Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание избира своите двама представители в Конституционния съд

Борислав Белазелков
Снимка: БГНЕС

Очаква се още утре Народното събрание да избере своите двама представители в Конституционния съд.
Днес близо пет часа продължи изслушването на тримата кандидати - това са  депутатите Десислава Атанасова (от ГЕРБ-СДС) и Цвета Рангелова (от "Възраждане"), както и бившият съдия Борислав Белазелков, номиниран  от "Продължаваме промяната - Демократична България".
Борислав Белазелков и Десислава Атанасова са с номинации с подписите на лидерите на формациите от така нареченото конституционно мнозинство - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Цвета Рангелова е номинация на "Възраждане" и за да я подкрепи, в залата дойде лично лидерът на партията Костадин Костадинов.

Като цяло направи впечатление силното депутатско присъствие по време на изслушването -  почти безпрецедентно за заседание на парламентарна комисия, дори когато става дума за ключови избори.

Изслушването на Атанасова приключи с аплодисменти на депутатите от ГЕРБ. Малко след като тя говори, като преди нея беше изслушването и на Белазелков, ГЕРБ и ДПС напуснаха.

След това започна изслушването на Цвета Рангелова, като на него присъства само единият от кандидатите на мнозинството -  съдията Борислав Белазелков.
Цвета Рангелова; Снимка: БГНЕС
Какво беше заявено по време на изслушването -  кандидатите на мнозинството заявиха, че няма да се поддават на натиск, включително и от номиниралите ги. Десислава Атанасова даже обеща, ако върху нея бъде оказано въздействие или има опит за въздействие, тя да огласи публично това.
От своя страна пък Белазелков каза, че натиск се оказва върху този, който се поддава на натиск, така че той също няма намерение да се поддава:

"Близо 40 години съм устоявал, надявам се и следващите седем да устоя. Между другото, между съдиите, адвокатите, прокурорите се знае къде се упражнява натиск. Натиск не се упражнява там, където се знае, че няма да мине", коментира той.

Според Борислав Белазелков последните конституционни промени, по които предстои да се произнесе Конституционният съд, част от който най-вероятно ще бъде той, дават шанс КС да се превърне в повече съд, отколкото в политически орган.

Според Атанасова пък предимство за Конституционния съд е балансът между юридическо и политическо. По думите ѝ попълването на състава му трябва да търси баланс между персоналните компетентности на отделните членове на съда.
На въпрос дали ще се отведе от делото за противоконституционност на промените в основния закон тя каза, че такава законова възможност няма и че нейно задължение е, ако бъде избрана, да участва добросъвестно в работата на Конституционния съд.

Но няма да се поколебае, каза Атанасова, ако приет с нейния глас като депутат закон се окаже в противоречие с Конституцията, да гласува за това, че той е противоконституционен:

сички аргументи, които постъпят по което и да е конституционно дело, ще обсъдим заедно, защото това е колективен орган. И ако има аргументи, които ме убедят, че един закон е противоконституционен, макар аз да съм участвала или да съм негов вносител, аз ще браня Конституцията", каза Десислава Атанасова.

По този въпрос даде мнение и Цвета Рангелова, като отново припомни, че възможност за отвод няма. Но според нея задаването на този въпрос показва, че е необходима обществени дискусия защо конституционният законодател не е предвидил такава възможност за конституционните съдии.

Тя подчерта, че освен законов израз въпросът за отвода има и морален аспект:

а мен този акт има и морална страна. Смятам, че тук трябва, макар да съществува празнота в закона, моралът да вземе превес. И бих се оттеглила, не бих участвала в обсъждането и вземането на решение", посочи Цвета Рангелова.
Десислава Атанасова; Снимка: БГНЕС
До този момент шестима депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" са се обявили против кандидатурата на Десислава Атанасова от ГЕРБ за конституционен съдия. Това са Бойко Рашков, четиримата депутати от "Зелено движение" и Константин Бачийски от партията "Средна европейска класа".
По-рано този месец КС беше сезиран и от президента, и от "Възраждане" и ИТН във връзка с гласуваните от мнозинството промени в Конституцията:
До утре сутринта ще бъде готов доклад за днешното изслушване на тримата номинирани за конституционни съдии от квотата на парламента, а дали гласуването в пленарната зала за избор на двама от тях ще е още утре, трябва решат депутатите. Това каза председателката на ресорната парламентарна комисия Надежда Йорданова.

На въпрос защо мнозинството бърза толкова да приключи процедурата, след като Конституционният съд повече от 2 години стои с непопълнена парламентарна квота, Йорданова отговори:

"Това е основателен въпрос. В себе си той съдържа и критика към работата на Народното събрание, с която аз, за съжаление, ще се съглася, защото действително Народното събрание се забави много с избора на конституционни съдии.

