Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите с кадровия дефицит в здравеопазването се задълбочават

| Репортаж
Снимка: Дончо Барбалов

Проблемите с кадровия дефицит в здравеопазването в редица общини на страната се задълбочават. 

Очното в Шумен - пред закриване

Пример за тежката ситуация е очното отделение на многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Заради хроничния кадрови дефицит то е пред закриване. В момента отделението се обслужва от 2 лекарки, които са в пенсионна възраст

Директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов заяви, че ръководството продължава активно да търси лекари офталмолози. Според него дори да бъде затворено очното отделение, ще има 6-месечен период, в който то може да възстанови работата си във всеки момент, в който бъдат назначени специалисти. 

"Работата в областните болници, изискваща спешност, не е привлекателна за медиците и те предпочитат да работят в доболничната помощ. Проблемът е от години и касае всички специалности", каза още директорът на шуменската болница д-р Димитър Костов.

Пациентите няма да усетят липсата ни, увери д-р Снежана Начева, която в момента е началник на очното отделение в шуменската болница.

Преди дни стана ясно, че е в процес на лицензиране частна очна клиника в града, която ще работи със Здравната каса. 

"Предстои отваряне на очен медицински център. В него ще бъдат извършвани амбулаторни процедури. Нещата са в планов порядък. Могат да бъдат изпълнявани и някои спешни процедури през седмицата, засега. Центърът ще разполага със съвременна апаратура, каквато до момента в окръга липсваше", обясни д-р Начева. 

Когато се регистрира медицинският център, ще напуснем отделението, обяви тя и успокои, че пациентите ще могат да получат медицинска помощ в новия център. 

"Принципалът води с нас разговори да останем, но ние смятаме, че ще сме по-полезни в това ново нещо за шуменци". 

Обидени няма, заявиха и д-р Костов и д-р Начева. 

Според шуменци обаче градът вече е със затихващи функции. С подобни проблеми няма как да не продължи тъжната тенденция с текучеството от града. 

Болницата в Габрово; Снимка: Велина Махлебашиева
Поглед към Габрово 

Многопрофилната болница в Габрово и местната власт се ангажират да подкрепят финансово обучението на лекари и медицински специалисти, с условието да работят в отделенията на здравното заведение. Програмата за подпомагане на студенти беше обсъдена, предвидени са и средства в общинския бюджет. Мярката беше възприета като възможност за справяне с тежкия кадрови дефицит в болницата, която е основен стълб в здравеопазването в областта. 

Областните болници са търговски дружества, затова в кабинета на директора по-често става дума за плащания, оферти и цени. Заплатите са определящи за решаването на проблема с недостига на специалисти в болничната помощ.

Парите са увеличени с анекса към Националния рамков договор за медицински дейности, но д-р Минко Михов не скрива, че той и колегите му са очаквали по-голям ръст на заплащането по клиничните пътеки:

"Всички пътеки са увеличени с различен процент. За нашия случай е 8,6% средно, което не е каквото очаквахме. Нещата с основните заплати ще се случат, но вероятно не в пълния обем, който сме планирали". 

Директорът на болницата прогнозира, че към 1 март ще бъдат достигнати основните работни заплати по сегадействащия колективен трудов договор, но за следващия:

"В момента започват преговори за нов Колективен трудов договор. Изискванията, които ще бъдат поставени пред нас като управляващи и областните болници да достигнем тези нива - аз нямам отговор на въпроса как ще ги финансираме. Като търговски дружества нямаме механизъм, по който да компенсираме това увеличение и на минимална работна заплата, и на основна заплата по КТД, освен чрез повишаване на приходите ни от Здравна каса. За нас ще бъде трудно да отговорим на ново предизвикателство в посока основни работни заплати".

Недостиг на лекари във всички отделения

Макар че финансовият резултат на болницата за миналата година е положителен, това не променя перспективата и не дава възможност да се осигурят заплати, конкурентни на тези в други медицински услуги в града, казва д-р Михов. Не достигат лекари и медицински сестри във всяко едно отделение. В спешното от 12-те щатни бройки за сестри, са заети 4. На ден минават от 60 до 80 пациенти и се обслужват от един лекар и една сестра, посочва началникът му д-р Цветан Христов.

Лекарите също са недостатъчно и се налага да идват медици от други градове, без тях трудно може да се осигури работата на болничните звена, категоричен е д-р Михов, но изтъква, че дефицитът на медицински сестри, акушерки и лаборанти е най-голям. Десетки са незаетите места за медицински специалисти, добави той.

Финансови стимули за привличане на млади хора

С разрастването на проблема, болницата и местната власт заедно търсят решение. Мерките за привличане на млади хора, които да се обучават за медицински сестри, акушерки и лаборанти минава през осигуряване на финансови стимули. Резултатите обаче ще дойдат след 4 години, тогава ще завършат стипендиантите, а болниците в цялата страна се нуждаят от спешни мерки. Затова освен на местно ниво, трябва да се помисли и на национално, счита д-р Михов.

В краткосрочен план се обсъжда възможността за обучение на възрастни за здравни асистенти чрез Бюрото по труда, както и въвеждането на професионално направление "Здравен асистент" в средното училище.

Репортажите на Мина Денева и Велина Махлебашиева в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32