Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Виждайки, че Европа не може да се защитава, Русия ще поиска и още"

Ивайло Иванов: Дошъл е моментът Европа да декларира какво не е готова да приеме във войната в Украйна

"Колкото по-слаба става Украйна, конфликтът НАТО - Русия е по-вероятен"

| Интервю
Ивайло Иванов
Снимка: Савина Спасова

Дошъл е моментът, в който Европа трябва да декларира какво не е готова да приеме в тази война.

Това каза пред БНР военният експерт Ивайло Иванов и добави, че начинът, по който френският президент Еманюел Макрон "направи опит да декларираме такава червена линия, не беше особено успешен":

"Това изказване е желание на Макрон Европа да покаже на Москва, че не е готова да приеме поражение на Украйна в този конфликт. Ние през цялото време се съобразяваме единствено с червените линии, които Русия поставяше, които видяхме, че са опит да ограничи нашите решения и нашата помощ. Две години помощта ни за Украйна е като битка с една ръка, тъй като не казваме какво сме готови да приемем и какво - не". 

Според експерта разполагането на сили на западни държави в Украйна може да е с оглед на съхраняване на част от територията на страната да не попадне под руска окупация:

"Тези войски няма да се включат в преки военни действия. Те ще бъдат разположени първоначално на някакво разстояние от актуалната фронтова линия - около 200 км. Ако украинските линии бъдат пробити, настъпващите руски войски ще достигнат до тези сили, които са разположени там, топката ще бъде в полето на Русия. Тези сили няма да предприемат офанзивни действия срещу руските войски, а ще стоят като една преграда пред тях. Русия ще трябва да реши дали ще започне да воюва срещу тези сили и по този начин да ескалира ситуацията, или да приеме, че това е границата, до която руските войски могат да настъпят. Ако играем в такава ситуация, тези войски трябва да са боеспособни, ако Русия реши да ескалира ситуацията - те да отговорят".

Ивайло Иванов подчерта, че това може да стане, ако всички основни сили в НАТО са подкрепили подобно решение, както и от САЩ, които трябва да гарантират ядреното сдържане на русия в такава ситуация. 

"В Европа трябва да обмисляме всички възможни ситуации, свързани с тази война. Това, че ги обмисляме не означава, че искаме да се случат. Но трябва да предвидим всички ситуации, за да не се окажем в ситуация, която не сме обмислили, и вземем грешно решение", обясни той.

Колкото по-слаба става Украйна, конфликтът НАТО - Русия става все по-вероятен, смята Ивайло Иванов. 

"Виждайки, че Европа е слаба и не може да се защитава, Русия ще поиска и още неща, отвъд Украйна", посочи експертът.

Интервюто на Людмила Железова с Ивайло Иванов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България и още 14 страни от ЕС настояват ЕК да облекчи прехвърлянето на мигранти без документи към трети страни

15 страни-членки, сред които и България, изпратиха писмо до Европейската комисия, в което настояват да се облекчи прехвърлянето на мигранти без документи към трети страни.  Това става, след като тази седмица Съветът на ЕС окончателно гласува пакта за миграцията и убежището и по-малко от месец преди изборите за Европейски парламент, за който..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел. Австрия няма да бърза с решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген "Страните от Централна и Източна Европа заслужават по-голямо внимание", каза още той:  "Крайно време е..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Директорът на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" Николай Борисов е освободен

Директорът на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" Николай Борисов е освободен, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Мотив за решението на ресорния министър са данни от извършения в дружеството вътрешен одит и доклад, свързан с изпълнението на решението за ускорено изграждане на Националната детска болница...

публикувано на 16.05.24 в 16:43

Радев нарече културни дейци "неделима част от духовната мощ на България"

Един от създателите на легендарната рок група ФСБ Константин Цеков и народната певица Калинка Згурова получиха Почетния знак на президента. В навечерието на 24 май държавният глава удостои с отличието утвърдени имена в областта на културата и изкуството.  "Ние ще се раздаваме, докато дишаме, за културата на България" Думите са на..

публикувано на 16.05.24 в 16:38
Ивайло Цветков-Нойзи

Съдът глоби Ивайло Цветков-Нойзи, делото ще продължи на 6 юни

Ивайло Цветков-Нойзи и адвокатът му не са се явили на днешното заседание в Софийския районен съд, съобщиха от съда. През март журналистът и популярно медийно лице получи условна присъда за шофиране след употреба на алкохол, припомня БГНЕС. За днешното неявяване..

публикувано на 16.05.24 в 16:25
Кириакос Мицотакис

Гърция няма да ратифицира сега три меморандума, подписани със Скопие

Гърция няма да ратифицира сега три основни и вече подписани меморандума със Северна Македония. Министър-председателят Кириакос Мицотакис е категоричен, че Атина първо трябва да се убеди, че Скопие спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор. Ратификацията на трите меморандума са условие за приемането на Република Северна Македония в..

публикувано на 16.05.24 в 16:17
Николай Крушарски

Комисар Крушарски: Столичната пътна полиция не е съгласувала проекта за промени на движението в центъра

Столичната пътна полиция не е съгласувала новия проект за промени в движението в центъра на града, каза началникът на отдел "Пътна полиция" към СДВР комисар Николай Крушарски. Пореден протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" в София Продължават протестите в София заради новата организация на движение по ул...

публикувано на 16.05.24 в 16:16