Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Проблемите на малките земеделци са в това, че субисидиите отиват в една много тясна група"

Тихомир Безлов: Да видим какво ще се случи с Министерството на земеделието. Най-интересни ще бъдат заместниците

"Много трудно ще бъде, ако Делян Пеевски не се намеси. Предишният път реши проблема"

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Протестиращите земеделци днес обявиха, че се готвят за поход към София.

"Имат променащи се и много искания, но ако се опитаме да обобщим – става дума за една значително по-голяма сума от тази, която е готово да даде правителството", обясни пред БНР Тихомир Безлов, старши анализатор от Центъра за изследване на демокрацията. 

Правителството разполага със 150 милиона лева и е готово да ги резпредели на тези, които  могат да докажат загубите си. 

"Такива масови протести показват, че нещата в сектора са зле и са се влошили. Трябва да се опитаме да направим разлика между малките, които наистина са ръба на оцеляването и тези, които разпределят огромната част от приходите от земеделска продукция.

Големият проблем е, че има една свръх концентрация на богатство от европейските субсидии и от продажбите на земеделска продукция. Моментните проблеми на малките са в това, че субисидиите отиват в една много тясна група

Подозренията на всички са, че малките не могат да си позволят да се разграничат от големите".

ЕС е предложил инструмент – таван на субсидията от 100 хиляди. За да успеят да избегнат това ограничение, бизнесът се раздробява, разясни още Безлов в предаването "Нещо повече". 

"Но никой не се опитва да разследва тези големи измами". 

Има подозрение, че тези протести са свързани с новото преразпределяне на ресурси, отбеляза още анализаторът.

"Нека да видим какво ще се случи с Министерството на земеделието. Там са големите субсидии. Половината от европейското финансиране отива в селското стопанство. 

Най-интересни ще бъдат заместниците на земеделския министър. По това може да се ориентираме какво се е случило сега". 

Безлов прогнозира, че правителството ще направи отстъпки.

Той припомни, че при предишните протести част от земеделците не са били доволни от предложените решения и са искали да продължат да протестират, "но тогава господин Пеевски каза: "Приключихме!“ и действително преговорите приключиха". 

"Много трудно ще бъде, ако не се намеси. Предишният път реши проблема". 

Фермерите в един момент ще започнат да дразнят останалите. Трябва да внимават, отбеляза още Тихомир Безлов.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи с участие в нощта на музеите

През изминалата нощ се проведе Двайсетото издание на Европейската Нощ на музеите . Повече от 50 музея и галерии останаха отворени до малките часове на нощта. Един от тях беше Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи .  Телефони с шайба, телеграфни апарати с морзов ключ , 8-битови персонални компютри, български лампови..

публикувано на 19.05.24 в 12:33

Избор на митрополит в Сливенската епархия

В Сливенска епархия днес отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест епископи. Отново избори за Сливенски митрополит днес Изборният ден започна с литургия в храма "Свети Димитър" в Сливен. Избирателите вече са в сградата на Сливенска митрополия, където ще..

публикувано на 19.05.24 в 12:31

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община заради възможното постоянно спиране на Симеоновския кабинков лифт - последната такава връзка на..

публикувано на 19.05.24 в 12:13

Възпалителните чревни заболявания нямат граници

Около 4 хиляди българи живеят с възпалителни чревни заболявания , които изискват редовно проследяване и поддържане на организма чрез правилно хранене и спорт. Данните са на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит , които в днешния Световен ден за борба с тези заболявания организират среща между лекари и пациенти в София...

публикувано на 19.05.24 в 12:02

Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" се включват в утрешния протест в София

Преподаватели и служители от Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще участват в националния протест пред Министерството на финансите утре. Те ще бъдат подкрепени и от студенти, които също тръгват за столицата. Искането на преподавателите и служителите в държавните университети не е само за повишаване на заплатите, защото в закона за..

публикувано на 19.05.24 в 11:56

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток. Силите на Киев са изстреляли и близо 60 дрона по южни руски области като петролна рафинерия в..

публикувано на 19.05.24 в 11:45
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на разговорите му с бранша, работодатели, туроператори и представители на сектора. „В петък открихме..

публикувано на 19.05.24 в 11:31