Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският министър на отбраната на визита в Косово

Германският министър на отбраната Борис Писториус - Берлин, 17 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на отбраната Борис Писториус се очаква да посети Косово днес. Анализаторите определят визитата като важна за предотвратяване на втори активен център на конфликт в Европа.

Пътуването на германския министър на отбраната до Западните Балкани е свързано преди всичко с посещение на войниците на Бундесвера в Босна и Херцеговина и Косово. Той ще посети и Сърбия. И трите държави искат да се присъединят към Европейския съюз.

С визитата си Писториус иска да покаже, че Германия подкрепя страните в процеса на сближаване с ЕС. Това включва по-силен призив за помирение и мирно разрешаване на конфликтите, но също така и военно сътрудничество с трите държави. Ако не предложим сътрудничество, страните ще се обърнат към алтернативи, опасяват се експерти от германското военно министерство. Страни като Турция, Русия, арабските емирства и Китай очевидно се стремят към близост с държавите от Западните Балкани. И за трите страни Германия все още е ключова страна за партньорство и тази роля иска да подсили Писториус. Те очакват по-ясни предложения за икономическо и политическо сътрудничество.

Само няколко десетки германски войници са разположени като част от ръководената от ЕС мисия EUFOR за наблюдение и прилагане на Дейтънското споразумение в Босна и Херцеговина. В силите за защита на НАТО KFOR в Косово също има само 71 войници от Германия от общо 3400 войници. За сравнение, Обединеното кралство разполага с 600 войници на място, което също е силен сигнал. Поради това слабо присъствие на личен състав партньорите от Западните Балкани очакват още по-решителна политическа подкрепа от германското правителство за интеграцията на тези страни в ЕС.

Външни министри от Западните Балкани се събират в Рим

Междувременно министрите на външните работи на страните от Западните Балкани ще обсъдят в Рим предстоящата тази година работа по европейската интеграция на страните си и засилването на координацията по приоритети.

Италианският министър Антонио Таяни ще председателства срещата, на която ще неговите колеги от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Черна гора и Сърбия, както и представители на групата "Приятели на Западните Балкани" - Италия, Австрия, Чехия, Хърватия, Словакия, Гърция и Словения. Тази група беше създадена, за да засили вниманието на Европейския съюз към Западните Балкани и да ускори процеса им на интеграция в блока.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жордан Бардела

"Национален сбор" и "Републиканците" ще се стремят към мнозинство в новото Национално събрание на Франция

Ръководителят на крайнодесния "Национален сбор" Жордан Бардела потвърди намерението си да сключи пакт с консервативната партия "Републиканците" преди парламентарните избори във Франция на 30 юни, съобщава Франс прес. Чрез пакта двете формации ще се стремят да постигнат мнозинство в новото Национално събрание. Предсрочните избори бяха свикани от..

публикувано на 11.06.24 в 22:59

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, но с допълнения

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, одобрен снощи от Съвета за сигурност на ООН, но с допълнения, съобщават агенциите Франс прес и Ройтерс. Във формално изявление пред посредниците от Катар и Египет, "Хамас" и друга екстремистка групировка - "Ислямски Джихад", изразяват готовност за позитивен подход и прекратяване на войната...

публикувано на 11.06.24 в 22:55
Карл Нехамер

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември, съобщи канцлерът Карл Нехамер, цитиран от Франс прес. Датата ще бъде утвърдена на утрешното заседание на правителството. Фаворит от сега е крайнодясната Партия на свободата. Тя спечели вота за Европарламент миналата неделя с 25% от гласовете, а анкетите за изборите след 3 месеца ѝ предричат..

публикувано на 11.06.24 в 22:26

Неизвестности в разпределението на мандатите в 10 МИР в Кюстендил

Големи са неизвестностите по разпределението на 4-те мандата в 10 МИР в Кюстендил, коментират в местните партийни щабове. Спорен е четвъртият мандат - дали ще бъде взет от ГЕРБ като втори мандат от района, или от сензационно представилата сe като резултат партия "Величие".  Три от мандатите изглеждат ясни - бившият вътрешен министър Христо..

публикувано на 11.06.24 в 22:10

Трамвай дерайлира в София

Трамвай е дерайлирал в София и за малко не ударил уличен стълб.  Инцидентът е станал във вторник вечерта на булевард "Константин Величков". "Пред мен стана и такъв трясък се чу и се вдигна прахоляк", сподели очевидец на случката.  За щастие при инцидента няма пострадали.  Кадри от местопроизшествието показват, че релсовият..

публикувано на 11.06.24 в 22:00
Снимката е илюстративна

Голям пожар бушува на западното крайбрежие на Кипър в област Пафос

Голям пожар бушува извън контрол на западното крайбрежие на Кипър, в област Пафос. Кипър активизира Националния план за действие при изключително сериозни инциденти и поиска международна помощ по Европейския механизъм за гражданска защита /RescEU/ за осигуряване на допълнителни въздушни средства за гасене на огъня. Пожарът е избухнал в ранния следобяд,..

публикувано на 11.06.24 в 20:24
Маргаритис Схинас

Маргаритис Схинас е уверен за втори мандат на Урсула фон дер Лайен

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас е оптимист за резултатите от изборите за Европейски парламент.  В интервю за гръцките медии Маргаритис Схинас заяви, че както десните, така и левите партии, които влизат със свои депутати в Европарламента, са политически сили, които гарантират успешно развитие на Евросъюза в..

публикувано на 11.06.24 в 20:15