Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загинал и четирима пострадали след руски нападения с дронове в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден преди да се навършат две години от началото на войната, бойните действия на територията на Украйна продължават. За поредна атака с дронове съобщиха властите в градовете Одеса и Днепър.

Един човек загина при пожар в промишлено предприятие в Одеса след руски удар с дронове. Друг е бил спасен. Украинската противовъздушна отбрана е успяла да неутрализира девет безпилотни апарата в района. В Днепър са пострадали четирима души след нападение с дрон към жилищен блок. Според местните власти под развалините е възможно да има още хора.

Френският президент Еманюел Макрон организира в понеделник международна среща в подкрепа на Украйна, която ще се състои в Париж, съобщи вчера Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

Срещата ще се състои по повод втората годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна.

Планира се в срещата да участват "държавните глави и правителствените ръководители на няколко държави или представители на ниво министри", за да бъдат "обсъдени наличните възможности за засилване на партньорското сътрудничество в подкрепа на Украйна", се казва в изявление на Елисейския дворец, в което не се правят повече уточнения.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че в срещата в Париж ще участват голям брой европейски лидери, сред които и той.

Заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви днес, че САЩ ще въведат стотици нови санкции срещу Русия в рамките на нов санкционен пакет по случай втората годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна, предаде Ройтерс.

Нюланд каза, че част от санкциите ще бъдат насочени срещу отговорните за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Същевременно тя уточни, че основната част от новите санкции ще засегнат "военната машина на Путин" и ще имат за цел да запълнят празнините в съществуващите санкционни режими.

Американският президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон ще обяви утре нов голям пакет от санкции срещу Русия.

"Ще има нов смазващ пакет от санкции, ще има стотици санкции през следващите няколко дни.  Част от тях ще бъдат насочени срещу хората, замесени в смъртта на Навални", каза Виктория Нюланд в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Нюланд призна, че действащите санкции не са спрели отбранителната индустрия на Русия.

"Путин и неговите мошеници намериха много пробойни", каза заместник държавният секретар, но отбеляза, че с новите санкции ще бъде обърнато внимание на този въпрос.

"Когато видите пакета след няколко дни, ще забележите, че той обръща сериозно внимание на заобикалянето, на възлите и мрежите и на страните, които помагат, по собствена воля или не, санкциите да бъдат заобикаляни, както и на банките, които поддържат и позволяват това заобикаляне, а също така и на ресурсите, които се използват за оръжията", поясни Нюланд.

Великобритания обяви вчера нов пакет от санкции срещу Русия, като заяви, че иска да ограничи военните възможности на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Пакетът, който съдържа санкции срещу повече от 50 души и организации, бе обявен два дни преди в събота да се навършат две години от нахлуването на руските сили в Украйна.

Британските санкции са част от координирани усилия на Запада да ограничи възможностите на руската икономика.

"Нашият международен икономически натиск означава, че Русия не може да си позволи тази нелегална инвазия. Нашите санкции лишават Путин от ресурсите, които са му тъй необходими", се казва в изявление на британския външен министър Дейвид Камерън.

ЕС също въведе нов пакет санкции срещу Русия.
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ, който ще участва в надпреварата за митрополитския стол следващата седмица.  Тогава Светият Синод ще..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се операция за издирване на изчезналите.

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица, засега не се планира прехвърлянето му в друг град. Най-страшното отмина, каза още Калиняк...

публикувано на 19.05.24 в 13:43
Журналистът и писател Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в Чикаго, САЩ. При голям интерес и с успех премина снощи премиерата на новата му книга „Ефектът..

публикувано на 19.05.24 в 13:28

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при почистването на р. Драговищица край Кюстендил

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при акцията по почистването на река Драговищица, организирана от сдружението "Балканка" и Общината в Кюстендил. Реката е замърсена и откъм Сърбия. Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който се включи лично в почистването, заза за БНР, че ще изпрати второ писмо до екоминистерството за мониторинг за чистотата..

публикувано на 19.05.24 в 13:07
Константин Фиданчев и Стефани Митева

Национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" в Монтана

Монтана е домакин на двудневен Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Към 600 деца от цяла България пеят и танцуват на сцената на Младежкия дом. Проявата стартира вчера с раздел "Народно пеене". Днес конкурсната програма продължава с изпълненията на децата от разделите “Хореография”, “Инструменталисти” и  “Фолклорни..

публикувано на 19.05.24 в 13:07
Маргаритис Схинас

Схинас: Нужно е европеизиране на Балканите, не балканизиране на Европа

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира пред гръцките медии последствията за Скопие, ако не спазва Преспанския договор. Схинас заяви пред медии от Солун поведението на новото политическо ръководство в Скопие. Схинас каза, че е належащо "европеизиране на Балканите, а не балканизиране на Европа". Той..

публикувано на 19.05.24 в 12:51