Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Итай Атер: Очакваме израелският хайтек да излезе от временните трудности и да даде тласък на икономиката ни

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Проф. Итай Атер, съветник в Израелския институт по демокрацияКредитната агенция "Мудис" понижи кредитния рейтинг на Израел от "положителен" на "стабилен", като прогнозира и тенденция за понижаване. Експерти коментират това като сериозно предупреждение в условията на война и на фона на продължаващите протести срещу проекта на правителството за съдебна реформа. За последиците за икономиката и начините за подобряването ѝ, кореспондентът ни в Тел Авив Искра Декало разговаря с професора по икономика Итай Атер - водещ съветник в Израелския институт по демокрация и председател на форума "Икономисти за демокрация".

Предупрежденията за сваляне на кредитния рейтинг на Израел са от почти година. Какво предизвика тази крайна мярка?

От 1988 година рейтингът на Израел непрекъснато нараства, което е признание за силна икономика и водене на правилна политика в тази посока. Започналата през 2023 година подготовка на правителството за съдебна реформа, която според експерти ще подкопае демокрацията в страната и последвалите протести срещу проекта на кабинета, станаха причина големите рейтингови агенции да започнат да следят със загриженост израелската икономика. През май агенция "Мудис" намали прогнозата си от положителна към стабилна, без това да се отрази на рейтинга. Фискалните показатели, брутния дълг и всички други - бяха управлявани. Но започналата война доведе до огромни непредвидени разходи, не само за въоръжение и издръжка на бойците, а и за евакуираните от северната и южната граница и за подпомагане на бизнеса от тези райони. Държавата пое тези плащания, въпреки намалението на приходите в бюджета. Това, което безпокои големите кредитни компании обаче е недостатъчно умелото икономическо управление на ситуацията от сегашното правителство. За него не са приоритет заздравяването на производствените отрасли, които могат веднага след войната да се съживят и дадат тласък на икономиката. Съществуват и опасения във възможностите на държавата да погасява натрупани дългове. Сега "Мудис" понижи, макар и минимално кредитния рейтинг на Израел. Но, очакванията са, че ако се открие и втори фронт с "Хизбула", тази оценка може да се запази или да се понижи още. Всичко зависи от икономическата политика на правителството, но засега не се забелязват обнадеждаващи изменения.

Какво е становището на Европейския съюз за икономиката на Израел?

Икономиката ни е силна, въпреки войната. Държавата ни е отворена за сътрудничество с Европа, а и Европа с нея. Ценим високо усилията на световната общност за неутрализиране опитите на хутите за парализиране на световната морска търговия.

Съществува ли лост, който да помогне на израелската икономика, да заеме отново челна позиция?

Надявам се скоро икономика отново да се грижи за всички свои граждани, а не само за отделни групи, представени в управляващата в момента коалиция. Очакваме израелският хайтек да излезе от временните трудности и да даде тласък на икономиката ни. Имаме надежда, че след края на войната ще се намери решение на проблема с недостига на работата ръка в строителството и селското стопанство, че чуждестранните работници ще продължат да се трудят без страх от обстрелване или отвличане, както се случи при погрома на 7.10. 2023 г. Но за съжаление нито едно от тези направления в момента не е в приоритетите на това правителство. За това "Мудис" намали рейтинга на Израел. Все пак агенцията изтъква две положителни тенденции заради, които кредитния рейтинг е спаднал минимално. Това са гражданските сдружения, които не позволиха паника в началото на войната и тенденцията тези сдружения да бъдат по-широко представени в следващото правителство. Тези организации очакват да успеят, на законодателно ниво, в пазара на труда да се включат и крайно религиозните мъже и арабските жени. Досега те не са имали стимули да учат математика и английски, което би им помогнало да работят в добре платени сектори на икономиката.

Имат ли шанс, след войната, неправителствените организации да дойдат на власт?

Не мисля, че като цяло, тези организации ще навлязат в политиката. Но първо трябва да има избори, а такива поне засега не са на дневен ред. Надявам се, ако все пак попаднат в управлението неправителствените организации да се грижат за интересите на всички граждани, а не само на приближени до властта групи, защото тези организации, дори и по време на война са доказали, че искат и умеят да се грижат за цялата държава и вероятно могат да я възстановят успешно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков..

публикувано на 14.05.24 в 22:48
Георги Гвоздейков

Гвоздейков: Предстои подписване на колективен договор в БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков изрази надежда да не се стига до ескалация на напрежението в БДЖ.  Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска по-рано оставката на ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура" като го обвини в некомпетентност при преговорите за нов колективен трудов договор: "Общо взето..

публикувано на 14.05.24 в 22:10

Съдът отмени решението, което бяха повишени цените на таксиметровите услуги в Благоевград

Административен съд-Благоевград отмени решение на Общинския съвет в областния център от миналата година, с което бяха повишени цените на таксиметровите услуги. Според съда местните законодатели са допуснали две съществени нарушения, а собственикът на една от фирмите за таксиметрови превози твърди, че с решението си Общинският съвет е осигурил..

публикувано на 14.05.24 в 21:50

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на информационната кампания, която агроведомството започна сред фермерите, за да им разясни промените в директните..

публикувано на 14.05.24 в 21:23

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност"., съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г. поправки в конституцията, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на..

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02