Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият отворен изкуствен интелект на български език – BgGPT ще помага на НАП, общини и фирми

| Интервю
Борис Паскалев, ИНСАЙТ
Снимка: Добромир Видев

Много вероятно е в бъдеще българските граждани да общуват с изкуствен интелект, ако използват услугите на Националната агенция за приходите, общините и частни фирми. Това съобщи пред БНР Борис Паскалев от Българския институт "ИНСАЙТ". Броени дни остават до публичното пускане на българският БГ ДЖИ ПИ ТИ. До сега той е бил достъпен само за институции. На базата на това вече има бизнес модели. 

"Всички те помагат на бизнесите да стават по-ефикасни – да създават нови сфери. В държавната администрация всички кол центрове могат да използват такива модели, поне 80% от трафика може да минава през тях – така гражданите и бизнеса ще могат автоматично до си взимат отговори".

Всеки ще може да си вземе модела, обясни още  Борис Паскалев . 

"В една гимназия в Бургас вече го ползват. Българският модел  е трениран с голямо количество данни от България, за да има контекст и да отговаря на специфични за страната ни въпроси, които другите модели няма как да знаят".

От НАП също са проявили интерес към продукта.

"Може да махнат техния кол център и гражданите директно да взимат информацията".

За застрахователните агенти има специален чат бот, обясни Борис Паскалев .

България изпуска голяма част от европейските пари за проекти, защото българите не знаят как да реализират процеса, посочи той и поясни, че БГ ДЖИ ПИ ТИ ще бъде от полза и за желаещи да кандидатстват по такива програми

"Идеята е всички тези неща да се сложат в един чат бот, който да отговаря. Ако се развием в тази посока достатъчно, те могат да попълват повечето от тези документи автоматично". 

От "ИНСАЙТ" вече са провели срещи и с общини. 

"Видяхме и публикации на различни общини, които са заложили в новия си бюджет използването на такива модели, за да помогнат на гражданите и на бизнесите". 

В България има много кадри в сферата на технологиите, но ние се занимаваме повече с обслужването на съществуващи идеи, а не със създаването на нови, обясни той. 

"А от това идва голямото количество финансиране". 

Борис Паскалев обясни какво могат да очакват хората от БГ ДЖИ ПИ ТИ.

"Много хора ще си играят с него, но и много бизнеси ще започнат да го добавят  като част от продуктите си.

БГДЖИ ПИ ТИ е базов модел. Него не можеш да го развалиш като задаваш много въпроси. 

ИИ е най-новата революция в света. Тя е по-голяма от откриването на електричеството. Ще има със сигурност и опасни неща. ЕС вече има законодателство как да го регулира. В исторически аспект ние първо винаги сме се опарвали от тези нови технологии преди да започнем да ги регулираме.

Как да цензурираш един ИИ е голям проблем. "ИНСАЙТ" работи и в тази насока". 

Той посъветва българите да се научат да използват БГ ДЖИ ПИ ТИ за нещата, които правят всеки ден.

"Някои работни места ще се променят много. Но не вярвам, че ще има уволнения".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска оставката на ръководството на НКЖИ

Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска оставката на ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура”. В декларация до служебния министър на трансорта Георги Гвоздейков синдикатът изразява недоволство от преговорите за нов колективен трудов договор и обвинява ръководството на държаваната компания в некомпетентност и неадекватни..

публикувано на 13.05.24 в 12:46

Регламент на ЕС: Нулеви въглеродни емисии за градските автобуси до 2035 г.

Нулеви въглеродни емисии за всички градски автобуси до 2035 г. и междинна цел от 90% за тази категория до 2030 г. - това е част от регламента за стандартите за емисиите от тежкотоварните автомобили, които Съветът на ЕС прие окончателно. Според регламента междуградските автобуси ще бъдат освободени от тази цел. Новите правила запазват..

публикувано на 13.05.24 в 12:45

Акция срещу купения вот: 9 ареста в бургаския кв. "Горно Езерово"

При полицейска операция срещу купуването на гласове в бургаския квартал "Горно Езерово" са задържани девет души. Те са участвали в схема, при която хора са агитирани да гласуват за определена партия или кандидат срещу обещанието да им бъдат опростени дългове. Предлагани са и суми между 50 и 100 лева. Седем досъдебни производства за търговия..

публикувано на 13.05.24 в 12:40
Снимката е илюстративна

Започва записването на приетите на първо класиране в детска градина в София

От днес започна записването на деца, приети на първо класиране в ясли и детски градини в София.  Кандидатствали тази година са около 24 000 деца, от които около 11 200 са приетите, според обявените в петък резултати. Те трябва да бъдат записани до 23 май, когато ще излезе второто класиране. За над 10 000 деца от София няма места в детските..

публикувано на 13.05.24 в 12:35
Пострадал район в Западна Суматра, 13 май 2024 г.

Десетки жертви на наводнения и "студена лава" на о-в Суматра

Най-малко 41 души загинаха, след като внезапни наводнения и потоци "студена лава" от вулкан удариха западния индонезийски остров Суматра. 17 души са в неизвестност. Проливният дъжд помете пепел и камъни от планината Марапи - най-активният вулкан в Суматра. Калните свлачища и порои наводниха два района, отнесоха хора и повредиха над..

публикувано на 13.05.24 в 12:11

Стоил Стоилов: Всяко пипане на бюлетината от СИК е кражба на пари

Гласуването е административно производство, самата бюлетина по своя характер представлява декларация и декларирате, че искате да управлява партия Х, Y, Z, а с преференцията декларирате пред съответната партия, че искате да ви управлява кандидатът А, Б, В. Това коментира в интервю пред БНР Стоил Стоилов, международен изборен експерт,..

публикувано на 13.05.24 в 12:10
Съдебна палата

Прокуратурата и МВР координират работата си във връзка с вота 2 в 1

Прокурори от Софийската градска прокуратура тръгват по столичните районни полицейски управления във връзка с изборите на 9 юни. От държавното обвинение съобщиха, че ще бъдат проведени серия от работни срещи с разследващи полицаи и служители от оперативния състав на МВР за работата по сигнали и дела за престъпления, свързани с нарушения на..

публикувано на 13.05.24 в 11:51