Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Служители в Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци "не мразят евреите безплатно“

Уди Леви: Най-ефективният начин за борба с терора е спирането на финансирането

"Важно е да знаем не само военните възможности на противника, но и икономическите му"

| Интервю
Снимка: Алами/Ройтерс

Могат ли съвременните финансови технологии да помогнат за откриване на "мръсни пари“, предназначени за тероризъм и каква е връзката с войната между Израел и "Хамас"? Отговорите тези въпроси потърсиха в Тел Авив специалисти по фискален контрол. Кореспондентите ни Феня и Искра Декало разговряха по темата с Уди Леви, съветник по борба с икономическата поддръжка на терора в Института за стратегии и сигурност в Ерусалим.

"Случилото се на 7 октомври изненада Израел. Всички продължават да се питат как "Хамас" успява да развива дейност не само в Газа, но и на други места. Отговорът е, че светът е фокусиран върху военните аспекти на случващото се, а не върху икономическите и тези, свързани с пропагандата и възпитаването на цяло едно поколение. Различни данни сочат, че 30% от даряваните от ООН и световната общност пари се използват за възстановяване на анклава. 70 на сто от средствата обаче се пренасочват за въоръжение и насаждане на антисемитски настроения. Ето защо смятам, че е важно не само да знаем военните възможности на противника, но и икономическите му. Това мнение споделяше и бившият израелски премиер Ариел Шарон, който създаде поделение, което оглавявах и чиято цел беше да спре прането на пари и финансирането на прояви на тероризъм. 

През годините благодарение на информацията, която получавахме, имахме много успехи. Помагали сме с данни и на други страни от света, че на тяхна територия действат предприятия или организации, подкрепящи терористични дейности. Подобна структура има в момента в Израел и така страната ни дава своя принос за ограничаване на финансирането на тероризма. 

Когато говорим за механизмите за противодействие на прането на пари има много прийоми, с които ние експертите си служим. Те дават резултат и сме доволни, че успяваме да ограничим дейността на терористичните организации. Съществуващата банкова система, базирана на долара, ограничава държавите донори за терора във финансирането. Китай също обмисля да създаде паралелна банкова система на базата на юана. Но, има и държави, които открито спонсорират "Хамас“, "Ислямска държава“, йеменските хути и други подобни движения. Някои от тях го правят със знанието и дори с разрешението на Израел. Докато на Иран, който е сочен като страна, подпомагаща терористични организации, демократичните държави му налагат санкции, засягащи населението му, то има други държави, които правят същото съвсем открито, но никой не ги приема като такива, незачитащи световните норми".

- Има няколко начина за финансиране на терора: чрез налични пари, при глобално банкиране и чрез пренасяне на уж легитимни стоки.

- Според мен, най-ефективният начин за борба с терора е спирането на финансирането. Това обаче не е лесна задача, защото парите прекосяват континенти и многократно преминават от едни ръце в други, за да се заличи произхода им. Но може да се проследи колко пари и откъде получава дадена терористична групировка. Освен различни дейности, тя подпомага финансово и личности, които е привлякла в редиците си. По-големите организации, контролират повече пари. 

При нашите разследвания използваме методологията за търсене на средства, превеждани на престъпни картели. От 10 години използваме и изкуствен интелект, за търсене на т.нар. "мръсни пари". Наскоро уведомихме ООН, че служители в Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци, лично са взели участие в събитията на 7 октомври. Заключението ни се базира на изследване чрез изкуствен интелект и чрез проверка на банковите им сметки, данните, от които ни показаха, че те "не мразят евреите безплатно“. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руският президент Владимир Путин изнася реч по време на среща със студенти и преподаватели на Харбинския технологичен институт в Харбин, провинция Хъйлундзян, Китай, 17 май 2024 г.

Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна

Русия не възнамерява да превзема украинския град Харков, заяви президентът Владимир Путин. Офанзивата на руските войски в района цели да създаде буферна зона в отговор на украинския обстрел срещу пограничната област Белгород, каза още руския президент, който завършва посещението си в Китай. Каква е визията на Си и Путин за "новата ера" на..

публикувано на 17.05.24 в 14:28

Доц. Пламен Ненов: Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент

"Основната препоръка, която правим, е да се следва регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната. Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент, когато се оценяват различни публични инвестиции, публични разходи". Това каза пред БНР доц. Пламен..

публикувано на 17.05.24 в 14:24
Гложенски манастир

Единственият път до Гложенски манастир е в лошо състояние

Слушатели на Хоризонт и управата на Гложенския манастир сигнализираха за лошото състояние на единствения път до светата обител.  Какво е състоянието на участъка от село Малък извор до манастира може да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.05.24 в 14:21
Президентът Румен Радев е на посещение в Бургас - 17 май 2024 г.

Румен Радев: Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО

Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим. Така президентът Румен Радев коментира тежкия инцидент с автомобил на службата за охрана на властта, станал снощи при Аксаково , при който..

публикувано на 17.05.24 в 14:16

Оставка на Александър Мумджиев от Инспектората на ВСС

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е подал до Народното събрание заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение с Инспектората, съобщиха от Висшия съдебен съвет.  Мумджиев беше задържан във Враца заради непристойно поведение в хотел в града, а Районната прокуратурата в града образува досъдебно производство...

публикувано на 17.05.24 в 14:05
Снимката е илюстративна

Историческия трактат на Петър Богдан представят в президентството на 21 май

Историческият трактат, посветен на България - "За древността на бащината земя и за българските дела" на Петър Богдан - ще бъде представен в сградата на Президентството на 21 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Трудът, написан на латински език, е завършен 1667 година и е един от най-ценните български писмени паметници. Архиепископ..

публикувано на 17.05.24 в 13:57
Калин Стоянов

Вътрешният министър: 16 досъдебни производства за купуване на гласове, 46 са сигналите

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи. Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Работим доста активно. Към днешна дата..

публикувано на 17.05.24 в 13:53