Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тръмп е овладял Републиканската партия. Ултраконсервативната MAGA-десница няма да се изпари"

Констанце Щелценмюлер: На европейците са им светнали всички възможни червени лампички

"Европейците сякаш са с надяната усмирителна риза заради безбройните кризи"

| Интервю
Снимка: Pixabay

Почти всички са сигурни, че Тръмп имаше предвид бившия канцлер Ангела Меркел, когато преди седмица разказа онзи мним спомен, че е бил попитан от лидер на една голяма европейска държава дали американският ядрен щит ще остане разпънат, дори ако не заделя достатъчно за разходи за отбрана. По същото време, когато Тръмп разказа спомените си, наследникът на Меркел - Олаф Щолц, беше на 24-часова визита във Вашингтон. Но вместо да засили отбранителната индустрия да произвежда повече снаряди, така че да помогне на отбраняваща се Украйна, германският канцлер използва презокеанското пътуване преди Мюнхенската конференция за сигурност този уикенд, за да се похвали колко много прави правителството му в подкрепа на украинците. Посочи индиректно с пръст Франция, че не предоставя достатъчно средства и оръжия. И призова Камарата на представителите в американския Конгрес да престане с вътрешнополитическите игри и да приеме законопроекта за украинската помощ. Вчера Франция, както и Германия, сключиха с Украйна двустранни дългосрочни споразумения за сигурност по примера на Великобритания. 

Независимо дали помощта за Украйна ще успее някак да мине през Камарата на представителите, в Европа вече се усеща притеснението от приближаващ се втори мандат на Доналд Тръмп, който във вече добре познат стил обясни на европейците какво ги чака, ако през ноември той излезе победител. Но освен да потръпнат, какво могат и са готови да направят европейците при променящите се настроения в Америка?

Много бих се радвала, ако на Мюнхенската конференция за сигурност или на срещата на върха на НАТО през юли се изправят европейски държавни глави, премиери и външни министри и кажат: Ние имаме огромна икономическа мощ, трябва да я пазим и развием, за да можем да допринасяме повече за сигурността по света, коментира пред БНР Констанце Щелценмюлер, политолог, директор на европейската програма в американския институт "Брукингс".

"Но - първо предисторията: Сенатът прие с 70 срещу 29 гласа закон за помощта за Украйна и Израел в размер на 61 милиарда долара. Това е много сериозно постижение, достойно за уважение. Особено към републиканците, които на практика преглътнаха отпадането на исканията им за строга охрана на южната граница. Знаете, помощта за Украйна и Израел беше обвързана с границата. Сделката, която демократи и републиканци бяха постигнали преди това гласуване, се провали заради бойкота на ултраконсервативните републиканци, въпреки че те получиха от демократите всичко, което поискаха. Миналата седмица лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл беше много ясен: настроението в Америка се промени. Това ме навежда на мисълта, че републиканците вече са напълно подвластни на Доналд Тръмп, който дори още не е официален кандидат за президент. Че те ще подкрепят всичко, което вреди на Байдън и е от полза за Тръмп, без да се замислят. Същите тези републиканци обаче все пак намериха сили, повярваха в политическия резон и подкрепиха украинската помощ. Затова смятам, че този обрат в Сената е съдбоносен. В същото време чета постовете в социалните мрежи на ултраконсервативни конгресмени от така наречената MAGA-десница - Make America Great Again, т.е. тръмпистите. Те са толкова категорично против законопроекта, съдържащ украинската помощ, че не виждам как той може да мине през Камарата на представителите.  

Така че на европейците са им светнали всички възможни червени лампички. Би било добре, ако Европа намери отговор на вероятното връщане на Доналд Тръмп в Белия дом. Или на някой друг републиканец. Но европейците сякаш са с надяната усмирителна риза заради безбройните кризи, които са ни налегнали. Европейският отговор ще си проличи на Мюнхенската конференция за сигурност, но като гледам списъка с официалните гости, съм много скептична. 

На силен общ европейски отговор ли приличат думите на германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон, когато каза, че Германия си е написала домашното, увеличила е военната и финансова помощ за Украйна, предвидила е в бюджета за тази година допълнителна помощ ако се наложи, и общо взето посочи с пръст Франция, че не прави достатъчно за да помага на украинците? 

