Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В областната болница "Д-р Стефан Черкезов"

По традиция на Бабинден във Велико Търново беше орисано първото болярче за годината

Снимка: Здравка Маслянкова

По традиция на Бабинден в областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново беше орисано първото болярче за годината, а най-младата акушерка ритуално изми ръцете на началника на родилното отделение. 


За осма година в акушеро-гинекологичното отделение на великотърновската болница се раждат по над 1000 бебета. За миналата година бебетата са 1037 при 1016 раждания.

"За радост доста жени предпочитат да раждат по нормален път, дори и след прекарано цезарово сечение след първото си раждане, което е похвално", поясни началникът на родилно отделение доц. Светлозар Стойков и посочи, че 14-годишна е била най-младата родилка за миналата година, а най-възрастната е на 53 години.

Няма недостиг на лекари и акушерки във великотърновската болница, а шест от акушерките са по майчинство. Най-младата акушерка, с около година стаж в отделението, е Мартина Лещакова:

"Не всеки може да работи тази свята професия. Трябва да си добър и да си до жената, за да може да я стимулираш, че ще се справи дори в най-трудните моменти".

По традиция от "Зонта клуб - Велико Търново" и от Общината орисаха в деня на родилната помощ първото болярче, родено за тази година в областната болница.

Малката Александра е родена на 3 януари и получи златна перпера на цар Иван Асен Втори, златна паричка и много подаръци. Майка ѝ, 22-годишната студентка Симона Димитрова, сподели: 

"Чувстваме се прекрасно, за първи път сме родители. Мога да пожелая на всички бъдещи майки – бъдете силни, това е най-голямата радост". 

Снимки -  Здравка Маслянкова.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър де Кро

Премиерът на Белгия подаде оставка след като партията му загуби изборите за ЕП

Премиерът на Белгия Александър де Кро подаде оставка след поражение на неговата партия на изборите за Европейски парламент.  При 90% преброени гласове в страната партията на Де Кро получава едва 6%, съобщават световните агенции. Очаквайте подробности!

публикувано на 10.06.24 в 07:25

При обработени 36,73% протоколи: 7 партии и коалиции влизат в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 36,73% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 07:12
Цветелина Пенева

Цветелина Пенева: СИК работеха тромаво. Слаба организация на всички нива

Преди изборния ден наблюдавахме голямо текучество в избирателните комисии. Те бяха назначавани в последния възможен момент и са се запознавали с указанията за работа в нощта преди изборите. Това обясни в интервю за БНР Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК. Протоколите се попълват изцяло на ръка , уточни тя. По думите ѝ,..

публикувано на 10.06.24 в 06:53

Тежка нощ с изборните книжа в Пловдив

Членовете на повече от 100 секционни комисии от общо за Пловдив 472 продължават да изчакват своя ред за обработка и приемане на резултатите и за предаване на изборните документи. Като първа причина за това дълго чакане се посочва забавяне в самите секции вчера.  Засичаме грешки от всякакво естество, каза председателят на 16 РИК. По думите му в..

публикувано на 10.06.24 в 06:50

Объркани протоколи и опашки в РИК Бургас. Кой печели вота?

При 44.95% обработени протоколи в Бургаска област първа политическа сила е ГЕРБ-СДС с 26.61% от гласовете на избирателите.  След тях се нарежда "Възраждане" с 16.04% подкрепа, на трето място е коалицията ПП-ДБ с 14.17% резултат.  "Има такъв народ" се нарежда четвърта, но със значително по-малко подкрепа от 7.86%.  БСП за България са на..

публикувано на 10.06.24 в 06:49

23 РИК: Грешки в изборните книжа. СИК продължават да предават протоколите

Със закъснение започна предаването на изборните книжа в 23 РИК и 25 РИК в столичната зала "Арена - София". Много грешки в протоколите забавиха обработването на документите от секционните избирателни комисии.        В 23-та Районна избирателна комисия се отчитат 633 секции. Очаква се предаването на изборните книжа да продължи и след 12.00 часа..

публикувано на 10.06.24 в 06:22

ЕНП с най-много места в следващия Европарламент

Европейската народна партия отново печели най-много места в Европейския парламент - 181, сочат първите прогнозни резултати. Същевременно крайната десница повишава резултатите си. Втори отново са социалистите и демократите със 135 мандата. Трети са либералите с 82 места, а четвърти -Европейските консерватори и реформисти със 71, като те имат..

публикувано на 10.06.24 в 00:42