Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски проект за борба с климатичните промени беше обявен в Никозия

Снимка: БТА

Нов европейски проект цели да подпомогне действията на ЕС за справяне с климатичната криза чрез иновации в изследванията на околната среда, съобщиха от Кипърския институт, който е негов координатор. Той се финансира с 2,5 млн. евро от рамковата програма "Хоризонт Европа" и ще продължи 3 години. 

В проекта за борба с климатичните промени /ENVRINNOV/, чийто старт бе обявен в Никозия, участват 10 партньорски организации - университети, научни институции и изследователски центрове, от 5 европейски страни - Кипър, Германия, Финландия, Италия и Франция.

Целта им е да разработят съвместно обща "пътна карта" за бъдещото развитие на европейските изследователски еко инфраструктури.

В нея ще се акцентира върху насърчаването на иновациите и въвеждането на нови технологични решения за мониторинг на околната среда, казаха от координиращия екип на Центъра за върхови постижения за изследване на климата и атмосферата към Кипърския институт. Той е най-голямата научно-изследователска база в страната.

Участниците в проекта ще си сътрудничат също с Европейския стратегически форум за изследователски инфраструктури /ESFRI/ и други екосистеми на европейско ниво.

Очаква се изпълнението на програмата да доведе до създаването на иновационен център /ENVRI Innovation Hub/, който ще подпомага взаимодействието между научната общност, изследователските звена и индустрията срещу измененията на климата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

WWF: Климатичните промени правят света все по-опасно място за хората

С всеки изминал ден климатичните промени оказват все по-голямо влияние върху живота на Земята. Днес по-чести и по-интензивни катаклизми излагат на риск както природните екосистеми и тяхното биоразнообразие, така и нас хората. Мощни горски..

публикувано на 14.02.24 в 12:25

Елица Станева: Фалшивите новини за климатичните промени подкопават доверието в науката и водят до екстремизъм

По последни данни човек прекарва поне по осем часа на ден в социалните мрежи , изложен на различни видове информация и е все по-трудно да отсее кое е вярно и кое – истина. Темата за климатичните промени не прави изключение. Често в медийното..

публикувано на 12.02.24 в 10:22

Първата образователна ескейп стая: Загадките на климатичните промени

Коя е д-р Ирма Желязкова и какво се е случило с нея – въпрос за любителите на загадки. Това е основната фабула в първата образователна ескейп стая в България. Стаята се намира в подземните помещения на Царската градина в София. Подземието е..

публикувано на 20.02.24 в 13:10

Екоминистърът представя актуализирания Национален план за климата на Енергийния форум 2024

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов ще представи актуализирания Национален план за климата на Енергийния форум 2024. Той се организира от бизнес изданието "Капитал". Темата тази година е "Енергийната стратегия на България и отговорът..

публикувано на 20.02.24 в 08:17
Снимката е илюстративна

Заради климатичните промени - създават късноцъфтящи овошки

Положителните температури няма да са много добре дошли за нас – всички, които работим под открито небе, както казваме. Ако трайно се задържат високите температури, специално при овощните дръвчета ще тръгне рано сокодвижението и това ще доведе до ранен..

публикувано на 08.02.24 в 07:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-ниски цени на краставиците и доматите на борсите

Повишение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който..

публикувано на 19.05.24 в 08:16

Очакват се нови силни слънчеви изригвания

Нови силни изригвания на Слънцето се очакват скоро, след като през последните седмици те станаха причина да бъде наблюдавано северно сияние в редица държави - Великобритания, Германия, Ирландия и дори Румъния. Очаква се голямата група слънчеви..

публикувано на 19.05.24 в 08:07

Тир се е врязал в къща във врачанското село Баница

Тир се е врязал в къща в центъра на врачанското село Баница рано тази сутрин. Засега няма данни за пострадали хора, а само за материални щети. Преди удара в жилищната постройка тежкотоварният камион е отнесъл крайпътно дърво. През селото..

публикувано на 19.05.24 в 08:04
Доналд Тръмп на среща на Националната оръжейна асоциация,

Тръмп обеща да отмени ограничения за носене на оръжие

Бившият американски президент Доналд Тръмп се зарече да премахне ограничения, свързани с носенето на огнестрелни оръжия, въведени от настоящия държавен глава Джо Байдън. Това стана по време на едночасова реч на Тръмп пред Националната оръжейна..

публикувано на 19.05.24 в 07:58

Правилникът за прилагане на Закона за собствеността на земеделските земи готов до 24 май

До 24 май ще бъде изготвен правилникът за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Такова уверение са получили членовете на Българската аграрна камара при първата си среща със служебния земеделски министър Георги Тахов...

публикувано на 19.05.24 в 07:49
Предвидени са срещи с Вселенския патриарх Вартоломей.

Български духовници са на визита в Истанбул

Делегация от български архиереи е на посещение във Вселенската патриаршия в Истанбул. По време на визитата са предвидени срещи с Вселенския патриарх Вартоломей и Киевския и на цяла Украйна митрополит Епифаний, съобщава изданието "Ортодокс таймс"...

публикувано на 19.05.24 в 07:42
Бени Ганц

Разрив във военновременния кабинет на Израел

Разрив в израелския военновременен кабинет - центристът Бени Ганц постави ултиматум на премиера Бенямин Нетаняху. Същевременно стотици участваха в пропалестински протест във Вашингтон, докато съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк..

публикувано на 19.05.24 в 07:29