Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това, което се чува от фронта, е недостиг на жива сила. Кой ще "похарчи" децата си там?"

Иван Иванов: България няма самостоятелна външна политика. Да не се правят на тигри!

"Прекалено сме близко, прекалено неподготвени и прекалено малки, за да вземаме категорична страна в този конфликт"

| Интервю
Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

"Трябва да разберем какви са параметрите на такова двустранно споразумение. Всичко това на фона на изявлението на френския президент Макрон, че ЕС би могъл да изпрати в обозримо бъдеще войски в Украйна."

Това заяви пред БНР Иван Иванов от БСП. Според него искането за изслушване на премиера Николай Денков в парламента не се обезсмисля след изявленията му, че български военни няма да бъдат изпращани в Украйна.

Общественото мнение бързо промени, ако е имало такава позиция от страна на правителството, добави той. По думите му има както създадено напрежение в обществото, така и неяснота.

Разговорът за военно-техническа помощ за Украйна не е от вчера. Подкрепяли сме предоставяне на защитно оборудване, храна, екипировка. Изпращането на боеприпаси е равнозначно на удължаване на конфликта, припомни позицията на БСП Иванов.

"Всеки патрон, всяко снаряжение, което заминава за там, е агония."

България не е нужно да се включва в опасен за нас конфликт, изрази категорично мнение той в предаването "Преди всички".

"Осъждаме всяка война, която се води по света. Пълен и абсолютен неутралитет – България няма място в този конфликт. Прекалено сме близко, прекалено неподготвени и прекалено малки, за да вземаме категорична страна в този конфликт. България, така или иначе, не води самостоятелна външна политика – вижда се от всичко това, което се случва: изявления на т.нар. сглобка, решенията, които се вземат под диктовка. Нека да не се правят на тигри, каквито не са. И България да запази неутралитет, който ѝ гарантира не само суверенитет, но и безопасност."

Това, което се чува от фронта, е недостиг на жива сила, отбеляза той.

"Кой ще "похарчи" децата си там? Наистина е безумие."

България трябва да помага хуманитарно и да се включи във възстановяването на Украйна след приключването на войната, смята Иванов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54

Израел продължава да се сражава с "Хамас" в Газа

Израел бомбардира и днес Ивицата Газа и се сражава с "Хамас", докато посредниците призовават двете страни да се съгласят на примирието и сделката за освобождаване на заложници, очертана от президента на САЩ Джо Байдън. Израелските военните съобщиха, че през изминалото денонощие са нанесли удари по „30 терористични цели“, включително „складове за..

публикувано на 02.06.24 в 18:52
Близо до граничната ограда между ивицата Газа и Египет в Рафа, южна Газа, 31 май 2024 г.

Египет: Израел да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах

Делегации от Съединените щати и Израел приключиха среща в Кайро, на която Египет се е придържал към позицията си, че Израел трябва да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах, за да може той отново да функционира, съобщи египетска телевизия, позовавайки се на високопоставен източник. САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да приеме..

публикувано на 02.06.24 в 18:21
Президентът на Сърбия Александър Вучич гласува в избирателна секция в Белград в присъствието на съпругата си Тамара

Местни избори в Сърбия - Белград, Нови Сад и Ниш

Избирателите в Сърбия гласуват на местни избори в десетки градове, включително в столицата Белград, където при предишния вот през декември опозицията обвини управляващите в изборни измами, съобщават световните агенции...

публикувано на 02.06.24 в 18:20

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено, смята премиерът

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено с два месеца, каза служебният премиер Димитър Главчев по време на работна среща в Министерския съвет с участието на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и експерти от..

публикувано на 02.06.24 в 18:10

Украинската армия е започнала да обстрелва руските войски на тяхна територия с американски системи

Украинската армия е започнала да обстрелва руските войски на тяхна територия с американски системи за залпов огън с прецизно насочване, за да попречи на настъплението им към град Харков, съобщава агенция Ройтерс. Вашингтон склони оръжието му да бъде използвано срещу цели в съседните на Харков райони едва преди дни, след като руснаците превзеха десетина..

публикувано на 02.06.24 в 17:55

Бус с 11 пътници се обърна край Чепеларе, двама са леко пострадали

Микробус се обърна край Чепеларе, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Смолян ст. комисар Цветан Цанков. Бусът е  пътувал по линията София – Златоград, в него е имало 11 пътници. Двама от тях са леко пострадали. Веднага им е оказана лекарска помощ. Пътният инцидент е станал заради неправилно изпреварване. На място се извършва оглед, а..

публикувано на 02.06.24 в 17:50