Да, може би в заключителната си фаза е по-експедитивно, отколкото искаме, но все пак, въпреки противоречивите виждания, след като сме се забавили толкова, няма причина да се бавим още повече".

По повод заявките на представители на "Продължаваме Промяната-Демократична България", че няма да подкрепят кандидатурата на Десислава Атанасова, въпреки че тя е издигната с подписите, освен на Бойко Борисов и Делян Пеевски, и на Христо Иванов и Кирил Петков, Надежда Йорданова посочи:

"Нашата група и друг път е действала шарено, така че не искам да спекулирам за бъдещи несигурни събития". 

На репликата: "Да не ви се разсърдят от ГЕРБ", отговори:

"Ние тук сме дошли да изпълняваме конкретни задачи, управленската програма, да гарантираме стабилно правителство, предстои ротация, така че не става въпрос за емоции и за сръдни".
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа

Съветът на ЕС официално прие първия по рода си регламент, с който се предприемат мерки за възстановяването на поне 20 на сто от сухоземните и морските пространства до 2030 г., както и на всички екосистеми, които се нуждаят от това, до 2050 г. Регламентът обхваща редица сухоземни, крайбрежни, сладководни, горски, земеделски и градски..

публикувано на 17.06.24 в 13:17

ДОО отчита 5,2 млрд. лв. приходи от осигуровки и разходи от 9,66 млрд. лв. към края на май

Към края на май Държавно обществено осигуряване (ДОО) отчита 5,2 милиарда лева приходи от осигуровки и разходи от 9,66 милиарда лева. Разходите за пенсии са в размер на 8,5 милиарда лева, а за обезщетения са изплатени над един милиард лева. От месечния отчет за изпълнението на бюджета на общественото осигуряване става ясно, че общите разходи..

публикувано на 17.06.24 в 12:57

Проучване: Все повече хора обръщат гръб на новините

Все повече хора обръщат гръб на новините, намирайки ги депресиращи, отблъскващи или скучни, показва глобално проучване на Института "Ройтерс" към Оксфордския университет. Почти четирима на всеки десет души или 39% по света казват, че понякога или често активно избягват новините, в сравнение с 29% през 2017 година, според доклада на..

публикувано на 17.06.24 в 12:54

Дефицит по текущата сметка от 56,9 млн. евро и търговски дефицит за 491 млн. евро през април

През април 2024 г. салдото по текущата сметка на България е отрицателно и в размер на 56,9 млн. евро, търговският дефицит е за 491 млн. евро, а преките чуждестранни инвестиции се понижават с 64,3 млн. евро, показват последни данни на БНБ за платежния баланс на нашата страна. Балансът по текущата и капиталова сметка на България през април е..

публикувано на 17.06.24 в 12:39

ПП-ДБ няма да се отзове на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС

Коалицията ПП-ДБ няма да се отзове на поканата на ГЕРБ-СДС за преговори за съставяне на правителство и законодателни приоритети. Това съобщиха от ПП-ДБ за БНР. Разговорите с третата политическа сила трябваше да започнат в 15 часа. " Благодарим за отправената покана от днес за днес", посочват от формацията в своя позиция и подчертават, че..

публикувано на 17.06.24 в 12:33
Президентът Румен Радев, който е на официално посещение в Черна гора, пристига в Президентския дворец (Плави дворац), където го посреща президентът на Черна гора Яков Милатович, 17 юни 2024 г.

Румен Радев обсъжда с черногорския си колега задълбочаване на сътрудничеството с Подгорица

Президентът Румен Радев обсъжда с черногорския си колега Яков Милатович възможностите за задълбочаване на сътрудничеството на двете страни в областта на икономиката, образованието и отбраната, както и регионалното сътрудничеството в Югоизточна Европа. Мира Стефанова с още информация. Официалната визита на българския държавен в Черна гора..

публикувано на 17.06.24 в 12:08
Премиерите на Гърция Алексис Ципрас (вляво) и на Северна Македония Зоран Заев при подписването на Преспанския договор - 17 юни 2018

Атина пак настоя Скопие да спазва Преспанския договор, гръцки националисти на протест

Атина предупреди Скопие за рисковете от неспазване на Преспанското споразумение.  Днес се отбелязват шест години от подписването на договора. Националистите подготвят протести. Министърът на външните работи Герапетридис заяви в интервю за гръцките медии, че Преспанският договор е ратифицирано международно споразумение, което трябва да се..

публикувано на 17.06.24 в 11:52