Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежкотоварни камиони не могат да преминават през "Петрохан", ограничения и във Враца

Снимка: АПИ, архив

Новият пристъп на зимата засега не създава особени проблеми в страната. Заради започналите снеговалежи обаче има закъсали тежкотоварни камиони, поради което е забранено тяхното движение по много пътища в Русенска, Разградска, Шуменска, Плевенска и Врачанска област, както и в Смолянско и през прохода "Предела".

Забраната беше наложена и след като на места тежки камиони закъсаха в снега и затрудниха движението на останалите автомобили. При подобен случай ТИР с полска регистрация се обърна извън платното на пътя Бяла Слатина - Кнежа, тъй като не е спазил изискването да е с вериги. 

Тежки камиони не могат да преминават и през прохода Петрохан.

 Сняг вали на проход "Петрохан". Снежната покривка е около 10 сантиметра, духа силен вятър. Четири снегопочистващи машини работят на терен. Няма проблеми със закъсали автомобили, съобщиха от Областно пътно управление Монтана. Оттам напомниха, че през прохода е забранено преминаването на автомобили над 12 тона. Не тръгвайте на път, ако колата ви не е подготвена за зимни условия. В останалата част на област Монтана няма съществена снежна покривка. 

В област Враца тежкотоварни камиони могат да се движат само по пътищата между Враца и Оряхово и Плевен- Бяла Слатина-Борован, и то задължително с вериги. Засега няма данни за закъсали превозни средства.

За движението през прохода "Шипка" няма ограничения. Снежната покривка е десетина сантиметра и пътят се почиства от 4 машини.

Пътнопочистващите фирми в Плевенско уверяват, че са подготвени за снеговалежа.

В Плевенско продължава снеговалежа, но пътищата се почистват.

Ограничено е движението по път II-13 Долни Дъбник - Искър, поради снеговалеж и закъсали тежкотоварни автомобили. Ограничено е движението по път I-3 Плевен - Русе в района на Гривица, поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: път III-3402 до Пордим и път III-3501 Гривица - Згалево. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Ограничено е движението по път I-3 Плевен - Русе в района на Гривица, поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: път III-3402 до Пордим и път III-3501 Гривица - Згалево. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

От Община Плевен съобщават, че са в непрекъсната връзка с фирмите, ангажирани със зимното почистване. От рано сутринта цялата налична техника е изкарана на терен. Извършена е и предварителна обработка на проблемните пъти участъци със сол и пясък.

Общинската пътна мрежа се поддържа от фирма "Инжстрой". Техни машини са изпратени и на трите проблемни участъка, където има снегонавявания - това са пътят между селата Пелишат и Згалево, Бохот - Тученица - Радишево и Върбица – Буковлък.

Има обаждане от кмета на село Върбица за проблем с почистването на участъка Върбица - Буковлък. Там има аварирал камион, което допълнително утежнява обстановката.

Пътищата в Кюстендилския регион се почистват до асфалт, движението е нормално въпреки зимните условия, каза за БНР към обяд говорителят на Областната дирекция на полицията Катя Табачка.

По направлението за ГКПП-Гюешево и Северна Македония трасето се почиства и опесъчава, това се прави и на митническия пункт, засега няма спиране на МПС в двете посоки, каквото се прави при снеговалеж от страна македонските власти на ГКПП-Деве баир и това предизвиква колони от автомобили на наша територия, коментира управителят на Пътно поддържане - Кюстендил инж. Милчо Георгиев.

Снежната покривка  в района е под 5 сантиметра, по-дебела е по високите части.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силни ветрове заради урагана

Ураганът "Милтън" достигна Флорида

Ураганът "Милтън" е достигнал остров Сиеста Кий, който се намира край югозападния бряг на Флорида, обяви официално американският Национален център по ураганите.  Губернаторът на Флорида Рон Десантис призова всички жители на щата да останат на безопасно място и да не го напускат, докато бурята не премине, защото времето за безопасна евакуация вече е..

публикувано на 10.10.24 в 04:39
Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов (вляво)

Кметът на Кюстендил: Диспропорцията между големите и малките общини обрича по-малките райони на обезлюдяване

Диспропорцията между големите и малките общини в България обрича по-малките райони на обезлюдяване и икономически срив, заяви кметът на Кюстендил Огнян Атанасов след среща между кметовете на югозападните общини, която се проведе в Благоевград. Четирите области - Софийска, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска, не трябва да са в район за планиране в..

публикувано на 09.10.24 в 22:03

България и още три балкански страни настояват за подобряване на енергийните връзки

България и още три балкански страни ще настояват за подобряване на енергийните връзки, които да регулират различията в цените на електричеството на едро и да внедрят по-ефективно възобновяемите и нискоемисионни източници. Правителството одобри такава позиция на страната ни за заседанието на Съвета "Транспорт, телекомуникации и енергетика" на Европейския..

публикувано на 09.10.24 в 21:48

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен. Камбаните са дарение от новоизбрания Сливенски митрополит Арсений. Те са с общо тегло 432 килограма. Дарените от дядо Арсений камбани са изработени в Гърция и са с най-високо качество, каза Веселин Иванов, ръководител на монтажа. Старите камбани бяха по 7 килограма,..

публикувано на 09.10.24 в 21:31

Акция на полицията срещу купения вот в Монтана

Акция на полицията срещу купения вот днес се проведе на територията на всички общини в област Монтана. Обект на проверка от страна на униформените са лица, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. В три хранителни магазина във Вършец и Лом са намерени и иззети тетрадки с имена на хора и парични суми срещу тях, съобщават от..

публикувано на 09.10.24 в 20:23
Министър-председателят на България (крайният вдясно) по време на срещата на върха

Главчев в Дубровник: Ще подкрепяме Украйна колкото е необходимо, според възможностите

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че страната ни подкрепя Украйна в справедливата ѝ кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право. Изказването бе направено в Дубровник, където Главчев участва в срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа“. Форумът има за цел..

публикувано на 09.10.24 в 19:50

Зеленски: Ситуацията на бойното поле "създава възможност" за прекратяване на войната не по-късно от 2025 г.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" да се предприемат стъпки за прекратяване на войната в Украйна не по-късно от 2025 г. Той каза това в хърватския град Дубровник на срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа". На нея участват премиери и външни министри от 12 държави от региона, сред които и..

публикувано на 09.10.24 в 19:44