Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху обяви, че през тази седмица военните планове за Рафах трябва да са готови

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху зави, че през тази седмица кабинетът му трябва да одобри военните планове за най-южния град в Ивицата Газа - Рафах, включително за евакуацията на повече от един милион разселени палестински цивилни, които се укриват там. 

По думите на израелския премиер четири от шестте останали батальона на "Хамас" са съсредоточени в Рафах.

Междувременно израелските въоръжени сили съобщиха, че са нанесли въздушни удари по цели на "Хизбула" дълбоко в Ливан, близо до град Баалбек - бастион на групировката. 

При атаката са били убити най-малко двама души. Въздушните удари край Баалбек са били нанесени няколко часа след като "Хизбула" обяви, че е свалила израелски дрон над Южен Ливан.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулинарна академия дава пълна стипендия за дете от SOS Детски Селища

Кулинарна академия HRC дава пълна стипендия за образование и социална кауза. Стипендията е за 4 семестъра по 1200 евро и ще финансира обучението на дете от SOS Детски Селища - България. Мария Божидарова ме грабна с ентусиазъм, много добри вибрации и кулинарни умения, сподели пред БНР Виктор Светославов – главен шеф инструктор в..

публикувано на 16.05.24 в 10:28
Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.

Младшите лекари в Англия ще разговарят с представители на кабинета за заплащането си

Младшите лекари в Англия се съгласиха да се срещнат с правителството за разговори с независим посредник в спора за заплащането, който продължава повече от година, съобщи Британската медицинска асоциация. От синдиката на младшите лекари заявиха, че се надяват преговорите, които ще продължат до четири седмици,  да „помогнат за излизане от..

публикувано на 16.05.24 в 10:23
Владимир Тодоров

Над 2200 тежки катастрофи със 120 загинали от началото на 2024 г.

От началото на годината са станали над 2200 тежки пътнотранспортни произшествия със 120 загинали и над 2700 ранени. Загиналите на пътя са по-малко с 42-ма души в сравнение същия период на миналата година, каза Любка Маринова, бивш говорител на "Пътна полиция". Тя поясни, че загиналите от началото на май също са по-малко в сравнение същия период на..

публикувано на 16.05.24 в 10:19
Народен театър „Иван Вазов“

В Народния театър връчват наградите за кино "Васил Гендов"

Наградите за кино "Васил Гендов“ ще бъдат връчени тази вечер от Съюза на българските филмови дейци на церемония в Народния театър "Иван Вазов". Повече от 20 игрални, документални и анимационни филми се борят за призове в различните категории. Националният фестивал на българското кино се проведе от 1 до 13 май в Дома на киното, като..

публикувано на 16.05.24 в 10:18
Кириакос Велопулос

Националистически лидер скъса Преспанския договор в парламента в Атина

Лидер на националистическа партия скъса в парламента в Атина Преспанския договор със Скопие. Реакцията му е свързана с дипломатическия скандал, предизвикан от новоизбрания президент Гордана Силяновска - Давкова, която при клетвата си нарече страната си само Македония. Лидерът на гръцката националистическа партия "Гръцко решение" Кириакос..

публикувано на 16.05.24 в 10:17

Черешоберът в Кюстендил започва със срещи по график по селата

Срещи по график започват в селата на Община Кюстендил преди старта на черешобера, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Целта е да се съдейства по прибирането и изкупуването на плодовете, за качеството на продукцията, по разкриването на изкупвателни пунктове и др. Ще се разясни на производителите какви са изискванията на изкупвачите,..

публикувано на 16.05.24 в 10:15

Байдън и Тръмп в пряк тв сблъсък на 27 юни

Президентът на САЩ Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп приеха поканата на телевизия Си Ен Ен да се изправят един срещу друг на първия предизборен дебат на 27 юни. Подобен сблъсък ще има и на 10 септември. На 27 юни Джо Байдън и Доналд Тръмп трябва да се срещнат в студиото на Си Ен Ен в Атланта, щата Джорджия, а..

публикувано на 16.05.24 в 10:10