Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Забраната за износ на инсулин и на антибиотици за деца ще важи и през февруари"

Христо Хинков: Решението ми да не остана след ротацията е твърдо

"Правят се основно политически назначения в здравната система. И директорът на "Пирогов" е такова назначение"

| Интервю
Здравният министър Христо Хинков
Снимка: Мария Филева

Решението ми да не остана в правителството след ротацията е твърдо! 

Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и обясни:

"В петък дойде поредното доказателство, че съм правилно решил да се оттегля, защото след тримесечно забавяне дойде финансовата обосновка от Министерството на финансите за един основен законопроект за лечебните заведения, където има промени, които са ключови и анонсирани още в началото на моя мандат. Връща се с доста неясни аргументи. Това ми дава сигнал, че ще е трудно, дори невъзможно да водя здравна политика, която аз мисля, че е правилна".

Министърът посочи, че иска да открие отново Агенцията за трансплантации, която е закрита при управлението на ГЕРБ, но "човекът, който закри тази агенция, сега пише мотивите за отказ от финансова обосновка на този законопроект, който връща обратно агенцията, имам предвид човек от финансовото министерство, който преди това е бил заместник-министър в здравното министерство".

"Отмених временно конкурсите за директори на болници, защото очаквам един разговор с бъдещия вицепремиер, в който да уточним сроковете, за да не бъда обвиняван, че в последния момент правя някакви промени. Искам да изляза чист от Министерството на здравеопазването, с ясни послания, че тези назначения трябва да бъдат прозрачни и обективни, трябва да стъпват на способностите на кандидатите, а не на тяхната политическа принадлежност", уточни проф. Хинков.

Според него най-големият проблем в здравеопазването е, че има много политически назначения:

"Правят се основно политически назначения в система, която не трябва да служи на политиката - става дума за директори на големи болници и директори на РЗИ. Това е голяма грешка".

Министър Хинков изказа мнение, че настоящият директор на "Пирогов" Валентин Димитров е политическо назначение и коментира:

"По този начин, подкрепян от политически сили в парламента, което ясно показва, че не се подкрепя, защото е прекрасен мениджър, тъй като очевидно има проблеми в "Пирогов". ... 34 млн. лева заем, който е от частна банка. Това са пари, които покриват задължения и затова няма просрочени, но след 2 години ще трябва да се плаща главницата. Ще трябва да се плащат такси, лихви и т.н.".

Христо Хинков подчерта, че случаят "Даная" не е бил водещ мотив за решението му да уволни директора на "Пирогов":

"Моите аргументи са изцяло свързани със закононарушения. Проверката на АДФИ и на Сметната палата, и на прокуратура, вероятно, би трябвало да докажат тези твърдения в доклада. Ако не ги докажат, трябва да си отида не само аз, а и този, който е правил вътрешния одит, и експертите, и т.н. Проблемът е, че тези данни се омаловажават на най-високо ниво от председателя на парламентарната здравна комисия. Аз това не мога да го приема, това е безпрецедентно. Никога досега не се е случвало такова единодушно подкрепяне на директор на болница, който очевидно има такива нарушения. Най-вероятно има политически връзки. ... Видях какво мога да направя и видях, че ще бъда блокиран. Съставът на здравната комисия в НС остава същият. Не мога да очаквам, че този състав ще приеме законовите промени и подзаконови актове, които са част от моята работа, което прави безсмислено моето оставане в Министерството на здравеопазването. Това е основната причина".

В предаването "Неделя 150" министър Хинков съобщи, че забраната за износ на инсулин и на антибиотици за деца ще бъде удължена с 1 месец и ще важи и през февруари.

Интервюто на Явор Стаматов с Христо Хинков в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: В момента светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект,

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект, "разбират малко за това как работят техните системи" и..

публикувано на 18.05.24 в 10:42

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци и творци. Те бяха отпуснати по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация с решение на парламента от 1 март тази година.  135 български културни дейци са наградени пожизнено за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Илияна Йотова

Йотова открива 4-ия Български събор "Нишка от корен" в Мюнстер

В германския град Мюнстер вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен". Съборът се организира от Българско културно сдружение "Малката България" и ще събере участници от цяла Германия, съседни държави и България. В рамките на посещението си в Мюнстер вицепрезидентът ще проведе срещи с..

публикувано на 18.05.24 в 10:08
Летището в Мюнхен

Климатични активисти нахлуха в международното летище в Мюнхен

Възможни са закъснения на полети от международното летище в Мюнхен. Причината - нахлуване на пистата на климатични активисти, предаде БТА. Една от двете писти след тази акция беше отворена, но ще има закъснения на полетите, заяви говорител на аеропорта. Протестът беше организиран от "Последно поколение". Две групи активисти на движението..

публикувано на 18.05.24 в 10:05

Хилъри Клинтън идва в България за специална среща

Бившият американски държавен секретар Хилъри Клинтън идва в София за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Събитието ще събере световни лидери от публичния и частния сектор, за да обсъдят начини за подкрепа на икономическия напредък на жените. Срещата в София е част от "Пътя към септември" на инициативата - ежегодни събирания..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Ваня Монева

Ваня Монева пред БНР: Българската култура и образование имат нужда от подкрепа

Българската култура и образование имат нужда от подкрепа, защото запазват идентичността ни, каза пред Българското национално радио в навечерието на 24-ти май диригентът Ваня Монева. Тя беше сред интелектуалците, отличени с Почетния знак на президента, заради водещата й роля в развитието на съвременното хорово изкуство. Изпълнението на..

публикувано на 18.05.24 в 08:59

Над 500 вземат участие на традиционния танцов събор "Мараш пее"

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество "Мараш пее". Във фолклорния празник се очаква да се включат над 500 танцьори от цялата страна. Днес и утре в Стралджа за поредна година ще гостуват стотици любители и изпълнители на народното песенно и танцово изкуство. Тази вечер в 20 часа ще бъде дадено..

публикувано на 18.05.24 в 08:52