Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още има силен интерес от страна на Украйна за придобиване на ядреното оборудване за АЕЦ "Белене", посочи експертът

Антон Иванов за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй": Моето очакване е да бъдат поискани оферти от повече от един изпълнител

"Започва ремонт на една от машините в ПАВЕЦ "Чаира“. Същевременно се работи по реализирането на проект за втори в този регион"

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Въглищата станаха излишни и малко се ползват в Европа. Това обясни пред БНР Антон Иванов, съветник на министъра на енергетиката Румен Радев.

Той обясни, че се спазва договореното с миньорите и енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток“ 2.

"Но се вижда се, че въглищните централи не могат да имат пазарна реализация. Правят се много състоятелни предложения за развитие на региона. Те засега не намират разбиране. Има едно настояване въглищните централи в България да продължат да работят. Това вече се превръща в крайност, която е нелогична. Не може да се върви към използване на част от съоръженията без да реши съдбата на общото развитие в региона". 

Антон Иванов коментира и процедурата по предстоящото изграждане на Седми и Осми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Парламентът одобри технологията АР 1000 и "Уестинг хаус“ - като производител на ядрените реактори, които ще разположим. Държавата поиска оферти от заинтересованите фирми. Явиха се пет. Сред тях беше избрана "Хюндай“.

"Все още сме далече от първа копка. Тя би могла да се случи след две-три години. На този етап все още вървят подготвителни дейности за проекта. 

Това е голямо предизвикателство. Трябва упорита и последователна работа. Да не създаваме предпоставки след това процесът да бъде прекъснат. Имаме опит, инфраструктура, активи, които предполагат един успешен проект, но да твърдим, че той ще се случи е твърде оптимистично". 

Той обясни, че не са се явили големите компании, които имат международен опит с този тип технологии, а техни дружества. 

"Две от компаниите са американски. Има и две китайски. Като погледнем компаниите - майки, виждаме интерес от компании, които могат да реализират такъв проект.

Има още стъпки да се извървят. Процедурата е отворена. Все още не  е приключила. Коректни и основателни са посланията, че за да получим оптимална цена, трябва да има конкурентна среда. С един изпълнител е трудно да се постигне. Моето очакване е да бъдат поискани оферти от повече от един изпълнител". 


Имаме допускания за цената на този тип съоръжения, каза още експертът.

"Те се базират на общодостъпни данни от други реализирани проекти, но и от конкретни проучвания по този. На настоящия етап допускането е, че държавните дружества ще участват с 20-30 % собствено участие  и 70% до 80% ще бъдат търсени като финансов ресурс от експортни кредитни банки. На първо място се има предвид Експортната банка на САЩ, но и други.

Заемите се гарантират до голяма степен от държавата

Строителят и избраният доставчик на технологията – "Уестинг хаус“,  ще формират консорциум, който ще извърши цялостната реализация на проекта. Ядреният остров съставлява около 20% от стойността на целия обект. 

Затова се бърза се да се сформира този екип. Той ще има поне една година, в която да направи проекта такъв, какъвто трябва да бъде за изпълнение в България. Чак след това може да говорим за сроковете, в които ще бъде реализиран".

Ако кажем десет години от "кота нула до финал", няма да сгрешим, посочи обаче той.

Всички нови технологични решения в ядрената област се сблъскват с този проблем на забавени първи проекти, разясни Иванов.

"В Европа все още няма реализиран АР 1000. По този подход, който предлагат доставчиците, има реализирани в САЩ, Китай и Обединени арабски емирства. Вече има натрупан опит. Това ни дава основание да сме оптимисти, че този път сформираният екип ще може да предложи проект, който да се изпълни в бюджет и в срок". 

Той обясни какви гаранции дава подписаното междуправителствено споразумение със САЩ.

"САЩ са технологичен лидер в много отношения, включително в енергетиката и достъпът до техните пилотни програми е много важен за България. Самият ядрен проект не  е само доставка на една технология, а и осигуряване на финансиране. Когато ние имаме подкрепа от държавата САЩ, това финансиране също се ползва със съответната подкрепа. Това споразумение се гледа като една платформа, която да даде възможност за по-добра реализация на търговски взаимоотношения, но и достъп до технологии, много по-широки, отколкото е самата технология АР 1000". 

