Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Деница Любенова: ДАБ не отчита факта, че Русия води пълномащабна война

Трябва ли да се променят критериите на ДАБ за предоставяне на хуманитарен статут на руски граждани?

Денис Кузнецов: Не съм съгласен с жестоката война на Русия срещу Украйна

| Интервю
Денис Кузнецов
Снимка: личен архив FB

Съдът във Варна отмени отказа на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да даде статут на закрила на руски гражданин, който е опонент на Путин и му предстои военна мобилизация, ако бъде върнат в Русия. 

Денис Кузнецов е в България от февруари 2020 година. Да остане тук го кара политиката на руския президент.

"Не съм съгласен с жестоката война на Русия срещу Украйна. Поисках хуманитарен статут в България, защото в Русия мога да бъда мобилизиран. Получих призовка още през октомври 2022 година". 

Повиквателна за мобилизация в армията на Руската федерация, 17 октомври 2022г.

Подава документи за получаване на статут през юли 2023 г. 

"Пребивавах тук с туристическа виза, която беше удължавана".

Денис Кузнецов е изненадан от отказа, който получава от ДАБ през октомври 2023 г.  

"Смятам, че България е част от европейското общество, което осъди руската инвазия".

Обжалва го пред Варненския административен съд, който отсъжда в негова полза.

"Доста аргументирано. Всички точки, по които ми е било отказано, са описани като незаконни. От ДАБ казват, че в Русия няма война, а мобилизацията е приключила и няма опасност за живота ми. В Русия никой не е свободен да изрази политическите си виждания. Голям пример е Алексей Навални". 

Кузнецов е потърсил контакт и с други руски граждани, търсещи закрила в България. 

"С някой се познавам лично, с други комуникираме в социалните мрежи".

Ако ДАБ потвърди своя отказ и след решението на съда, това означава, че пак ще му се наложи да обжалва и да чака. 

"Отново ще съм в неизвестност. Това ще увеличи риска да бъда депортиран в Русия  и принуден да участвам във военните действия. При отказ от моя страна, има риск да бъда осъден по чл. 328 от НК – за отклоняване от мобилизация". 

Ако се стигне до депортация, Кузнецов е твърдо решен да откаже служба в армията. 

"Не поддържам тази инвазия. Не разбирам как може да има война между два братски народа". 

БНР получи писмен отговор от Държавната агенция за бежанците:

"По молба за международна закрила от Денис Кузнецов и твърденията, че агенцията отказва статут на руски гражданин с мотив, че Русия е демократична, предоставяме позиция от агенцията. Приетите международни общностни норми в областта на убежището задължават държавата ни, като член на ЕС и принуждават ДАБ да ги спазва, като отговорна за това институция. По тази причина произнасянето за това кой следва да получи международна закрила е пряко свързано с прилагането на Конвенцията за статута на бежанците. При разглеждането на всяка молба се взима предвид бежанската история на кандидата. Твърденията, че ДАБ отказва статут на руски гражданин с мотив, че Русия е демократична са неверни". 

Адвокат Деница Любенова има няколко подобни и успешни дела, в които се обжалват решения на ДАБ. 

Неотдавна тя печели дело по казусите на Оксана Глазунова и Елена Самина. 

"В техния случай решението по втората молба на Административния съд в Бургас е окончателно. След това се връща преписката за решаване по същество, съобразно решението. Все още от ДАБ не са се произнесли по тези върнати документи". 

През цялата 2023 г. ДАБ адресира Русия като демократична държава, отбеляза адвокат Любенова. 

"Сега тази тенденция леко се е изменила. Адресират я като държава с авторитарен режим. Това, което ДАБ не отчита, е факта, че Русия води пълномащабна война. Не отчита възможността за мобилизация. Отказва да отчете промените в наказателното законодателство на Русия. Трябва да бъде търсена отговорност на служителите на ДАБ. Особено когато има ЛГБТИ бежанци, търсещи закрила. ДАБ продължава да поставя под въпрос тяхната сексуална ориентация и иска повече доказателства". 

Вчера излезе новина за инфилтрирани руски шпиони – т.нар. "нелегали“, които са откраднали самоличността на български граждани. Въпреки това адвокат Любенова смята, че е необходимо преценката кой има основание да търси международна закрила да се прави внимателно и в дълбочина по всеки отделен случай.  

"Не може да взимаме общо решение за всички, идващи от Руската федерация". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54