Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Комисията в НС може да свърши работа, събирайки публично всички факти"

Адв. Ина Лулчева: "Нотариуса" е материализиране на зависимостите в съдебната система, съществуващи от години

"Магистрати, които се съгласяват да правят услуги, не могат да има високи професионални и морални качества"

| Интервю
адвокат Ина Лулчева
Снимка: Савина Спасова

Занимаваме се с групата на Мартин Божанов като някакво изключително явление, след като всички факти за нея са ясни. Това заяви пред БНР адвокат Ина Лулчева.

"Започваме да коментираме проблемите в съдебната система, когато се случи едно убийство. А те са поредица от факти, които ни дават освание да се притесняваме, но подминаваме.

Още през 1992 година съдебната система беше разклатена. Тя е консервативна и когато се наруши целостта и моралът ѝ с неоснователни произволни смени, се създава опасност за такива явления.

След това дойде ерата на Татарчев, който каза, че само Господ е над него.Тогава възникнаха групировките, които получиха влияние в съдебната система и прокуратурата. После дойде главният прокурор Филчев, при когото имаше самоубийство на прокурор и отново не се възцари добрата практика. Започна задържането на хора като репресия. По времето на Борис Велчев имаше известно успокояване на системата, но без да се изчистят практиките, които бяха създадени. Борисов пък каза в интервю: "Да, аз избрах Гешев, защото оцених оперативните му способности“.

Това е едно материализиране на зависимостите в съдебната система, които съществуват от много години". 

Средството за въздействие е в магистратите, полицаите, прокурорите и съдиите, посочи тя.

"Те използват това, че системата създава възможност да се образуват дела без да има данни за престъпление, за да се изнудват хората да плащат пари". 

Специализираният съд беше съд на властта за делата, които иска на всяка цена да спечели, посочи адвокат Лулчева.

"Магистрати, които се съгласяват да правят услуги, не могат да има високи професионални и морални качества".

Комисията  в НС може да свърши работа като събере публично всички факти, смята тя. 

"Това е шанс да се покаже, че недоверието е неоснователно. Тя трябва да провери защо информацията, която са имали ДАНС и ГДБОП за Мартин Божанов, не е в прокуратурата".

Адвокат Лулчева напомни също, че се е тръгнало към разплитане на случая "Осемте джуджета“ след избирането на Борислав Сарафов, но към момента има пълно затишие.

Проблемът е, че зависимостите съществуват, заяви тя и даде за пример делото "КТБ".

"Делото "КТБ" е направено по начин, по който да не приключи никога, за да не се разбере ефективно кога е разграбена банката". 

Много лош показател за системата е това, което видяхме, че се е случило със съдия Цариградска, отбеляза адвокат Лулчева. 

"Това е едно безобразно проявление на тази система. Един съдия не е получил защита. Много хора се отчайват". 

Тя коментира и избора на членове на ВСС.

"Притеснявам се, че ако сега не се случи избор на действително достойни хора за членове на Висшия съдебн съвет, надеждите ни за промяна ще изтлеят. Това ще бъде сигурен лакмус за това дали има желание за промени". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският премиер и лидерът на лейбъристите са изключително непопулярни сред етническите общности

Британският премиер Риши Сунак и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър са изключително непопулярни сред етническите общности в Обединеното кралство, показва ново проучване, цитирано от "Скай нюз". Въпреки че тенденциите при гласуване в етнически разнообразната общност на Острова са невероятно сложни и почти винаги трудни за..

публикувано на 16.05.24 в 03:23
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22