Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Моделът на прегръщане в управлението ще се пренесе през СОС и в регулаторите"

Михаил Екимджиев: В България Конституционният съд е побългарен и маргинализиран

"Начинът, по който без обсъждане бяха излъчени Атанасова и Белазелков, е емблематичен как ще се действа и за ВСС и регулаторите"

| Интервю
Адвокат Михаил Екимджиев
Снимка: Личен архив

В България Конституционният съд е побългарен през собствената му практика и маргинализиран.

Това каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев, един от основателите на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права, и коментира: 

"КС, философски, е най-висшият съд, пред който ние, гражданите - като суверен, можем да изправяме нашите представители в парламента, когато те нарушат обществения договор, тогава суверенът ги дава на съд. Това е предназначението в Стара Европа. В България КС е маргинализиран благодарение на ограничения кръг субекти, които могат да го сезират, тъй като и този път нашите избраници ни лишиха от правото на индивидуална жалба".  

Той определи като "тъповати опорни точки" изказвани мнения, че КС не е съд "и заради това Десислава Атанасова била подходяща за тази изключително престижна длъжност":

"Няма съмнение, че това е съд и именно заради изключителното му значение за демократичните процеси в правовата държава неговите членове трябва да са изключителни юристи с несъмнен интегритет, ерудиция и доказани качества - и морални, и професионални".

По думите на адв. Екимджиев е скандален изборът за конституционен съдия на Десислава Атанасова, досегашен председател на ПГ на ГЕРБ-СДС:

"Прагматично погледнато, този Конституционен съд е достигнал дъното и въпреки несъмнените ѝ качества, тя не би могла съществено да допринесе за неговата деградация".

Той подчерта, че Атанасова е в тежък конфликт на интереси, защото е участвала в приемането на стотици закони от 2009 г. насам:

"Не просто е участвала, а дълго време тя е лидер на ПГ на ГЕРБ. Тя е в изключително тежък конфликт на интереси и несъмнени би трябвало да си дава отвод, въпреки че законът за КС не предвижда такова условие, но етиката го предполага. Винаги трябва да отказва участие, когато се разглежда конституционосъобразността на закони, в чието приемане тя е участвала". Екимджиев припомни случай, когато конституционният съдия и бивш правосъден служебен министър Янаки Стоилов си е направил отвод.  

Михаил Екимджиев посочи, че Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са много различни, но начинът, по който бяха излъчени, е много идентичен - без обсъждане и без други номинации:

"Това е емблематично как ще бъдат излъчени членовете на ВСС и на регулаторите".

Адвокатът прогнозира, че моделът на "прегръщане" в управлението ще се пренесе през Столичния общински съвет и в регулаторите:

"Вече е минала границата на съпротивата и властта ги опиянява (ПП-ДБ - б.р.). Много им се услажда тази ефективност на взаимното добруване, при която са приемливи методите на Бойко Борисов и на Делян Пеевски".

Според него с "Демократична България" ще се случи това, което се случи с Реформаторския блок "в идентична ситуация".

Интервюто на Диана Янкулова с Михаил Екимджиев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета Първан Дангов. Същевременно от ПП "Възраждане" внасят в деловодството на Общината подписка с над..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия Киркова. Искаме да повдигнем осведомеността за случаи като този и да подтикнем институциите да..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят огледи за оценка на нанесените щети. Вероятната причина за подпалването е човешка грешка или..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Абсолютно безобразие международни престъпници да влизат и излизат от страната без нито службите..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по мобилните телефони да са в готовност да се отдалечат от района на пожара. Пожарникарите се опитват да..

публикувано на 25.06.24 в 19:13