Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете на Перник и Кочани подписаха меморандум за сътрудничество

Кметът на Перник Станислав Владимиров
Снимка: БГНЕС

Кметът на Перник Станислав Владимиров и градоначалникът на Кочани от Северна Македония Люпчо Папазов подписаха меморандум за сътрудничество по време на 30-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва". 

"Две поредни години фолклорни и сурвакарски групи от Пернишко обогатяват програмата на традиционните за Кочани Дни на кочанския ориз, а тази година македонска група участва в "Сурва". Добрите отношения с Перник подпомагат развитието и на други сфери",  каза Любчо Папазов.

Станислав Владимиров допълни, че сътрудничеството между двете общини ще продължи и занапред ,не само в обмена на делегации и фолклорни групи, но и в споделянето на идеи и добри практики.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Николай Карастоянов

Искат влязъл в затвора за убийство анестезиолог да работи в дупнишката болница

Д-р Николай Карастоянов, осъден  на 3 години затвор и влязъл да излежава присъдата си, анестезиолог, да е на разположение и да работи в обшинската болница  в Дупница. Върху такъв казус работят както ръководтво на болницата, така и управата на затвора в Бобов дол и Дирекция "Изтърпяване н наказинята".   Процедурата още не е финализирана. Д-р..

публикувано на 24.06.24 в 15:52

Пожар гори в района на Харамията край Варна

Сигнал за горящи бараки е получен в 13,45 часа днес в района на местността Харамията край Варна.  Три екипа - на пожарната във Варна и на Горското стопанство, са на мястото на инцидента, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР, откъдето на този етап нямат повече информация.  Пожарът е възникнал в частен имот на фирма в..

публикувано на 24.06.24 в 15:44
Тино Хрупала, съпредседател на

"Алтернатива за Германия" ще търси съюз с други партии, включително "Възраждане"

Федералният изпълнителен комитет на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия“ единодушно реши да препоръча на партийната конференция през следващия уикенд партията да напусне европейската партия "Идентичност и демокрация". От "Алтернатива за Германия“ заявиха също, че ще търсят ново обединение с крайнодесни партии, сред които и българската..

публикувано на 24.06.24 в 15:43

В Плевен подеха кампания срещу електрическите тротинетки в пешеходни зони

В Плевен подеха кампания срещу придвижването с електрически тротинетки в централната пешеходна зона и на забранените други места, определени с Наредба на Общинския съвет.  По време на съвместна акция с полицията са проверени 230 лица, предимно тийнейджъри на възраст до 17 години.  Превенцията приключи и сега за всяко нарушение ще се налагат..

публикувано на 24.06.24 в 15:13
Християн Мицкоски

Мицкоски заяви, че докато е премиер, българите няма да бъдат вписани в конституцията на РСМ

Избраният късно снощи за премиер на Република Северна Македония Християн Мицкоски прие длъжността от служебния министър-председател на страната Талат Джафери. Мицкоски заяви, че промените в Конституцията, с които българите трябва да бъдат вписани в нея, няма да бъдат приети, докато той е на поста. Парламентът на РСМ гласува новото правителство на..

публикувано на 24.06.24 в 15:05

Съюз на военноинвалидите: Военната подготовка да е задължителна, но не наборна служба в казарма

Военна подготовка трябва да е задължителна, но не трябва да е в рамките на наборна казарма. Това казаха от Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите. От Съюза отново припомниха, че редица законови промени пречат техни членове да получават по-високи пенсии.  Според председателя на Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите..

публикувано на 24.06.24 в 14:45

Черешовата реколта в Кюстендилско пред провал

Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал поради липса на изкупуване и трудно наемане на берачи, казаха земеделски производители от района.  При прибирани в предишни години около 7000 тона череши сега няма да се наберат и 5000 тона от плододаващи около 20 000 декара масиви, прогнозира дългогодишният директор на Института по земеделие в..

публикувано на 24.06.24 в 14:37