Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF призовава за удължаване срока на общественото обсъждане за корабоплаването по Дунав

| Интервю
Снимка: Svétoslav Tsvétanov

WWF България призовава за удължаване поне с месец на срока на обществените дискусии по казуса с корабоплаването по река Дунав – става дума за проекта "Fast Danube". Докладът за оценката на въздействието върху околната среда в обем от хиляди страници е пуснат за обществен достъп в последния работен ден преди Коледа за срок от едва 30 дни. Според WWF това е недостатъчно.

Обемът на документите е много голям, това са над 7000 страници, а материята е много сложна, обясни пред БНР Стоян Михов, ръководител на програма "Води" на WWF. И добави, че проектът е много важен за крайдунавските общини, за хората и екосистемите.

"Модернизирането на корабоплаването и повишаването на трафика на корабите се отразява неблагоприятно както на екосистемите, така и на местните традиционни занятия на хората по реката, като например риболова и екотуризма. От тази гледна точка е много важно всички заинтересовани страни да имат възможността и достатъчно време, за да се запознаят с потенциални проблеми, които това повишаване на трафика на корабоплаването по Дунав би могло да донесе или не".  

Основното притеснение на WWF е свързано с изграждането на инженерни съоръжения. Веднъж поставени, е почти невъзможно да бъдат премахнати, подчерта Стоян Михов и добави, че в същото време няма достатъчно големи гаранции, че те ще бъдат ефективни.

"Има опасност от една последваща, никога неспираща, дейност по непрекъснато построяване на нови и нови съоръжения до момента, в който реката се превръща в плавателен канал, без много голяма възможност за развиване на екосистемите", предупреди експертът в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

По думите му напоследък тенденцията е да се търсят природосъобразни или гъвкави решения за подобряване на навигацията, които изключват построяването на бетонни, каменни или други сложни инженерни решения. Михов посочи желанието им тази нова технология първо да бъде тествана и тогава да се тръгва в посока на изграждане на тежки и непремахваеми съоръжения. Това обаче не е предвидено в този проект, отбеляза също той.

Интервюто на Ирина Недева със Стоян Михов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Президентът насрочва първото заседание на 50-ото Народно събрание

Днес се очаква президентът Румен Радев да обяви решението си кога ще свика новото 50-то Народно събрание. Първото заседание на парламента вероятно ще бъде свикано тази седмица - може би в сряда. На първото тържествено заседание новоизбраните депутати трябва да положат клетва. "В една парламентарна република от политическите партии,..

публикувано на 17.06.24 в 06:54
Василен Васевски

Василен Васевски: Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят

„Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят, както и да разберат какво е истинското родолюбие“ - това каза пред БНР писателят и художник Василен Васевски, който представи в Брюксел своите книги „Корени“ и „Онова, което остава“ и свои картини. Националистическите партии у нас той определя като „грешки на растежа“...

публикувано на 16.06.24 в 23:39

Въвежда се нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Какви..

публикувано на 16.06.24 в 21:06
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и - предполагам - ИТН ще направят формат, някакво правителство - дали ще бъде експертно, дали ще бъде коалиционно,..

публикувано на 16.06.24 в 20:14
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения, Младен Гъргич,..

публикувано на 16.06.24 в 18:42