Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен обеща западна подкрепа за Украйна, докато страната "най-накрая стане свободна"

Джъстин Трюдо, Джорджа Мелони, Володимир Зеленски, Урсула фон дер Лайен и Александър де Кро на летище Гостомел до Киев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две години след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, започнала на 24 февруари, европейски лидери пристигнаха в украинската столица, за да покажат солидарност с Киев. Председателят на Европейската комисия Улсула фон дер Лайен участва в церемония по отбелязването на годишнината заедно с премиерите на Италия, Канада и Белгия в присъствието на президента на Володимир Зеленски.

Фон дер Лайен обеща, че Европа ще подкрепя Украйна, докато тя стане "най-накрая свободна", съобщава Ройтерс. Посещението на Фон дер Лайен и министър-председателите на Италия, Канада и Белгия - Джорджа Мелони, Джъстин Трюдо и Александър де Кро - е демонстрация на подкрепа в момент, когато Украйна страда от недостиг на военни доставки.

"Повече от всякога стоим твърдо до Украйна. Финансово, икономически, военно, морално. Докато страната най-накрая стане свободна", написа Фон дер Лайен в социалната платформа "Х" при пристигането ѝ в Киев с останалите западни лидери с нощен влак от съседна Полша.

"Днес сме тук, за да ви кажем, че Европа ще продължи да стои на ваша страна толкова дълго, колкото е необходимо. С повече финансова подкрепа, повече боеприпаси, повече обучение на войските, повече въздушна отбрана и повече инвестиции в отбранителната индустрия на Европа и Украйна. Ще има свободна и суверенна Украйна. Ще има мир и просперитет. И ще има Европа. Битката на летище Гостомел вече няма да се помни като най-мрачния час от нашата история, а като началото на нова ера за Украйна и за цяла Европа. Слава на Украйна!", заяви в Киев председателската на ЕК.

Лидерите посетиха летище Гостомел, място на свирепа битка в началото на инвазията, докато Русия се опитваше да изпрати парашутисти, за да превземе столицата Киев, разположена само на няколко километра.

Оттук трябваше да започне планът за превземането на Киев и Украйна за три дни, каза Володимир Зеленски в заснето с телефона му видеообръщение сред отломки на разрушени от руските сили украински самолети на летище Гостомел, недалеч от Киев.

"Преди две години посрещнахме вражеските войски тук с огън, две години по-късно - днес се срещаме с нашите приятели и партньори", заяви украинският президент. 

"Всеки нормален човек иска войната да свърши, но никой от нас няма да позволи да настъпи край на нашата Украйна. Ето защо към думите "край на войната" винаги добавяме "при нашите условия" и думата "мир" винаги върви със "справедлив". Затова в бъдещата история споменаването на Украйна винаги ще върви с думата "независима". Вече 730 дни се борим за нея и ще победим. Благодаря на всички бойци, благодаря на нашия народ", каза още Зеленски.

"Те унищожиха самолета, но не и мечтата. Мечтата за свободна и суверенна Украйна продължава да живее, а Гостомел ще бъде запомнен като ново начало", каза Урсула фон дер Лайен на фона на разбит самолет Ан-225, наречен "Мечта".

Италианският премиер Джорджа Мелони описа летище Гостомел като символ на провала на Москва и украинската гордост.

"Днес сме тук, за да благодарим на тези мъже и жени, които на 24 февруари преди две години не избягаха, а вместо това се биха. Това място е символ на провалите на Москва, символ на украинската гордост", посочи Мелони.

Канадският ѝ колега Джъстин Трюдо отбеляза "грешката", която Путин е допуснал, мислейки, че лесно може да превземе стратегически цели в Украйна, а белгийският министър-председетал Александър Де Кро отбеляза "опустошението, загубата на живот, травмата и болката през тези две години", като подчерта, че съюзниците стоят рамо до рамо с Украйна.

Очаква се Мелони и Трюдо да подпишат споразумения за сигурност със Зеленски по време на краткия си престой, в съответствие с наскоро договорени аналогични сделки с Франция, Германия и Дания на стойност милиарди долари.

В редица градове из цяла Европа се проведоха шествия и събития, свързани с годишнината от войната и в подкрепа на Украйна.

Извън столицата Киев войната обаче продължава. Руски дронове атакуваха пристанището на Одеса за втора поредна нощ, удариха жилищна сграда и убиха един човек, заяви областният управител. В Днепър руски дрон пък удари жилищна сграда и спасителна операция разкри, че има двама загинали.

Междувременно източник в Киев каза, че украински дронове са предизвикали пожар в руски стоманодобивен завод, който руски официален представител идентифицира като такъв в Липецк, на около 400 км от Украйна, който е отговорен за около 18% от руското производство.

От другата страна на окопите - министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е посетил силите на Москва в окупираните от тях украински територии, съобщи руската армия.

"По отношение на съотношението на силите, предимството е на наша страна“, е заявил Шоигу на войските в команден център. В изявлението на армията се казва, че руският военен министър е бил информиран, че руските сили са в настъпление след превземането на ключовия град Авдиевка.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Украинските сили са отблъснали руснаците в източната част на Донецка област

Украински прокурори съобщиха, че разследват нападения срещу мирни граждани в два града в североизточната част на Харковска област. От своя страна руското министерство на отбраната обаче съобщи, че неговите сили са превзели село Старица в същата област, осем дни след началото на настъплението си в района. Във вечерното си видеообръщение..

публикувано на 19.05.24 в 04:22

Днес в Ларнака се провежда най-големият Фестивал на цветята в Кипър

Най-големият Фестивал на цветята в Кипър събира днес стотици участници и зрители. Цветните празници се провеждат по традиция през май в крайбрежните градове на страната, като популяризират нейните културни традиции и история, допринасяйки по този начин и за развитието на туризма. Десетки платформи с издигнати върху тях композиции от живи цветя, стотици..

публикувано на 19.05.24 в 01:54
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се използва техника, казаха еколози.  Река Драговищица е в режим "Хвани и пусни" и подържа популацията..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22