Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Върбанов: Ще отстояваме исканията докрай

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Положението е толкова тревожно и тежко, че този път сме решени да отстояваме исканията докрай и няма да се получи, както септември 2023 г. Това заяви пред БНР Венцислав Върбанов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Днешният меморандум, предложен от правителството, той коментира така: 

"Не мога да преценя в момента какво точно ни се предлага. Опитите да бъдем разделени този път не успяха". 

Той припомни, че е бил депутат в четири НС и "знам как се приемат закони на коляно и знам какви са процедурите за приемане".

"Не виждам как Законът за браншовата камара и Законът за браншовите организации ще подобрят положението на земеделците. В Закона за арендата има добри неща, но не виждам как ще стане", коментира Венцислав Върбанов. 

"Трябваше да се направи анализ и нашият министър не положи усилия за това. Министърът е един от нас, да, но е там да разрешава проблемите и ако има схеми, да ги разбие. За тези 9 месеца приехме, че не политик, а един от нас слагат за министър и го подкрепихме. Затова ни е голямо разочарованието, защото ни бяха големи надеждите", категоричен е Венцислав Върбанов. 

Той смята, че "това, което се предлага в момента, е абсурдно и на голяма част от зърнопроизводителите зърното им стои по складовете". 

"Те още не са реализирали загуба и както цените вървят надолу, загубите ще са им още по-големи. Големите печалби са в индустриалните предприятия, които преработват земеделска продукция", каза Върбанов.

И препоръча: "Да видят как правителството в Румъния за 3 дни решиха проблема, да видят в Европа как се реши проблемът. Пари в бюджета можеше да се заложат преди 2 месеца, когато ги поискахме – 420 млн. за украинската помощ. В крайна сметка имаме българско правителство, което трябва да мисли за българските производители, българските граждани и всичко българско. Като министър аз съм работил в много по-тежки времена, от гледна точка на финансови възможности, но никога не съм имал протести."

Председателят на НАЗ заяви, че за пролетната кампания "взимаме всичко на изплащане и искат някой да доказва, че е на загуба, за да вземе сега 5 лв. и 5 лв. през септември". 

Върбанов каза, че засега нямат покана за разговорите утре, "ако получим УС ще решат". 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерите на ПП-ДБ след консултациите с президента Радев

ПП-ДБ иска изслушване на премиера и вътрешния министър за повишената степен на защита на Борисов

От ПП-ДБ потвърдиха, че остават опозиция в този парламент и отхвърлиха идеята на "Възраждане" за правителство на всички партии в НС без ГЕРБ и ДПС.  След консултациите при държавния глава за възможностите за съставяне на редовен кабинет Николай Денков заяви, че ако ГЕРБ иска да предложи правителство на малцинството, задача на Бойко Борисов е да намери..

публикувано на 24.06.24 в 16:16
Георги Гвоздейков

Министър Гвоздейков е разпоредил проверка на случая с дублирани билети в нощния влак София-Бургас

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков е разпоредил проверка на случая с нощния влак от София до Бургас, който в петък е превозвал пътници с дублирани билети, а голяма част от хората са пътували прави в коридорите на влаковата композиция.  Транспортният министър е провел среща с ръководството на железниците и е заявил, че е абсурдно пътници..

публикувано на 24.06.24 в 16:12
Руският президент Владимир Путин разговаря с деца в детския лагер

Детският лагер "Артек" е включен в санкционния пакет на ЕС

Световно известният детски лагер "Артек“, където много български пионери са почивали, е сред санкционираните от ЕС образувания в 14-ия санкционен пакет срещу Русия. Той е под контрола на руското министерство на образованието от незаконното анексиране на Крим и град Севастопол през 2014 г. насам.  Външните министри от ЕС одобриха 14-ия..

публикувано на 24.06.24 в 15:58

Искат влязъл в затвора за убийство анестезиолог да работи в дупнишката болница

Анестезиологът д-р Николай Карастоянов, осъден на 3 години затвор и влязъл да излежава присъдата си, да е на разположение и да работи в общинската болница в Дупница. Върху такъв казус работят ръководство на болницата, управата на затвора в Бобов дол и Дирекция "Изтърпяване н наказанията". Процедурата още не е финализирана. Д-р..

публикувано на 24.06.24 в 15:52

Пожар гори в района на Харамията край Варна

Сигнал за горящи бараки е получен в 13,45 часа днес в района на местността Харамията край Варна.  Три екипа - на пожарната във Варна и на Горското стопанство, са на мястото на инцидента, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР, откъдето на този етап нямат повече информация.  Пожарът е възникнал в частен имот на фирма в..

публикувано на 24.06.24 в 15:44
Тино Хрупала, съпредседател на

"Алтернатива за Германия" ще търси съюз с други партии, включително "Възраждане"

Федералният изпълнителен комитет на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) единодушно реши да препоръча на партийната конференция през следващия уикенд партията да напусне европейската партия "Идентичност и демокрация".  От АзГ заявиха също, че ще търсят ново обединение с крайнодесни партии, сред които и българската "Възраждане"...

публикувано на 24.06.24 в 15:43

В Плевен подеха кампания срещу електрическите тротинетки в пешеходни зони

В Плевен подеха кампания срещу придвижването с електрически тротинетки в централната пешеходна зона и на забранените други места, определени с Наредба на Общинския съвет.  По време на съвместна акция с полицията са проверени 230 лица, предимно тийнейджъри на възраст до 17 години.  Превенцията приключи и сега за всяко нарушение ще се налагат..

публикувано на 24.06.24 в 15:13