"Шолц не за първи път си позволява такива забележки. От поне две седмици той не спира да повтаря, че Германия е най-големият поддръжник на Киев в Европа и че няма да е лошо ако и останалите правят същото. Ако съдим само по фактите - Шолц е прав. Но не е дипломатично и не е разумно да се говори така. Германия е най-богатата държава в Европа и е напълно нормално нашият дял да е най-голям. Със същата сила може да се твърди, че заради неразумната и ненужна зависимост от Русия години наред Германия е една от причините за сегашната криза и главоболията на съюзниците. До известна степен е вярно, че другите европейски държави не заделят достатъчно помощ за Украйна, но дори помощта на Германия не е достатъчна! Германия едва сега успя да изпълни ангажимента си от преди 10 години разходите за отбрана да са в размер на 2 процента от БВП. Какво да говорим, ако американската помощ за Украйна отпадне - нямаме никакъв шанс да запълним тази липса! Така че на мястото на германския канцлер бих била много по-дипломатична в изказа си." 

Казахте, че Доналд Тръмп дори още не е официално номиниран за кандидат на републиканците за президентската надпревара. Но въпреки това всички слушат внимателно какво говори. И така дойде поредната закана към европейските съюзници в НАТО, които нямало да могат да разчитат на закрилата на Америка, ако не си плащат сметките, и че дори щял да насърчи Путин да прави с тях каквото си поиска. Смятате ли, че ако Тръмп пак стане президент, ще продължи да се държи така и ще настъпи ли наистина краят на американския ангажимент в Украйна? 

"Неговата републиканска партия е крайно разделена. Традиционните интернационалисти в редиците на републиканците са избутани в ъгъла от изключително агресивните ултраконсервативни тръмписти. За тази така наречена MAGA-десница помощта за Украйна е повод за непрекъснато бурно възмущение. В помощта за Украйна те не виждат нито грам американски национален интерес, камо ли някакви споделени ценностни принципи. За хора като мен, които познават и обичат Америка, и които имат много приятели сред републиканците това, което се случва, е покъртително. И едновременно с това изключително тревожно, защото разумните аргументи са напълно безпомощни. От друга страна, нека не забравяме, че резултатът от предстоящите президентски избори съвсем не е предрешен. Изобщо не е сигурно, че Тръмп или друг републиканец ще спечели през ноември. Единственото сигурно е, че Тръмп е овладял републиканската партия. И въпреки това не всички му се подчиняват. 

Непрекъснато се срещам и разговарям с хора, които вече се държат така, сякаш Тръмп е спечелил. Аз пък мисля, че президентските избори през ноември - също както преди четири години - ще изкарат много хора до урните. Ще има внушителна избирателна мобилизация, при това не само сред демократите, а и сред поддръжниците на републиканците, които не харесват тръмпизма. Добър пример и много показателно за това е отношението на Тръмп към темата за абортите. В нито една реч той не споменал думата "аборт" и вместо това говори завоалирано за "право на живот". Така че оставам предпазлива в прогнозите, но в същото време искам да кажа, че ако Байдън или друг демократ спечели, ултраконсервативната MAGA-десница няма да се изпари. Тя ще остане в Конгреса и ще продължи да се противопоставя на американския ангажимент в Европа. Така че е крайно време Европа да започне сама да се грижи за своята сигурност."

Извън заплахите, че би насърчил Путин да нападне и други европейски държави, това, което каза Тръмп и което толкова много възмути европейците - плащайте си сметките - не е ли всъщност разбираемо искане? 

"И аз не мога повече да слушам как 2% от БВП за отбрана не е правно обвързан ангажимент към НАТО. Но проблемът е другаде, той е в разбирането на Тръмп за НАТО. За него НАТО е като мафията, а Америка е обер-кръстникът, който събира "такса спокойствие". Който плаща, получава спокойствие. Тръмпистите обаче не знаят, или по-скоро услужливо забравят, че единственият случай в историята на НАТО, когато е задействан чл. 5 от Варшавския договор, е след нападението срещу Съединените щати на 11-ти септември 2001 година. Задействаха го европейските съюзници на Америка, при това още на следващия ден. Американците не искаха, президентът Буш не го искаше. Но Европа каза: "Ние сме съюзници и ще се притечем на помощ." 

Но това е само една историческа бележка под линия. Друго е важно - който продължава да се оправдава, че ангажиментът за увеличаване на разходите за отбрана не е правно обвързано задължение, просто не е разбрал в колко сериозна ситуация се намираме. Помислете само за откровените заплахи на Путин към Полша и балтийските държави в интервюто за Тъкър Карлсън. Да не говорим за обявяването на естонската премиерка за издирване. Това са напълно умишлени провокации, с които Путин тества реакцията на европейците. Тези провокации трябва да получат категоричен и единен отговор. Позволете ми още една историческа бележка. Преди 10 години, по време на Мюнхенската конференция за сигурност, тогавашният германски президент Йоахим Гаук, външният министър Франк-Валтер Щайнмайер и министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен един след друг казаха нещо, което ми се струва изключително важно: Германия е икономически толкова силна, че трябва да поеме отговорност, която отговаря на тази сила. Германия трябва да поеме повече отговорност в Европа и света.  

