Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две години след европейската директива срещу дезинформацията и България се заема с това

| Интервю
Снимка: Pixabay

Законопроектът срещу дезинформацията е следствие на европейската директива от 2022 г. (Digital Services Act 2022/2065). Със сигурност България трябва да синхронизира законодателството си. Проектозаконът на ПП-ДБ е предложен за обществено обсъжданe.

Това заяви пред БНР доц. Златогор Минчев от БАН и посочи, че България изостава вече с 2 години от тази тенденция в ЕС.

Държавни органи да могат да налагат ограничаване на достъпа до интернет страници или интернет адреси. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, подготвен от депутати от ПП-ДБ. Целта е борба с дезинформацията в онлайн пространството. Законопроектът е публикуван за предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни.

Златогор Минчев коментира, че след агресията на Русия в Украйна и последвалата ескалация светът се е разделил и дезинформацията е станала феномен, който не трябва да се неглижира, защото се използва и за политически цели:

"Не само по време на избори. Служи за събиране на информация по време и на реални военни действия. И за заблуда на общественото внимание. В този контекст сме задължени да реагираме като държава".

Доц. Златогор Минчев

Според него част от нещата обаче могат да минат като подзаконови актове:

"ДАНС и ЦИК да реагират. За тях си има отделни закони. Не е хубаво така нещата да се слагат на куп в един закон. ... Нещата стоят амбициозно, защото едва ли българската държава може да забрани на Мета или на Гугъл да си пускат каквото и да е. По-скоро може да накара нашите провайдери да ги филтрират. Нашите служби нямат технологичния капацитет да се противопоставят на такива големи интернет провайдери на услуги за социалните мрежи. Никоя държава, с изключение на страните от Г-8, не може да си позволи подобно нещо. ... Когато хармонизираме нашето законодателство с европейското, е хубаво да включваме и работата, свързана с публично-частното партньорство на ниво държава - в реалистичен план. Да не очакваме, че със законов акт можем да решим всички проблеми в държавата".  

По думите на Минчев се "върви в сценария на "1984" и затова ролята на законодателния орган е да направи рестрикциите да са синхронизирани с ЕС, но и да се има предвид това какво реално ни трябва на нас като държава":

"Похвално е, че искаме да хармонизираме нашето законодателство с европейското, но нека да е по-прецизно и да не си мислим, че можем да налагаме санкции на тези провайдери, било то и през Европейската комисия. Това ще премести хората в дарк уеб или в частни мрежи. Нищо повече няма да се случи".

Благовест Кирилов, заместник-министър на електронното управление в служебното правителство на Гълъб Донев, изказа мнение, че борбата с дезинформацията е изключително важна, но това не означава, че не трябва да се вглеждаме в детайлите:

"На ниво ЕС е въведен регламент. Законопроект на Министерския съвет предлага този регламент да се въведе и в българското законодателство, тъй като не се хармонизират, а се прилагат директно. Другият законопроект, който виждам, е с добри намерения, които има опит да се реализират по стила на Гьобелс. Т.е. афишираме, че това е много хубаво и трябва да стане, но не е сме наясно с рисковете, които крие".

Според него Министерството на електронното управление ще се превърне в своеобразно "министерство на истината" (по "1984" на Оруел - б.р.):

"Подходът е изцяло грешен. Борбата с дезинформацията трябва да започне от превенцията, а не от наказанията. Първо трябва да се работи с хората и с бизнесите, преди те да получат санкции. Често хората не си дават сметка, че това, което разпространяват, е фалшива новина. Като ги глобим, няма да им помогнем. Трябва да работим за тяхната грамотност". 

Благовест Кирилов /Снимка: Лилия Йотова/

Интервюто на Снежана Иванова със Златогор Минчев и Благовест Кирилов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хънтър Байдън

Хънтър Байдън се изправя пред съда

Хънтър Байдън трябва да влезе днес в съдебната зала. Синът на президента Джо Байдън е обвинен в престъпление, свързано с притежание на оръжие. След като Доналд Тръмп стана първият американски президент, осъден за престъпление, сега за първи път в американската история и син на действащия президент е изправено пред съда. Делото ще се гледа..

публикувано на 03.06.24 в 11:30
Софийски градски съд

СГС постанови домашен арест за внучката на Виолета Донева, убила баба си преди 18 месеца

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение - от задържане под стража на домашен арест - на 19-годишната Ивет Стайкова, която преди 18 месеца уби своята баба - актрисата Виолета Донева. Тъй като престъплението е извършено под въздействието на наркотици, съдебният състав указа на полицейските служители, които ще контролират..

публикувано на 03.06.24 в 11:15

"Таймс": Българите експлоатираха компютъра, който казва "да"

В голяма статия, озаглавена "Българите експлоатираха компютъра, който казва "да", вестник "Таймс" пише, че британската нация дължи благодарност на инспектор Васил Панайотов за разкриването на бандата български измамници, възползвала се от "великодушието и неадекватността" на Министерството на труда и пенсиите на Острова. Ако отчета на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни. За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да..

публикувано на 03.06.24 в 11:05
Рупърт Мърдок с Елена Жукова

На 93-годишна възраст Рупърт Мърдок се ожени за пети път

Голям интерес в Съединените щати предизвика петата сватба на медийния магнат Рупърт Мърдок. На 93 години Мърдок се ожени за 67-годишната Елена Жукова. Рускинята Елена Жукова е молекулярен биолог и бивша тъща на руския олигарх Роман Абрамович. Дъщеря ѝ Даря беше омъжена за милиардера до 2017 година.  Жукова и Мърдок започват да се..

публикувано на 03.06.24 в 10:59
Пламен Бончев - посланик на България в кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург

Посланик Пламен Бончев: Имаме пълна готовност изборите в Белгия да бъдат спокойни и добре организирани

От МвНР съобщиха, че вече е започнало изпращането на изборните книжа към посолствата ни, както и на машините за гласуване в секциите зад граница. С решение на ЦИК са определени 769 избирателни секции в 60 държави. Най-много има в Турция, Великобритания и Германия. Избори за членове на ЕП и за народни представители ще има в 388 секции в..

публикувано на 03.06.24 в 10:52
Клаудия Шейнбаум

Клаудия Шейнбаум печели президентските избори в Мексико с огромна преднина

Клаудия Шейнбаум спечели убедителна победа и ще бъде първата дама президент на Мексико, наследявайки проекта на своя ментор и досегашен държавен глава Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято популярност сред бедните слоеве от населението помогнаха за триумфа ѝ, предаде Ройтерс. Шейнбаум (61 г.), климатолог и бивш кмет на Мексико Сити, печели..

публикувано на 03.06.24 в 10:32