Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Герхард Мангот: Смъртта на Навални със сигурност ще обедини още повече руската опозиция зад граница

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Не знам да вярваме ли или не на ужасните новини, които чуваме само от държавните медии, защото вие знаете много добре, че на Путин и неговото обкръжение не може да се вярва. Те винаги лъжат! Но ако това е истина, бих искала Путин всичките му служители, всички около него, цялото му правителство, неговите приятели, да знаят, че ще понесат отговорността си за това, което сториха с нашата страна, с моето семейство, и със съпруга ми. Те ще бъдат съдени съд и този ден ще дойде скоро. Бих искала да призова цялата международна общност, всички хора по света да се съберат и заедно да се борим срещу това зло, да се борим срещу този ужасяващ режим в Русия.

С дълги аплодисменти и на крака участниците в Мюнхенската конференция за сигурност посрещнаха Юлия Навална, съпругата на руския опозиционер Алексей Навални, за чиято смърт вчера съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията за Ямало-Ненецкия автономен окръг. Там Навални излежаваше присъда при изключително строг режим. 

Минути след като новината бе съобщена, проф. Герхард Мангот, политолог от университета в Инсбрук и един от най-уважаваните изследователи на Русия, написа в социалната мрежа "Х": Смъртта на Навални е жестоко престъпление на руската държава.

Попитах го защо смята, че руската държава стои зад смъртта на Навални? 

Не знаем причините за смъртта на Навални и вероятно никога няма да разберем какво се е случило. Но независимо от това - вината за смъртта му носи руската държава, защото от вкарването му в затвора през 2021 година за него не е полагана никаква грижа. Навални е малтретиран, държан е с дни буден, през повечето време е бил в изолация. Това няма как да не се отрази на здравето му. 

Няма как режимът в Москва да бъде оневинен, след като вкара опозиционният лидер в затвора по скалъпени обвинения и позволи - или умишлено влоши здравословното му състояние.

Независимо от това дали Алексей Навални е бил убит или е починал от естествена смърт - какви ще са последиците в Русия?

Репресивната машина на Кремъл е много силна и дебне навсякъде. Затова не смятам, че смъртта на Навални ще предизвика масово недоволство.

Може би ще има малки протестни демонстрации, но не и вълна от протести. Просто рискът за участниците в такива демонстрации е много голям - Навални беше обвинен в екстремизъм и всеки, който дръзне да протестира заради неговата смърт, ще бъде обвинен в същото. А това води след себе си до уволнение, или изхвърляне от университета, или дори лишаване от свобода. 

Смъртта на Навални със сигурност ще обедини още повече руската опозиция зад граница. Но в самата Русия си отиде и последната, макар и символична надежда за промяна. Другите опозиционни лидери са или в руските затвори или са принудени да напуснат страната. Говоря за Владимир Кара-Мурза, Андрей Пивоваров и Иля Яшин. Да не говорим за забранените независими руски медии. 

Или с други думи - Путин елиминира всички условия за съществуването на опозицията. А най-харизматичният опозиционен лидер е мъртъв.

А очаквате ли, проф. Мангот, промяна в поведението на Запада към Русия?

Западът ще бъде още по-сплотен в противопоставянето срещу московския режим, при това не само във войната срещу Украйна, а в принципното отрицание на режима. Путин беше и ще остане напълно изолиран. Окончателно се изпариха всякакви надежди, че може да се стигне до някакво разбирателство с Русия докато той е президент. За самата Русия това няма да промени нищо - тя просто ще остане в изолация. 

Новината за смъртта на Алексей Навални идва точно месец преди президентските избори в Русия. Мислите ли, че може да има някаква връзка?

Не, не мисля. Защото Навални вече беше неутрализиран - в затвора той не представляваше заплаха за поредното коронясване на Путин на предстоящите псевдо-избори.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 140 са жертвите на наводненията в Бразилия

144-ма души достигна броят на потвърдените жертви на наводненията в Южна Бразилия. Опустошителни бедствия има и в други части на света. Гибелта на още седем души е била потвърдена през последното денонощие, когато валежите не спряха, съобщиха от службите за  защита на населението. 125 души остават в неизвестност. 620 хиляди са били..

публикувано на 13.05.24 в 08:28
Гитанас Науседа

Президентски балотаж в Литва на 26 май

Настоящият литовски държавен глава и премиерът на страната ще се изправят един срещу друг на президентски балотаж на 26 май, предаде АФП. Президентът Гитанас Науседа получава 44% от вота, а премиерката Ингрида Шимоните – 20 на сто, посочва Ройтерс. Пред репортери след края на изборния ден Науседа обеща да засили натиска над западните..

публикувано на 13.05.24 в 08:24
Димитър Главчев и Румен Радев

Президент и премиер: Не приемаме изявления от РСМ, противоречащи на международни договори

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.  България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своя..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси

Собственикът на бойния пистолет, с който на празненство в Арбанаси 11-годишният син на депутат простреля в крака 12-годишно момиче, е задържан за 24 часа. Все още не му е повдигнато обвинение и той не е давал обяснения. Инцидентът е станал в присъствието на поне 15 възрастни и деца. Пистолетът е бил оставен на пейка, откъдето децата..

публикувано на 13.05.24 в 08:01
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Последно четене на законопроекта за чуждото влияние в Грузия

В грузинския парламент днес ще започне последното четене на законопроекта за чуждестранните агенти, който провокира масови протести в Грузия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Третото и последно четене на законопроекта ще започне днес в Тбилиси, а гласуването в пленарна зала е насрочено за утре, заяви председателят на парламента Шалва Папуашвили...

публикувано на 13.05.24 в 07:56

Започва информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на земеделието (МЗ) започва информационна кампания за директните плащания през 2024 г. за земеделските производители от цялата страна. Целта е експертите да представят промените при компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните. В рамките..

публикувано на 13.05.24 в 07:53

Проф. Галина Чанева: Лечебните заведения да имат политика за привличане и задържане на персонал

" Нашите студенти остават тук. Да отидеш в чужбина и да се реализираш като медицинска сестра, никак не е лесно . Там заминават квалифицираните сестри с много добра езикова подготовка".  Това заяви пред БНР проф. Галина Чанева, заместник-декан на Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София. В Медицинския университет в..

публикувано на 13.05.24 в 07:50