Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно се надявам, че президентът не готви нов политически проект, тъй като това е в противоречие с Конституцията, коментира финансовият министър

Асен Василев "по-скоро" не очаква структурни промени в кабинета след ротацията

Министърът на финансите Асен Василев на заседанието на Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове в Народното събрание - 30 януари 2024 г.
Снимка: БТА

Финансовият министър Асен Василев изрази надежда президентът Румен Радев да не подготвя нов политически проект, защото това е в противоречие с Конституцията. Василев направи коментара преди изслушването си в парламентарната Комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

"Силно се надявам, че не, тъй като това е в противоречие с Конституцията, но това, разбира се, е въпрос, който трябва да бъде зададен на господин Радев", коментира министърът на финансите.

Помолен за коментар на взаимните обвинения между Радев и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, Василев заяви:

окато се опитваме, нали, през слухове, престрелки и недомлъвки да става цялото нещо, просто няма да имаме нормална държавност".

Василев заяви, че "по-скоро" не очаква структурни промени в кабинета след ротацията, а на въпрос дали ще бъде вицепремиер, той подчерта, че не са водени разговори с него. Ако все пак се стигне до такива, ще вземе своето решение.

Президентът Румен Радев не е канен за участие в т.нар. "сглобка", заяви още Асен Василев, помолен за коментар на думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че: "може би точно това сглобката не може да му прости, защото от началото на сглобката той не стана част от нея, макар че имаше такива оферти". 

"Не е канен, аз мисля, че и знаете моето отношение към президента конкретно, така че не мисля, че някой може да си помисли, че аз лично бих го поканил", каза Асен Василев.

Парламентът ще има последната дума дали висшето образование да стане безплатно, заяви още министърът на финансите преди изслушването си в парламентарната комисия за еврофондовете.
Василев изрази становището, че балансираният подход изисква след завършване на безплатно висше образование, след това няколко години да има изискване за работа в България:

оето лично мнение е, че е добре българските студенти да могат да се възползват от безплатно образование.

Но начинът, по който, според мен, трябва да стане, е, както е програмата "Стамболов" -  ако се възползвате пет години от безплатното образование, след това да имате задължение  да работите две-три-четири години в страната.

За да може пък страната да си върне тази инвестиция, която е направила в студента".

Без да се променя целевата дата за въвеждане на еврото от 1 януари догодина България може да поиска нов доклад през септември, каза още министърът на финансите.

Въпреки че докладите ще бъдат изготвени през юни след евровота, до септември няма да има европарламент. Когато се прави оценка за въвеждането на единната валута, се изполват най-актуалните данни, обясни Василев:

"Възможно е самият редовен доклад да излезе по-късно заради европейските избори и това, че всъщност няма да има действащ европейски парламент до септември месец, означава, че всички действия на база на докладите ще останат да висят във въздуха, така или иначе. 

Тоест, дори и през юни с доклада, дори да не влизаме съвсем в инфлацията, ще им кажем през септември: "Ние вече влизаме. Ето, вижте, актуализирайте": "Разговорите, които водим, са в тази посока", каза Асен Василев.

В интервю премиерът Николай Денков допусна възможността за отлагане на членството с половин година. В интервю за БНР гуверньорът Димитър Радев заяви, че се полагат всички усилия датата да остане непроменена - 1 януари 2025.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти искат изграждането на високоскоростни ЖП линии да стане държавен приоритет

Изграждането на високоскоростни железопътни линии да стане основен държавен приоритет, настояват експерти в сектора. Те изтъкват необходимостта от дългосрочна програма за развитие на този вид транспорт, съобразена с политиките на Европейския съюз. Липсата на средносрочни и дългосрочни програми за развитието на железопътния транспорт обричат..

публикувано на 16.05.24 в 22:45

Спецов: 2 млн. лв. са събрани за 2 дни заради поправката за платени данъци преди изповядване на сделка

Два милиона лева са постъпили за два дни в бюджета от събрани задължения при изповядване на сделки при нотариуси. Това съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов в родопското село Славейно.  Според новата поправка сделка се изповядва при нотариусите само при платени данъци: "Мога да кажа, че за 2 дни след..

публикувано на 16.05.24 в 22:39
 Изглед към наводнена улица след буря във Форино (Авелино), Южна Италия, архив.

Вълна от лошо време в Северна Италия

В северната част на Италия времето е лошо с обилни дъждове и градушки, а в планинските райони превалява сняг. Вълната от лошо време, която връхлетя Северна Италия не спира. В област Венето е обявен червен код.  На места там паднаха рекордни валежи от 230 литра на квадратен метър в рамките на 6 часа.  Гръмотевични бури се разразяват и..

публикувано на 16.05.24 в 22:22

КС се произнесе по казуса с концесията на петролния терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Президентът сезира Конституционния съд заради концесията на "Росенец" Решението е взето единодушно. В заседанието са участвали 10 съдии, се посочва в..

публикувано на 16.05.24 в 22:11

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза, това научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова.  Тя е..

публикувано на 16.05.24 в 21:59

Референдум за ЕС и президентски избори в Молдова през октомври

Парламентът на Молдова реши на 20 октомври да се проведат едновременно президентски избори и референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз. Решението беше взето с 56 гласа за от общо 101 възможни. Гласуването беше бойкотирано от 24-има депутати от опозицията - социалисти, комунисти и членове на партията "Шанс" на богаташа Илан Шор,..

публикувано на 16.05.24 в 21:57
Ген. Кристофър Каволи

Командващият силите на НАТО в Европа: Русия няма достатъчно военни за стратегически пробив край Харков

Русия няма достатъчно военни, за да осъществи стратегически пробив край Харков. Това каза командващият силите на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи след заседанието на началниците на отбраната на НАТО в Брюксел: "Руснаците не разполагат с необходимия брой, за да направят стратегически пробив, ние не вярваме, че това може да стане. Още нещо -..

публикувано на 16.05.24 в 21:42