Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

В цялата страна продължават възпоминателните церемонии по повод 151-вата годишнина от неговата гибел

Снимка: БГНЕС-архив

Днес в цялата страна продължават възпоминателните церемонии по повод 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

В София от 17.00 часа ще се проведат архиерейска панихида в храм "Света София" и възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София в 18.00 часа. По време на церемонията възпоменателно слово ще произнесат президентът Румен Радев, кметът на София Васил Терзиев и ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

Възпоменателна церемония по повод годишнината от гибелта на Левски ще има и пред паметника му в парка на Военната академия. Домакин на проявата е началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев. Паметникът на Левски във Военната академия е открит през 2016 г. по инициатива на военно-патриотични организации.

Книги за Васил Левски от личните библиотеки на Симеон Радев и Кирил Христов са включени в документална изложба, която се открива днес в Столичната библиотека.

В Карлово с митинг-поклонение  ще бъде отбелязана 151-вата годишнина от гибелта на Васил Левски.  В родния град на Апостола снощи се състоя и възпоменателна церемония.

Тази сутрин в  църквата "Света Богородица"  ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида в  памет на Апостола.  В  митинга–поклонение след това ще се включат  и възпитаниците на училище "Васил Левски". Ще се състои и  традиционното шествие  до родната къща–музей на  Апостола . Там ще бъде връчена наградата на местния комитет "Васил Левски".

В Ловеч тази вечер се организира традиционното Национално възпоменателно факелно шествие в памет на Апостола на свободата Васил Левски, тази година под надслов "151 години безсмъртие". По рано през деня годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана и с гражданско поклонение пред паметника му в двора на Къкринското ханче.

С паметен ритуал и поклонение в Плевен също отбелязват 151 години от обесването на Васил Левски.

Ритуалът пред паметника на Апостола започва в 11.00 часа днес. Ще участват ученици от клуб "Млади възрожденци" и вокална група "Ботевци пеят" към НУ „Христо Ботев“ – Плевен, военнослужещи от Плевенския гарнизон, Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков. Свещеници от плевенските храмове ще отслужат Панихида. Слово ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. В знак на признателност пред паметника на Апостола ще бъдат поднесени венци и цветя.

И в Смолян ще почете паметта на Васил Левски с редица прояви. Днес точно в 12.00 часа в класните стаи на училищата в Смолянска област ще звучи одата "Левски" от Иван Вазов. С  военни почести, факелно шествие, конкурси  и редица прояви ще се отбележи 151 години от гибелта на Васил Левски.

В 18.00 часа тръгва факелното шествие от читалище "Балкански просветител" в квартал Райково и ще продължи до двора на Профилирана Природо-Математическа гимназия "Васил Левски". В шествието се включват Трети  ученически гвардейски отряд от ЕГ "Иван Вазов", клубовете "Млади възрожденци" в града, училища и граждани.

В двора на гимназията от 18.30 часа  е началото на тържествения ритуал "Полагане на венци пред паметник", воден от  101-ви Алпийски полк. И тази година в Спортната зала на ППМГ "Васил Левски" ще се проведе от 10.00 часа регионалното състезание "Лъвски скок".

На 18-и февруари се навършват 151 години от обесването на Васил Левски, наричан още Апостола на свободата.
"Васил Левски притежава онези добродетели, които всеки човек би следвало да притежава: да бъде добър към всички, да бъде честен към всички, да бъде смел да казва кривиците на този, който е срещу него. Както самият Васил Левски споделя: "Кажете моите кривици и аз твоите, па’ да продължим заедно".

Това припомни Дора Чаушева директор на Националния музей "Васил Левски" в град Карлово:

"Той успява да увлича всички да последват неговите идеи. Един човек, който и да бил, колкото и голям гений да е, сам не може да осъществи такова всенародно дело. А, само човек, който има качествата и способността да убеди другия, че това е пътят, по който трябва да се върви, е особено ценно качество за Васил Левски".

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06