Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел на официална визита в Египет

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Мария Габриел е на еднодневна официална визита в Египет. Това е първото посещение на български външен министър в арабската република от 12 години насам. Целта е задълбочаване на сътрудничеството между София и Кайро. В делегацията с вицепремиера са още петима министри.

Египет е ключов партньор на България в района на Близкия изток и Северна Африка. Над 1 милиард евро е стокообменът между София и Кайро за миналата година. Египет е най-големият търговско-икономически партньор на страната ни в региона. В условията на променената международна среда сътрудничеството със северноафриканската държава има стратегически измерения.

Задълбочаването на отношенията между София и Кайро в сфери като енергетика, транспорт, отбрана, иновации, туризъм и хранително-вкусова промишленост, ще бъдат във фокуса на разговорите на Мария Габриел в столицата на Египет.

В рамките на визитата на българския вицепремиер в Кайро за първи път ще заседава Съвместната комисия за сътрудничество между двете държави. Тя беше създадена през 2018 година, за да се съгласуват политическите насоки на българо-египетските отношения.

Заседанието на комисията ще бъде председателствано от първите дипломати на двете държави Мария Габриел и Самех Шукри, а в него от българска страна ще участват и петима министри - на отбраната Тодор Тагарев, на транспорта Георги Гвоздейков, на икономиката Богдан Богданов, на иновациите и растежа Милена Стойчева, както и на енергетиката Румен Радев.

В разговорите ще бъде поставен фокус върху ускоряване на работата по споразумения в редица области като енергетика, транспорт и иновации.

Министрите на транспорта на България и Египет ще подпишат спогодба за морско търговско корабоплаване, която ще замени действащия от 1969 година междуправителствен документ. Ще бъде подписано и споразумение за премахване на визовите изисквания за притежателите на дипломатически и служебни паспорти при краткосрочни пътувания.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Великотърновският митрополит Григорий

Стотици миряни посрещнаха Възкресение Христово в подножието на крепостта "Царевец"

Стотици миряни от България и Румъния се събраха в подножието на крепостта "Царевец" във Велико Търново, за да посрещнат Възкресение Христово и да се поздравят за най-светлия християнски празник. Десетки църковни камбани огласиха Велико Търново, а Благодатният огън беше изнесен от катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица". Великотърновският..

публикувано на 05.05.24 в 03:45
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

В Тел Авив се проведе протест с искане за спиране на огъня в Ивицата Газа и оставка на правителството

Няколко хиляди души протестираха в Тел Авив с искане израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да се съгласи на спиране на огъня в Ивицата Газа в замяна на освобождаване на заложниците, държани от радикалната палестинска групировка "Хамас" , предаде ДПА. Демонстрантите са носели плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после" по..

публикувано на 05.05.24 в 03:30
Руски самолети Су-25

Зеленски: Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски Су-25

Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител-бомбардировач Су-25 над Донецка област, Източна Украйна, съобщи в традиционното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски: "През изминалото денонощие руските терористи са използвали 8 ракети от различни типове и почти 70 управляеми авиационни бомби срещу пограничните ни..

публикувано на 05.05.24 в 02:55

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони със стока след 30 април, когато мярката влезе в сила. От всички последици от Брекзит вероятно..

публикувано на 05.05.24 в 02:38

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите силни дъждове препълниха язовири над големия град Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Това..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ от Изпълнителна..

публикувано на 04.05.24 в 19:02