Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече водолюбиви птици зимуват у нас

Снимка: bspb.org

Установената от екипите -  експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците численост на зимуващите водолюбиви видове птици е  по-висока в сравнение с данните от миналогодишното преброяване. Тук зимуват 97 вида, с обща численост от над 280 хиляди индивида. Видовете обаче са по-малко в сравнение с преброяването на зимуващите водолюбиви птици, например през 1999-та и 2000-та  година.

Тази година се проведе 48-то преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България (от 11 до 14 януари).  В рамките на 4 дни, 43 екипа от експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), Зелени Балкани, Регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ), Българска академия на науките, ловни сдружения и представители на други неправителствени организации, успяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 200 влажни зони у нас. Поради по-студеното време, голяма част от малките язовири и рибарници бяха замръзнали.

Въпреки това, установената численост на зимуващите водолюбиви видоде птици е доста по-висока в сравнение с данните от миналогодишното преброяване - 97 вида с обща численост от 280 956 индивида. За сравнение през миналата година са били регистрирани 88 вида с обща численост от 206 239 индивида, а през 2022 г. - 90 вида с обща численост от 206 688 индивида. Тези числености са далеч по-ниски от установените в предишни периоди. Например през 1999 и 2000 година са установени съответно 404 410 и 652 418 зимуващи водолюбиви птици.

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58

Три пъти повече горски площи в Северозападна България са засегнати от пожари

Три пъти повече горски площи в Северозападна България са засегнати от пожари от началото на годината спрямо същия период на миналата година, съобщиха от Северозападното държавно предприятие.  Огнената стихия е унищожила над 4000 дка с широколиста растителност и 550 дка с иглолистни видове. За първите 6 месеца на годината са регистрирани 41 пожара. От..

публикувано на 06.07.24 в 19:43
Снимката е илюстративна

Напълно е потушен пожарът до автомагистрала "Тракия" край Чирпан

Напълно е потушен пожарът до автомагистрала "Тракия" край Чирпан, съобщиха от Регионалната дирекция на пожарната в Стара Загора.  Изгорели са около 5 дка иглолистна гора и площ от сухи треви и храсти, уточнява БТА. Пожарът пламна преди обед в землището на селата Малко Тръново и Свобода край Чирпан.  На терен бяха изпратени три пожарни коли и служители..

публикувано на 06.07.24 в 19:39