Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди фермери на протест в Латвия срещу вноса на руско зърно и храни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди фермери протестираха днес в Латвия. Техните искания обаче не са като на колегите им от останалите страни от Европейския съюз, а са за забрана на вноса на руско зърно и руски храни.
 
"Европейският съюз разрешава руското кърваво зърно да бъде внасяно на нашия общ пазар и да бъде транспортирано през европейските пристанища и терминали". Това заяви организаторът на протеста на латвийските фермери Юрис Лаздинс по време на демонстрация в Елгава.

Според Лаздинс с едната ръка помагаме на украинците, но с другата позволяваме на страната агресор да краде зърно в Украйна, да го продава в Европа за огромни печалби. "Настояваме Русия да бъде изолирана от подобни начини за финансиране на военните ѝ действия".

Латвия е основен вносител на руски селскостопански и хранителни продукти, включително зърнени и маслодайни семена.

Днешните фермерски протести се проведоха в 16 града на страната. Сред исканията са също намаляване на бюрокрацията за фермерите и намаляване на ДДС върху местно отглежданите плодове.
Според организатора на протеста по този начин този вид здравословни храни ще станат и по-достъпни за потребителите.

За разлика от наскоро провели се фермерски протести в други страни от ЕС, полицията в Латвия оказа подкрепа и помогна на колони от трактори да стигнат до град Елгава. Местен полицай мотивира действията си пред Франс прес с това да не бъде нарушен ежедневния трафик. "Без селско стопанство ще бъдете гладни, голи и най-лошото - трезви!“, гласеше един от плакатите на протестиращите.

Министърът на земеделието Армандс Краузе заяви пред местна медия, че правителството работи за проблемите и че самият той е фермер и ги разбира. Краузе обаче не даде никакви срокове за реформи.

Протестиращите поискаха видими резултати и заплашиха да тръгнат към столицата Рига, ако исканията им не бъдат изпълнени до 12 февруари.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ чака решение на ВАС, за да реши как ще продължи процедурата избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври. На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния административен..

публикувано на 16.05.24 в 13:03

Фондация НАБИС предизвиква смелите читатели

Фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система) излезе със загадъчно послание в мрежата, което предизвика любопитство – "Търси се читател, обичащ да рискува, който да се опита да прочете книги, които никога не са заемани. Вие този читател ли сте?". "Хората ежедневно още от първата чаша кафе търсят информация, но като..

публикувано на 16.05.24 в 12:54

Продължават разговорите за увеличение на заплатите в университетите

Разговорите със синдикатите и Съвета на ректорите за заплатите на академичния състав на държавните висши училища продължават, съобщи министърът на образованието Галин Цоков. Той обясни, че 39-е милиона лева ще бъдат разпределени за увеличението на възнагражденията, но все още липсват парите за промяна на заплатите от април тази година...

публикувано на 16.05.24 в 12:41

Токът поскъпва с по-малко от 30% от началото на юли

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от 1-ви юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката. "АЕЦ Козлодуй" е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Булгаргаз" също предлага по-малко поскъпване на природния газ през..

публикувано на 16.05.24 в 12:18
Израелската система за противоракетна отбраната

Гърция предлага създаване на европейска ПВО

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е внесъл предложение за създаването на система за европейска противовъздушна отбрана по примера на израелския "Железен купол". Това съобщи той тази сутрин в интервю пред телевизия Скай. Гърция предлага създаване на европейска противовъздушна отбрана, заяви пред медиите премиерът Кириакос Мицотакис.Той..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Грант Шапс

Лондон: Западът да не се разсейва, а да помогне на Украйна

Новата офанзива на Русия в Украйна трябва да подейства като "сигнал за събуждане" за нациите, които са "разсеяни" от други конфликти, каза британският министър на отбраната Грант Шапс. Пред Скай нюз Грант Шапс изрази увереност, че Русия няма да превземе град Харков, но каза, че Обединеното кралство предвижда да се стигне и до такава ситуация..

публикувано на 16.05.24 в 11:57
Центърът за настаняване на мигранти в Харманли

Боряна Гидикова: Едва 43 непридружени деца са настанени в социалните услуги през 2023 г.

Откриването на "Сигурна зона за непридружени деца" в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли е празник , заяви пред БНР Боряна Гидикова – директор "Комуникации" в УНИЦЕФ. "Това ще бъде третата зона за непридружени деца в България. Днес откриваме такава в най-големия център за бежанци – този в Харманли. За нас това е..

публикувано на 16.05.24 в 11:56