Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският президент критикува ЕК за блокирани еврофондове

Анджей Дуда - президент на Полша
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Полският президент Анджей Дуда отправи критики срещу Европейската комисия по повод блокирането на европейски фондове за Полша, определяйки го като "опит за принудителна смяна на  управлението на страната".

"Нямам никакви съмнения какъв беше смисълът да се блокират парите от Националния план за възстановяване от Европейската комисия. Това беше чисто политическо действие срещу предишните полски власти", каза Дуда при посещението си във Вилнюс. Той все пак отбеляза, че е готов за преговори за различни промени в полската съдебна система, но не приема да бъдат проверявани съдиите, назначени по време на неговия мандат.

Предишното правителство на Полша, водено от националистическата партия "Право и справедливост", влезе в спор с Европейския съюз относно съдебните реформи във Варшава и върховенството на закона, което доведе до замразяването на милиарди евро за Полша.

Новото проевропейско правителство на Доналд Туск, който е бивш председател на Европейския съвет, си постави за цел да получи отново достъп до средствата като възстанови върховенството на закона, но се сблъсква със съпротива от поддръжници и съюзници на бившата управляваща партия, включително Дуда и някои високопоставени съдии.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Трифонов благодари на избирателите: Надявам се да оправдая вашите очаквания

С публикация в социалната мрежа лидерът на партия "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов благодари на избирателите за полученото доверие. "ИТН ще има 17 народни представители в следващия парламент. Не знам дали е хубаво да носиш отговорност, но аз я поисках и вие ми я дадохте. Надявам се да оправдая вашите очаквания", написа Трифонов. Той обаче..

публикувано на 11.06.24 в 14:06
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова подава оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това заяви самата тя на брифинг. "Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка", каза тя. "Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и ИТН губим гласове. Най-много ПП-ДБ - над 300 хиляди гласа. ГЕРБ, макар и първа сила, трудно..

публикувано на 11.06.24 в 14:03
Зърнена реколта в землището на село Търнава, община Тунджа - юни 2024 г.

Тази година ще бъдат ожънати 11 млн. дка пшеница с очакван добив 6,1 - 6,3 млн. тона

Близо 11 милиона декара пшеница ще бъдат ожънати по време на тазгодишната кампания, а очакваните добиви ще са приблизително като миналогодишните. Това заяви служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов в пловдивското село Златитрап, където беше даден старт на Жътвена кампания 2024. Той е категоричен, че хлебният баланс на страната ни..

публикувано на 11.06.24 в 13:58
Милен Делийски

Преференции пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС в Силистра

Разместване на кандидатите за народни представители в Силистренско заради преференции ще има само в една партийна листа – тази на ГЕРБ-СДС. Последният в нея, бизнесменът Милен Делийски събра впечатляващ брой преференции – 2018, които го изстрелват на второ място. Минимумът за пренареждане е 7% от общия брой гласове, които в случая са 8912 и това..

публикувано на 11.06.24 в 13:58

Все още има съпротива на приемането на България и Румъния в Шенген и по суша

Малка група страни продължават да се противопоставят на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и по суша, съобщиха за БНР източници от белгийското председателство на Съвета на ЕС. Пълноправното приемане на двете страни в Шенген е сред темите, които бъдат обсъдени на 13 юни в Люксембург. Тогава там ще заседават..

публикувано на 11.06.24 в 13:57

КЕВР обсъди: Поскъпване на тока средно с 1,4%, на парното – с 8,4%

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди цените на тока и парното от 1 юли. Предложенията за поскъпване са средно с 1,4% на електроенергията и за поевтиняване на топлоенергията с 8,4% за страната. "Докладът на работната група е от 31 май и всички цени, които са изготвени като прогнози, са на базата на данните към края на месец май. Ако..

публикувано на 11.06.24 в 13:57

Кузман Илиев: Има обществена енергия, която търси дори независими играчи

Има обществена енергия, която търси дори независими играчи, които говорят това, което вярват .  Вижда се гладът на българските граждани да си вземат политиката обратно от професионалните политици . Това каза пред БНР Кузман Илиев, който беше независим кандидат за евродепутат. Според данни на ЦИК той е получил малко над 11 000 гласа. При..

публикувано на 11.06.24 в 13:55