Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безводен януари в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Кипър преминава през година на суша, като ситуацията с водните му ресурси е тревожна, алармираха от Министерството на земеделието и околната среда. Язовирите в страната в момента са запълнени едва под половината от обема им, а януари се очертава като най-безводният за последното десетилетие.

Януари е критичен за състоянието на водните запаси в страната, тъй като той заедно с февруари са месеците с най-много валежи, но притокът на вода в язовирите досега е незадоволителен, посочиха експертите.

В резултат към момента пълнотата на водохранилищата достига само 45% от обема им, при 67% през същия период миналата година.

Освен това според прогнозите на Метеорологичната служба не се очакват обилни дъждове в скоро време.

В зависимост от развитието на ситуацията, възможно е тази година да бъдат намалени количествата вода от язовирите, разпределени за нуждите на селското стопанство, предупредиха от министерството. Като алтернативен вариант за осигуряване на напояването се насърчава максималното използване на рециклирани отпадъчни води.

Петте завода за обезсоляване на морската вода са в пълна експлоатация и чрез тях ще се доставя питейна вода, така че градовете и особено туристическите центрове през летния сезон няма да страдат от безводие, подчертаха от министерството.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Васил Вълчев

6 секции в Турция все още не са запечатани

Само 6 от общо 166 избирателни секции в Турция все още не са запечатани. Останалите са готови за утрешните избори, съобщи за БНР генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев.  Подготовката на изборите в Турция протича спокойно, благодарение на опита натрупан при предходните пет вота за Народно събрание от 2021 година насам, обясни..

публикувано на 08.06.24 в 18:43

Задържаха мъж заради фалшив сигнал за бомба на летище "София"

27-годишен мъж е арестуван в София, сред като е съобщил, че на летище "София" има поставена бомба. Криминално проявеният мъж е подал сигнала след 16 часа. На летището е извършена проверка. Не е открито взривно устройство. Аеропортът работи нормално.

публикувано на 08.06.24 в 18:35

Байдън и Макрон обсъдиха помощта за Украйна и Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън, който е на официално посещение в Париж, проведе среща с френския си колега Еманюел Макрон в Елисейския дворец. Помощта за Украйна и Газа и кризата в Газа бяха централните теми на разговора. "Ще продължим подкрепата за Украйна докогато и с каквато сила е нужно" - това заяви френският президент Еманюел Макрон в изявлението..

публикувано на 08.06.24 в 18:29

Арестуван е 27-годишен мъж, съобщил за бомба на Летище София

27-годишен мъж е арестуван в София след като е съобщил, че на Летище София има поставена бомба. Сигналът е подаден след 16 часа.  На летището е извършена проверка. Не е открито взривно устройство.  Аеропортът работи нормално. Подателят на сигнала - мъж на 27 години е арестуван в София. Той е криминално проявен

публикувано на 08.06.24 в 18:17

От началото на кампанията: 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите

От началото на предизборната кампания до 14,00 часа на 08.06.2024 г. са образувани общо 359 преписки и 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Това съобщиха от Прокуратурата. Досъдебните производства са най-много в София - 31. Следват: Бургас - 27, Варна - 23, Велико Търново - 7 и Пловдив - 5.  Във Върховна..

публикувано на 08.06.24 в 18:17

Започна евровотът В Италия

В Италия, от 15 часа до 23 часа местно време днес се гласува за Европейски парламент. Вотът продължава и в неделя от 7 до 23 часа местно време. Право на глас имат 47 300 000 италианци. Те трябва да изберат 76 евродепутати сред над 800 кандидати на 15 партии. Кандидатурите се гласуват в 5 избирателни района: севериозточен, северозападен,..

публикувано на 08.06.24 в 17:51

Без сигнали и жалби за груби нарушения в ЦИК в деня за размисъл

В днешния "Ден за размисъл", в Централната избирателна комисия не постъпиха сигнали и жалби за груби нарушения.  Сигнали за забранена политическа агитация, но във Facebook, постъпиха в ЦИК, но останаха без разглеждане, тъй като социалните мрежи не подлежат на регулация от комисията. Камелия Нейкова, ЦИК: Всичко е наред с машинното..

публикувано на 08.06.24 в 17:35