Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Грийнпийс" с гишета за потребители в столицата

Снимка: Ройтерс

Могат ли сметките ни за ток да намалеят чрез включване в енергийна общност и използване на възобновяема енергия - това ще обясняват в столицата днес и утре експерти по темата и доброволци. Инициативата е на екологичната организация "Грийнпийс".

От 8 до 14 днес пред сградата на Столична община ще има импровизирано гише за свободна енергия, организирано от "Грийнпийс".

Организаторите ще информират гражданите как могат да се сдружат в общност, така че да намалят или стопят бъдещите си сметки за електричество.

Създаването на подобни общности стана възможно с промени в Закона за възобновяемите енергийни източници, приети през октомври миналата година.

Те позволяват на хората да произвеждат собствена енергия и след това сами да решават как да я използват – дали да я съхраняват или продават.

Днешната инициатива има за цел да привлече и вниманието на общината в София към ползите от развитието на зелената енергия в София.

Утре гишето ще бъде пред паметника на Патриарх Евтимий от 12 до 18 часа.

Всички, които нямат възможност да отидат на място, могат да използват калкулатора на сайта на организацията, който ще им даде информация за необходимите слънчеви панели, стойността им и съвети за финансиране.


По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ЕНП Манфред Вебер

Обрат: ЕНП обсъжда отмяна на забраната на коли с бензинови двигатели от 2035 г.

Европейската народна партия смята да обсъди в близките дни идеята за отмяна на забраната на колите с бензиновите двигатели в ЕС от 2035 г. Това заяви пред "Политико" председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.  "Забраната беше грешка", сподели той. Отмяната изглежда все по-вероятна предвид надигането на крайната..

публикувано на 11.06.24 в 09:11
Добри Митрев

Добри Митрев, БСК: Резултатите от изборите са не шамар, а юмрук

Резултатите от изборите са не шамар за политическата класа, а по-скоро юмрук , който показва, че така повече не може. Това заяви пред БНР Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара. Няма политически стабилна държава, която да е икономически нестабилна , подчерта той. Любомир Стефанов: За да рестартира нормалността,..

публикувано на 11.06.24 в 08:54

Съветът за сигурност на ООН одобри предложена от САЩ резолюция за спиране на огъня в Газа

Съвeтът за сигурност на ООН одобри предложена от Съединените щати резолюция за спиране на огъня в Ивицата Газа. Общо 14 държави подкрепиха документа, а Русия се въздържа. Резолюцията е в подкрепа на предложението за прекратяване на войната, представено от американския президент Джо Байдън и в нея се призовава за освобождаване на пленените..

публикувано на 11.06.24 в 08:36
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: На евроизборите избиха процеси, които бяха арогантно пренебрегвани

"Тези процеси не са нови. Те се зараждаха в продължение на няколко години, но бяха доста арогантно пренебрегвани от управляващите в европейските институции и страните членки .  Тези сигнали бяха много силни, но за пореден път в Брюксел най-вече си затвориха очите за тях. И те избиха в европейските избори ." Този прочит на отминалия вот за..

публикувано на 11.06.24 в 08:32
Изглед към сградата на британския парламент

Рекорден брой кандидати на изборите на Острова

Рекорден брой кандидати участват в тазгодишните общи избори в Обединеното кралство на 4 юли. Повече от 4500 кандидати ще се надпреварват в 650 избирателни района в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Това означава 35,7-процентно увеличение на кандидатите в изборите на 4 юли спрямо предишния вот през 2019 година...

публикувано на 11.06.24 в 08:29
Алвисе Перес

"Партито свърши" - антисистемен крайнодесен испански политик влиза в Европарламента

Резултатът на нова партия, наречена на "Партито свърши", e голямата новина от евроизборите в Испания. Те бяха спечелени от опозиционната консервативна Народна партия, които ще имат 22 евродепутати - с двама повече от управляващите социалисти на премиера Педро Санчес. Испания има общо 61 представители в Европарламента. "Партито..

публикувано на 11.06.24 в 08:21

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана

На 100% обработени протоколи ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана. 15 часа след приключването на изборния ден в неделя от ЦИК обявиха крайните резултати от вота 2 в 1 в 12 МИР - Монтана.  ГЕРБ – СДС е първа политическа сила в област Монтана. За изборите за национален парламент коалицията събра 31,38 % от гласовете. На второ място..

публикувано на 11.06.24 в 08:13