Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранец, живял 13 години в България и заплашен от екзекуция в родината си, може да бъде екстрадиран

| Интервю
Диана Радославова и Красимир Петров
Снимка: Снежана Иванова

Иранецът Мехран Давари, живял 13 години в България и заплашен от екзекуция в родината си, може да бъде екстрадиран. За това алармираха неговият адвокат Диана Радославова и близкият му приятел Красимир Петров. 

Давари е бас китарист на софийска рок група и има постоянен адрес у нас. Дори преди 3 години се покръства и започва да се представя с християнското си име Стефан. В момента той се намира в Бусманци.

"В Бусманци се намира т.нар. Специален дом за временно настаняване на чужденци, който е към дирекция "Миграция“ в системата на МВР. Реално погледнато това е затвор – абсолютно идентичен на учрежденията, в които престъпници излежават наказанието лишаване от свобода", обясни пред БНР адвокат Диана Радославова.

Бежанците се настаняват в центрове от отворен тип, които са на Държавната агенция за бежанците, посочи още тя в предаването "12+3". 

"Това е съвсем различна структура. В България има само два подобни затвора за мигранти – те се намират в Бусманци и в Любимец, близо до турската граница. Там би трябвало да се настаняват хора, които са без легален статут и право на престой в страната ни. Това са хора с отказани молби за закрила. По времето, когато те са в производство за закрила, се считат за законно пребиваващи. Издават им се зелени регистрационни карти и имат право на достъп до пазара на труда. Стефан в рамките на 8 години е имал трудов стаж, плащал е данъци и осигуровки. Когато приключи това производство, тази карта се унищожава и лицето от легално пребиваващо става незаконно пребиваващо. Няма никакъв документ". 

Стефан няма национален паспорт. Той бяга от болнично помещение на арест. И също като 99% от търсещите закрила идва без документи, разказа адвокатът.

"Никой не може да задължи иранското посолство да му издаде документи. Имаме една огромна законова празнина. Всички наши съседи имат механизъм, по който хора с чисто криминално минало, трудов стаж или готовност да започнат работа, владеещи език, получават право на пребиваване. Ние имаме интерес на нашата територия да няма хора, които да бъдат тласкани да живеят в сивия сектор". 

Красимир Петров се запознава с Мехран Давари покрай музиката.

"Басистът ни напусна групата и попаднах на неговия профил. Той беше написал, че е голям фен на хубавата рок музика. На следващия ден се чухме по телефона. Нямах идея, че е чужденец. Той е с хубава дълга коса, като рок звезда. Присъедини се към групата. Завършил е режисура в Техеранския университет. Последният ни клип е негово дело. Това е човек, който никога не  е пропускал репетиция. Абсолютно интегриран е".

Има вакуум в закона, смята и Красимир. 

"Трябва да погледнем по-морално. Много хора го познават".

Той не отговаря на критериите за бежанец или на човек, който трябва да получи хуманитарен статут, казват от Държавната агенция за бежанците, обясни Радославова.

"Бунтар е. Свири в рок група. Не е могъл да се примири с управлението и е участвал активно в протести. Има копие от присъда. Представил е цялата си история".

Има и петиция в защита на иранеца.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Диана Радославова и Красимир Петров може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оранжев код за дъжд в четири области

За утре, 3 юни е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обавен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 02.06.24 в 14:27

Сливен почете Деня на Ботев и падналите за свободата на България

Сливен отбеляза Деня на Ботев и падналите за свободата на България с общоградска церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на "Хаджи Димитър" и сливенските възрожденци. С двуминутно мълчание и вой на сирени във всички селища в областта бе почетена паметта им.  "Делото на Ботев продължава да живее, да вдъхновява поколения след него да се..

публикувано на 02.06.24 в 14:13

Перник се поклони пред подвига на Ботев

Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, перничани отрупаха с цветя паметника на поета-революционер пред сградата на Професионалната гимназия по техника и енергетика, носеща неговото име.  Венци и цветя бяха..

публикувано на 02.06.24 в 13:59

Общоградско поклонение пред паметника на Ботев във Велико Търново

С военен ритуал, вой на сирени и заупокойна молитва пред паметника на Христо Ботев във Велико Търново беше почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Много деца и възрастни се включиха в общоградското поклонение пред паметника на Ботев в центъра на Велико Търново:   „Ботев е идол. Дойдох да го почетем. За..

публикувано на 02.06.24 в 13:47

Хиляди гости от България и чужбина на "Розобер" край Казанлък

Хиляди хора се включиха в тазгодишното шествие, с което бяха закрити Празниците на розата в Казанлък. Сред тях беше и министърът на образованието Галин Цоков, който заяви, че ще бъде обмислена идеята ученици - доброволци да помагат в прибирането на реколтата розов цвят.  С ритуален розобер и пъстро шествие отбелязват 121-те Празници на розата в..

публикувано на 02.06.24 в 13:33

Двама са кандидатите за кмет на с. Громшин

Двама кандидати за кмет на Громшин. Частичният избор в бойчиновското село ще се проведе на 23 юни . Частичният избор се наложи, след като правомощията на избрания през октомври миналата година за кмет на Громшин Цветан Антонов бяха предсрочно прекратени. Това стана, тъй като Антонов не бе закрил в срок своя фирма, регистрирана през 2005..

публикувано на 02.06.24 в 13:25

С поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Ботев

С поклонение пред Паметника на Булаирци, Монумента на 13-и Рилски пехотен полк, с поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Христо Ботев и четата му и на падналите герои за България. Преди това стотици край пл. "Велбъжд" и по улиците на града застанаха при воя на сирените да почетат 2 юни. На поклонението бяха кметът на..

публикувано на 02.06.24 в 13:08