Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Христо Христев: Не очаквам ефективно разследване по случая "Нотариуса"

| Интервю
Христо Христев
Снимка: Личен архив

"Не очаквам някакво съществено развитие по посока на ефективно разследване от страна на прокуратурата". Това заяви пред БНР адв. Христо Христев - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и новоизбран член на Софийския адвокатски съвет.

Много от фактите, които отново бяха поставени във фокуса на общественото внимание след показния разстрел на Мартин Божанов - Нотариуса, всъщност са известни отдавна, посочи той и напомни разследванията на Антикорупционния фонд от преди 2-3 години. 



"Очевидно до настоящия момент не последва някакво ефективно разследване на тези факти от компетентните органи", отбеляза адв. Христев. И добави:

"Нямаме никакви публично известни данни от този доклад на Специализираната служба за противодействие на организираната престъпност да е последвало някакво разследване в прокуратурата". 

Според него има възможност за сезиране на компетентния адвокатски съвет от страна на граждани, юридически лица и държавни органи. По същество има възможност и самите органи на адвокатурата да предприемат действия при наличие на информация и публикации в средствата за масова информация, в които се съдържат достатъчно данни за предположение, че има извършени дисциплинарни нарушения, допълни адв. Христев. 

Има ли други способи, чрез които този случай може да бъде разплетен докрай?

"Възможен подход е да бъде предприета анкета в рамките на НС. За да бъде тя ефективна, а не да бъде някаква форма на политически театър и опит за отбиване на вниманието, според мен тя трябва да бъде проведена по начин, който гарантира максимална прозрачност на действията на съответната комисия. Това ще бъде едно много съществено изпитание за действителните намерения на субектите, които играят на парламентарен терен, да осъществят ангажиментите за пробив в статуквото на масовата корупция в България", изказа мнение адвокатът в интервю за предаването "Преди всички".
Според него в един такъв случай може много добре да се види както дали прокуратурата и други правоохранителни органи действително изпълняват своите функции, така и дали субектите на парламентарен терен имат действително намерение и воля да превърнат в действия декларациите, че имат за цел да противодействат на всички форми на корупционно поведение по всички етажи на властта в България. 

"От начина, по който се подхожда към този случай - формира се или не временна парламентарна комисия, по който се организира работата на тази комисия може да стане ясно дали някой наистина иска да разплете този случай или просто търси начин да тушира напрежението, да го изпусне в някаква посока, което няма да доведе до реална промяна и просто да отмине вълната, която се е вдигнала в момента. Това е и отговорност на тези субекти в българския парламент, които претендират, че тяхна основна мисия е пробивът в това статукво на корупция, което владее България от много години насам. В такива действия можем да видим дали те наистина са водени от такива намерения". 

По думите му проблем при магистратите със сигурност има

"Когато корупцията е достигнала такива мащаби, каквито в България, няма как системата да не е засегната в дълбочина, в корен. Проблем има. Да бездейства по такъв начин основният клон на правоохранителната система в България - прокуратурата, очевидно години наред имаме и определени бездействия от страна на ВСС да упражнява ефективно правомощията си по отношение на прокуратурата. Същият този орган има основна функция да гарантира независимостта на съда. Ако той не е изпълнявал ефективно своите правомощия по отношение на прокуратурата, трябва да сме много наивни да смятаме, че го е правил по отношение на съда".

Адв. Христев очаква реакция на магистратските организации до вторник - сряда. 

"Проблем в системата има. Смятам, че дълго във времето липсата на ефективни решения по отношение на тенденциите на криза в правовата държава и в начина, по който функционира правосъдието, не бяха решени и оттам се стига до качествено изменение на средата в структурата на съдебната власт. Не смятам, че с промени във фините баланси на структурата на ВСС ние можем ефективно да решим този проблем". 

Не е ли необходима пълна проверка на имущественото състояние на магистратите в България, попита той. 

Интервюто на Силвия Великова с адв. Христо Христев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жозеп Борел

ЕС осъжда решението на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии

ЕС осъжда напълно необоснованото решение на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии в страната, се  казва в изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. То е в отговор на обявената вчера от Русия забрана на достъпа до 81 европейски медии, сред които българските "24 часа" и..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 26.06.24 в 16:39
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев

ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев .  Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател проф. Тодор Галунов. Борисов: Ще предложим правителство на малцинството "Първият мандат на ГЕРБ, ако не стане някаква допълнителна уговорка, каквато поне до момента официално аз не виждам, няма как да мине. Ако те..

публикувано на 26.06.24 в 16:37

Медийна грамотност, инструменти и алгоритми

Трябва да дадем повече инструменти, с които да си служат и децата, и родителите, и учителите, когато потребяват информация .  Това каза пред БНР Боряна Гидикова от УНИЦЕФ . "Трябва по-често да се говори. Да се намира пътят към децата - как те потребяват съдържанието, какво правят в смартфона. Не е достатъчно само да ги ограничаваме с различни..

публикувано на 26.06.24 в 16:06
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Според финансовия министър е технически възможно България да въведе еврото от началото на 2026 г.

Финансовият министър Людмила Петкова заяви, че технически най-възможно е България да въведе еврото от началото на 2026 г.  По-рано Европейската комисия обяви чрез конвергентен доклад, че към момента страната ни не изпълнява ценовите критерии за въвеждане на общата валута: "Очакванията са не по-късно от края на годината да бъде изпълнен и критерият за..

публикувано на 26.06.24 в 15:59
Еван Гершкович

В Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович

В руския град Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович 15 месеца след като той беше задържан. Процесът се гледа при закрити врата. Руската прокуратура обвини американски журналист, че работи за ЦРУ Според прокурора има доказателства, че американският журналист е събирал секретна информация за руски..

публикувано на 26.06.24 в 15:34
Ружа Игнатова

САЩ обявяват 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият..

публикувано на 26.06.24 в 14:50