Мисля, че е крайно време да изпълним това обещание. Дори нещо повече - мисля, че Германия трябва още веднъж да даде на Европа това обещание. Сега е моментът - след безобразните провокации на Тръмп и Путин. Европа не може да търпи такова отношение. А Германия, вместо да сочи с пръст съседна Франция, би трябвало да протегне ръка и да реагира заедно със съюзниците си - или сега, в Мюнхен, на конференцията за сигурност, или през юли във Вашингтон, на срещата на върха на НАТО." 

Може ли обаче Германия да поеме водещата роля и повече отговорност при постоянните разправии в управляващата тройна коалиция и при все така обтегнати отношения с Франция, откакто Еманюел Макрон е президент? 

"Ще Ви отговоря съвсем кратко. Намираме се в извънредно положение. А Украйна от две години е във военно положение. Време е всички да пораснат, да се стегнат и да направят това, което трябва, вместо да мърморят, че правят достатъчно и да сочат другите с пръст. Европейците се намираме в толкова критична ситуация, че трябва да намерим сили да се обединим, при това не само 27-те от Европейския съюз, а и с нашите съмишленици отвъд Ламанша, около нашите общи, неподлежащи на съмнение интереси за гарантиране на нашата сигурност, и около нашите общи, неподлежащи на съмнение ценности, така че заедно да помогнем на Украйна да се защити срещу един агресивен режим."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Химична реакция при производството на наркотици предизвикала взрива в Хасково

Окръжната прокуратура в Хасково образувa досъдебно производство за повредено имущество на значителна стойност чрез взрив. Експлозията стана вчера, в 5.30 сутринта, в апартамент на 10-ия етаж на улица "Видин" в града. Според разследващите взривът е причинен от химична реакция при производство на наркотични вещества. Жилището е на 45-годишен..

публикувано на 15.05.24 в 12:41
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Глоба от 13 000 евро за крайнодесния Бьорн Хьоке

Лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" беше осъден от германски съд за използване на забранен нацистки лозунг. Бьорн Хьоке, който оглавява "АзГ" в източната германска провинция Тюрингия, беше глобен с 13 000 евро за закриване на предизборна реч през 2021 г. с фразата: "Всичко за Германия!". Тази фраза е забранена в..

публикувано на 15.05.24 в 12:18

С 3,5% нараства средната работна заплата, в столицата е над 3000 лв.

През първото тримесечие на тази година средната работна заплата за страната достига 2198 лева, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Тя нараства с 3,5% в сравнение с края на миналата година и с малко под 17%  на годишна база.  В столицата средната заплата надхвърля 3000 лева. Икономическите дейности с най-високи средни..

публикувано на 15.05.24 в 11:58
Кадър от филма „С деца на море”

Показват българска филмова класика в Париж

Българска филмова класика с френски субтитри ще бъде показана във Филмотеката на Латинския квартал в Париж. В серия от прожекции, организирани от българо-френската асоциация "Artavenir", зрителите ще видят незабравими заглавия от историята на българското кино. Националният филмов център е откликнал позитивно на поканата да предостави..

публикувано на 15.05.24 в 11:58
Борислав Сарафов

Борислав Сарафов поиска ВАС да се произнесе за глобите за работодатели

Заради противоречива съдебна практика временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов поиска от Върховния административен съд (ВАС) да каже може ли Инспекцията по труда да налага глоби и имуществени санкции на работодателите, които бавят изплащането на заплати. В практиката на административните съдилища се очертават две..

публикувано на 15.05.24 в 11:51

Полицията в Перник с мерки за абитуриентските балове

Полицията в Перник предприе мерки за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май в областта. Мерките са координирани с Регионалното управление на образованието, с ръководствата на училищата, общините и..

публикувано на 15.05.24 в 11:42
Димитър Главчев

Главчев: Още една предизборна пушилка беше разсеяна

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че вчера още една предизборна пушилка е била разсеяна, визирайки гласуваното от Надзорния съвет на НОИ увеличение с 11% на пенсиите от 1-ви юли тази година.  Решено: Увеличават пенсиите с 11% Подготовката на вота 2 в 1, насрочен за 9 юни върви по план, отчете премиерът пред министрите. Служебният..

публикувано на 15.05.24 в 11:33