Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурор Даниела Талева проверява данни, свързващи Борислав Сарафов с аферата "Осемте джуджета"

Даниела Талева
Снимка: БГНЕС

Специалният прокурор за разследване на обвинител номер 1 и неговите заместници Даниела Талева проверява данни, свързващи изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов с аферата "Осемте джуджета". Те са постъпили при нея след встъпването ѝ в длъжност.

Делото, от което тръгва проверката, беше образувано в разгара на войната на върха на прокуратурата след взрива до автомобила на Иван Гешев миналия май. В края на месеца Софийската районна прокуратура съобщи, че разследва бившия следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, и още един човек за изнудване чрез незаконни записи и проследяване.

С постановление от 9 юни 2023 наблюдаващият прокурор от Софийската районна прокуратура отделя част от материали от делото, по което е работила и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" и ги изпраща до ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, която е контактна точка по току-що влезлия в сила механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мотивът - свидетелски показания, съдържащи се данни за извършено престъпление от тогава заместника на Гешев - Борислав Сарафов. По това време все още няма избран специален прокурор по новия механизъм. 

Даниела Талева успява да встъпи в длъжност през декември след поредица законодателни и логистични препятствия. Веднага след това получава всички сигнали, свързани с Борислав Сарафов. 

В периода преди встъпването ѝ делото е поето от Софийската градска прокуратура, а изпратените във ВКС веществени доказателства са изискани за нуждите на разследването. Съдия Лада Паунова казва "да", тъй като те се отнасяли не само до дейност на Сарафов.

От свои източници БНР научи, че след като поема функциите на прокурор за разследването на главния и неговите заместници Даниела Талева е изискала веществените доказателства по "Осемте джуджета" и те вече се проверяват от разследващите полицаи, които са част от екипа ѝ. Тази проверка трябва да завърши или с образуване на досъдебно производство срещу настоящия и.ф. главен прокурор, или с отказ.

При Даниела Талева има още няколко сигнала срещу Борислав Сарафов -  на сдружение "Боец" и на граждани.  По един тя прекрати проверката след като не откри данни за извършено престъпление. Той беше свързан с имоти на негови роднини.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35