Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Вълканов: Трябваше да се помисли за преструктуриране на малките стопанства

| Интервю
Снимка: Здравка Маслянкова

Преструктуриране чрез инвестиционни мерки за малките стопанства, на мен ми липсва като решение на проблемите в българското земеделие. Очевидно, е че в определени направления на нас ни липсва конкуретоспособност, каза в интервю пред БНР агробизнес анализаторът Николай Вълканов, управител на "Интелиагро".

В предаването "Неделя 150" той коментира протестите в родното земеделие, както и споразумението с правителството.

"Ако имаше политическа визия за развитието на сектора, трябваше да се помисли с наличните средства, с които разполагат от ЕС, по линия на селскостопанската политика и по линия на национални средства, как може да се помогне за преструктурирането на тези стопанства, тоест, ако на 1000 декара зърнени култури, очевидно са неконкуретоспособни, как да се помогне на този стопанин да се насочи например за отглеждането на трайни насаждения, или на зеленчуци или на картофи, като тип производство за площта, която има стопанството, носи по-бърза възвръщаемост", аргументира се Вълканов.

Николай Вълканов, управител на Интелиагро

И обясни, че "по-ниските печалби през 2023, в сравнение с 2022 г. когато са изключително високи печалбите в сектора, тези през 2023 са за сметка на рекордни запаси в стопанствата, тоест нереализирана продукция".

"Спокойно може да се каже, че ако продукцията беше реализирана, финансовите показатели щяха да са по-добри. Първият важен въпрос е, да се каже, защо не се реализира тази продукция и дали пазарите не трябва да се защитават от държавата", коментира Николай Вълканов.

И обясни, че продукцията не се е реализирала през 2023 година, защото са се получили изключително високи изкупни цени на зелените и маслодайни култури. 

"Всичко започна септември 2022 г. с отварянето на черноморския коридор. С отпушването на износа от Украйна , цените на основните зърнени култури започнаха да се понижават и без да са стигали стойностите си преди, това накара българските производителите да продават", обясни агробизнес анализаторът.

Според него решението на правителството за споразумението е правилно от една гледна точка, "но доколко е правилно от гледна точка на стимулиране на агробизнеса  и преструктуриране не е добро".

"В протестите през последните седмици често се цитираха производителите с по 1000 - 2000 декара зелени култури. Простата аритметика показва, че на такъв размер площ никога няма да са доволни от стопанския си план. Просто не е рентабилно на такива площи да се гледат масовите култури. По същия начин стопанства с по 20, 40 50 крави много трудно ще оцеляват вбъдеще, защото мащабът на производството им не е достатъчен, за да генерира този доход , който ще им позволи да се чувстват спокойни през годината и да реинвестират в своето производство", обясни Николай Вълканов.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът отново не успя да започне второто си извънредно заседание

И вторият опит за започване на свиканото за тази вечер извънредно заседание се оказа неуспешен. Парламентът не успя да събере кворум, след като се регистрираха само 117 депутати. За да бъде открито заседанието, са необходими 121 гласа. Последният трети опит за събиране на кворум е насрочен за 20:45 часа. Второто за деня извънредно заседание е с..

публикувано на 21.05.24 в 20:36
Разселени палестинци живеят в разрушено училище на UNRWA, след като са се евакуирали от град Рафах, Хан Юнис, Ивицата Газа, 19 май 2024 г.

Раздаването на храна в Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност

Раздаването на храна в палестинския град Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност, обявиха от Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). . Доставката на медикаменти е спряла още преди 10 дни, поради прекъсването на трафика през пропускателните пунктове откъм Египет и Израел. Към днешна дата работят само 7 от общо 24..

публикувано на 21.05.24 в 20:15

Разрушен е последният руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети

От украинската армия съобщиха, че при операция през почивните дни са разрушили последния руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети, предаде Ройтерс.  По последна информация на генералния щаб на украинската армия става дума за ракетния кораб "Циклон" от проекта 22800, който бил базиран в Севастопол.  Плавателният съд е бил поразен през нощта на 19 май...

публикувано на 21.05.24 в 20:09

Парламентът не събра кворум за второто за деня извънредно заседание

Народното събрание не успя да събере кворум, за да даде старт на второто за деня извънредно заседание. Регистрираха се 111 народни представители. Народното събрание ще заседава извънредно за втори път днес Председателстващата заседанието Росица Кирова даде почивка и насрочи  заседанието да продължи в 20:15 часа.  Кирова запозна народните..

публикувано на 21.05.24 в 19:59

Пореден протест срещу новата организация на движението в центъра на столицата

И тази вечер жители на центъра на София се събраха на протест, заради наложената от столична община нова организация на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен". По късно ще бъде блокирано движението по бул. "Патриарх Евтимий", като ще се пропускат само автомобили на градския транспорт и линейките.  Венцислав Банчев,..

публикувано на 21.05.24 в 19:31
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Не се очакваше престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел да бъдат сложени на едно ниво

Не се очакваше на едно ниво да бъдат сложени престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел. Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков във връзка с  поисканите от главния прокурор на Международния наказателен съд заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и..

публикувано на 21.05.24 в 19:26

Народното събрание ще заседава извънредно за втори път днес

Народното събрание е свикано на заседание днес от 19:30 часа, се посочва в интернет страницата на парламента. По-рано от група депутати започнаха събиране на подписи и обявиха, че   са внесли необходимия брой, за да се проведе второ извънредно заседание още днес. Депутати събират подписи за ново извънредно заседание Точка единствена в дневния..

публикувано на 21.05.24 в 19:23