни видове оръжие за Украйна. В отговор Дендиас категорично..

публикувано на 17.05.24 в 13:38