Антон Иванов коментира споразумението с Украйна за проучване на въпроса за продажба на оборудването, което придобихме за АЕЦ "Белене".

"Ние сме в активна комуникация. Те продължават да имат силен интерес от придобиването на това оборудване. То е най-краткият начин след края на войната да изградят два нови блока. Ще изпратят съвсем скоро екип, който да го погледне и да се върви към приключване на тази сделка. Ангажиментът е парите, които ще дойдат от тази продажба,  да формират до голяма степен това държавно самоучастие". 

Иванов анализира опасенията да не се окаже излишна инвестицията за изграждане на нови ядрени блокове.

"На базата на модели, които бяха разработени от признати европейски аналитични звена, се вижда, че нуждата от базови мощности продължава да е съществена. Не смятам, че с инвестицията в нови мощности ние се излагаме на риск от липса на пазарна среда, в която да се реализира тази продукция". 


Ние не сме системен вносител на енергия, посочи още експертът.

"Има периоди, в които внасяме и такива, в които изнасяме. Балансът ни е горе-долу нула. Но наистина ние загубихме позициите на лидер - износител, тъй като пазарната среда в Европа предполага търсене на друг тип енергия.

Динамиката на европейския пазар е предопределена от два фактора. Единият е силната политическа воля на ЕС да подпомага определен тип производствени мощности, което им дава непазарно конкурентно предимство. Става въпрос за ВЕИ -  мощностите.

Ниската цена на природния газ, която се определи от мекото време през тази зима, дава предимство на източниците с този ресурс".

Започва ремонт на една от машините в ПАВЕЦ "Чаира“, която да влезе в действие догодина, обясни Антон Иванов.

"Ще продължим да разчитаме на това съоръжение. Но случаят там  е тежък. По-добре ДАНС да се занимава с този въпрос, но от гледна точка на бъдещето, вече има доста ясни планове в хоризонт от две години да имаме две работещи машини. Същевременно се работи по реализирането на проект за втори ПАВЕЦ в този регион, за да се постигне съвместяване на ядрени мощности с хидроенергийни за съхранение на енергия".

Иванов разясни изготвянето на енергийна стратегия. 

"Тя беше обсъждана в професионалните среди, но трябва да бъде синхронизирана с Плана за енергия и климат, който е изключително важен европейски документ, който е необходимо да представим до средата на годината. Наистина трябва това да е завършек на този дълъг процес на стратегическо планиране в сектор енергетика". 

Той анализира факта, че потребяваме два пъти повече електроенергия, отколкото преди 20 години.

"Дължи се на естественото повишение на покупателната способност на българина. Наблюдава се навсякъде по света".

Цялото интервю може да слушате в звуковия файл и да гледате във видеото. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за   "честна конкуренция" от страна на Китай, предаде Франс прес. "Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е честна, а не изкривена", каза тя в изявление, разпространено броени часове преди срещата..

публикувано на 06.05.24 в 05:02

Журналистите от RAI започват 24-часова стачка

Стачката на журналистите от италианската обществена медия RAI доведе до сериозен сблъсък с управата на медията. Протестът е 24-часов - от 5:30 часа местно време тази сутрин, до същия час на 7 май. Във връзка изявлението на синдиката на журналистите на RAI - UsigRAI, неодобряващ политическия натиск на управляващите и  липсата на..

публикувано на 06.05.24 в 04:54

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 03:36

Заловиха кокаин за 40 млн. паунда до кръчма във Великобритания

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани, след като половин тон кокаин на стойност 40 млн. паунда беше открит в микробус на паркинга на селска кръчма. Националната агенция за борба с престъпността каза, че най-вероятно наркотиците са били докарани до брега в надуваема лодка с твърд корпус, след като са били прехвърлени на нея от..

публикувано на 06.05.24 в 03:32

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13