Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Нидерландия ще подпише с Украйна дългосрочно споразумение за сигурност

Нидерландия ще пише десетгодишно споразумение за сътрудничество в отбраната с Украйна. Това съобщи външното министерство на страната в навечерието на втората годишнина от началото на руското военно нахлуване. Това е поредна двустранно споразумение, чрез което Киев се опитва да постигне гаранции по отношение на бъдещата военна помощ за страната.

Подобни споразумения Украйна вече има Германия, Великобритания, Франция и Дания. Сделките засягат и въпроса какви по националност компании ще участват в бъдещото възстановяване на Украйна.

Според външното министерство на Нидерландия тяхното споразумение, което трябва да бъде подписано скоро, е сигнал, че страната ще подкрепя Украйна за дълъг период от време в сферите на сигурността, отбраната, рекоконструкцията и правосъдието.

"Нашата собствена сигурност е тясно преплетена с тази на Украйна. Без подкрепата на Запада,  Украйна, каквато я познаваме, ще престане да съществува. Руската заплаха ще се приближи, оказвайки натиск върху стабилността и безопасността на нашия континент", заяви външният министър Ханке Бруинс Слот и добави:

"Нито за ден не можем да си позволим да забравим, че смелата битка на украинците е и наша грижа. Украйна трябва да може да разчита на нашата подкрепа не само сега, но и в по-дългосрочен план. Това споразумение също така изпраща мощен сигнал до Русия, която се надява, че западната подкрепа за Украйна в крайна сметка ще пресъхне".

Франс прес изтъква, че сегашният нидерландски премиер Марк Рюте, който е твърд украински поддръжник, е и един от фаворитите за следващ генерален секретар на НАТО.

До момента помощта на Нидерландия за Украйна се равнява на 2,6 млрд. евро, а тази година трябва да нарасне с още 2 млрд. евро. През декември тя трябва да достави и 18 изтребителя Ф-16 на Украйна, като вече е изпратила танкове, тежка артилерия, картечници, боеприпаси и дронове


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германски политици с критики към екоактивистите, блокирали летището в Мюнхен

Политици от различни партии в Германия реагираха с остри критики на блокадата на летището в Мюнхен от екоактивисти днес. Рано сутринта група протестиращи проникнаха на летището и създадоха проблеми на трафика. 60 полета от и до летище Мюнхен бяха отменени или се забавиха днес заради протестната акция на екоактивисти от движението "Последното..

публикувано на 18.05.24 в 18:07
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израел ликвидира в Рафах един от командирите на "Ислямски джихад"

Израелската армия ликвидира при въздушен удар един от командирите на "Ислямски джихад" в източната част на град Рафах, съобщи военната пресслужба. 28 палестинци, сред които жени и деца, са били убити при друг въздушен удар по градчето Бейт Лахия в северната част на Газа.  От Тел Авив заплашиха с още по-твърди действия спрямо "Хамас", след като бяха..

публикувано на 18.05.24 в 17:53
Роберт Фицо

Словашкото правителство с положителна прогноза за възстановяването на премиера Фицо

От словашкото правителство дадоха положителна прогноза за възстановяването на премиера Роберт Фицо, който беше прострелян на 15 май и вчера отново беше опериран в болницата в Банска Бистрица. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Същевременно беше подчертано, че състоянието на Фицо остава сериозно.  Роберт Фицо отново е опериран,..

публикувано на 18.05.24 в 17:32
Регионален исторически музей

Музеят в Смолян отбелязва 20 години от гибелта на алпиниста Христо Христов на Еверест

Регионалният исторически музей в Смолян отбелязва 20 години, откакто смолянският алпинист Христо Христов изкачва Еверест, преди да намери смъртта си под върха. Освен прожекция на филм за експедицията, са организирани изложба с рисунки и скулптури - дело на Христо Христов, както и рецитал в негова памет:  "Минаха толкова години, а мъката на..

публикувано на 18.05.24 в 17:12
Шолц в град Клайнблитерсдорф

Шолц посети наводнените райони в провинция Саарланд

Германският канцлер Олаф Шолц посети днес наводнените райони в провинцията Саарланд на границата с Франция. Проливни дъждове причиниха рекордни наводнения там в последните два дни. Дъждове и мощни бури в Южна Германия Шолц посети град Клайнблитерсдорф заедно с министър-председателя на Саарланд Анке Релингер, за да се запознае със..

публикувано на 18.05.24 в 17:06

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово. Празникът в града на хумора продължава през целия ден със забавления за всички възрасти. Довечера в 6 часа потегля пъстрото дефиле, което ще покаже на какво и на кого се смеят габровци.  Преди голямото карнавално шествие - най-дългоочакваното събитие в града на смеха, по улиците на..

публикувано на 18.05.24 в 16:44

Нов храм отвори врати в с. Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият Божи дом е посветен на "Св. Великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали и от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 16:24