Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вкусната българска храна се прави в домове с традиция

Какво е вкусното послание на "Yami, Yami" и какви са тайните на старите български рецепти

Жельо Тодоров - Джоко
Снимка: Добринка Добрева

Жельо Тодоров, известен като Джоко, е автор на кулинарния канал "Yami, Yami". Неговите филми в YouTube имат 50 000 абонати и над 1 млн. гледания.

Почитателите на рецептите за домашно приготвени меса са от цял свят. Тодоров проявява интерес към храната още от детските си години, а неговата майка е държала двамата ѝ синове да са сръчни в кухнята. 

По-късно Тодоров завършва Селскостопанската академия и повече от 20 години се занимава професионално с меса, сирена и млека

За онлайн изявите го мотивират приятели и съмишленици в Полша, където живее през последните години. Те започват да го канят в техни кулинарни блогове и така Жельо отваря и свой канал, в който възражда стари български рецепти за приготвяне на месни деликатеси. 

За неговите енциклопедични познания, известният с кулинарната си кариера Мирослав Гочев, признава и в своята книга "Българска кухня в 4 сезона". 

Ценни съвети за храната, приготвена в домашни условия, какво е вкусното послание на "Yami, Yami" и какви са тайните на старите български рецепти, разказа в "Нощен Хоризонт" Жельо Тодоров.

"Целта ми беше чрез този канал стари български рецепти да се видят от младите хора и да останат, както се казва, за поколенията.

Издадох в Полша книга, тя предстои да излезе на английски език, а се надявам и по-късно на български да я има. 

Мога да кажа, че полската кухня е различна от българската, в нея няма толкова салати и сирена

А поляците пътуват и търсят чужди, различни рецепти, затова и аз така ги спечелих. В Полша може да се намери лютеница и чубрица дори, като тяхната чубрица е шарена сол, не е като нашата, те имитират нашата шарена сол, разказа още Джоко.

По думите му поляците много обичат нашата шопска салата, кебапчетата. 

В Полша имат много хубави картофи, но ги правят по различен от нас начин, затова когато им приготвил печено месо с картофи, те били изненадани колко е вкусно и как ухае ястието, сподели той.

Джоко разказа, че го търсят хора от цял свят, за да им покаже как да сготвят дадено месно ястие.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще кацне ли на Алеята на космонавтите МиГ-21, управляван някога от Георги Иванов?

Самолет МиГ-21, с който е летял първият български космонавт Георги Иванов преди да покори космоса през 1979 г., се намира в двора на бившата казарма в центъра на Ловеч. Инициативен комитет, който е осигурил самолета, настоява той да бъде поставен на Алеята на космонавтите в града. Идеята е самолетът да напомня за делото на първия български..

публикувано на 22.09.25 в 13:34

Зад кулисите на Независимостта

Честваме 117 години от провъзгласяването на българската независимост. На 22 септември 1908 година в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново княз Фердинанд Първи прочита манифеста, с който България е обявена за независимо царство. Церемонията е повторена и пред събралото се гражданство в крепостта Царевец. По традиция, днес сутринта във Велико..

публикувано на 22.09.25 в 07:39
Елица Минчева

Елица Минчева: Обичам да рисувам неща, които дават усещане за уют

Изложба с акварели на русенката Елица Минчева събра българи и белгийци в една малка, но уютна галерия в Брюксел, в квартала с поетично име "Птича песен" .  Това е четвъртата поред изложба на нашата сънародничка. Преди време младата художничка е правила две изложби в България, а сега за втори път показва творбите си в белгийската столица ...

публикувано на 20.09.25 в 07:15

Със 120 автентични килими от Котленския край е обагрена планината в Медвен

От петък планината в Медвен е обагрена с цветна палитра и причудливи форми, но не защото идва есента, а защото е застлана с над 120 автентични килими от Котленския край. Изложбата на открито си поставя амбициозната цел да разкрие пред посетителите най-красивите образци на ръчно тъканите килими, минали през вековете и стигнали до наши дни без повреди..

публикувано на 20.09.25 в 06:15
Адам Бейджър и Елена Панайотова

Документалният филм "Артисти за деца" - театър от Родопите до Африка

В неделя в читалище "Екзарх Стефан" в Широка лъка ще има прожекция на документалния филм "Артисти за деца", посветен на една от каузите на театралния режисьор Елена Панайотова – да работи с уязвими деца и младежи от България, Кения и Танзания. На прожекцията ще присъства и английският меценат Адам Бейджър, с когото Панайотова работи. "Всичко..

публикувано на 19.09.25 в 10:06

В Берковица не си дават местното ВиК, обявиха се срещу ликвидацията на общинските дружества

В Берковица са против общинското ВиК дружество да бъде ликвидирано и активите да бъдат прехвърлени към асоциацията по ВиК в Монтана. Държавата подготвя законопроект за окрупняване на общинските дружества. Ръководството на Община Берковица е против готвените промени за национализация на местното ВиК. Законопроектът на Министерския съвет..

публикувано на 18.09.25 в 10:35
Снимката е илюстративна

Да "хванеш" вода от селската чешма - как в Крагулево се отърваха от безводието

Добричкото село Крагулево от години страда от безводие. Там обаче са намерили начин да се справят с проблема, изграждайки каптаж от селската, над 200-годишна чешма . "Това се осъществи с много трудности и най-накрая нещата се разрешиха. Каптирахме едната курна за селото и сега сме добре, има вода постоянно. От 3-4 години ползваме каптажа",..

публикувано на 16.09.25 в 09:25