Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевградска област е на предпоследно място в страната по средна брутна заплата

Снимка: Ани Петрова

1322 лева е била средната брутна заплата в област Благоевград за миналата година. 

Това поставя областта на предпоследното място в страната. 

Възнагражденията в обществения сектор са два пъти повече от тези в частния сектор. Какво още показват данните на регионалното статистическо бюро за пазара на труда и доходите на хората.

За трета поредна година областите Благоевград и Видин си оспорват последното място по доходи. Според данните на националната статистика за последното тримесечие на 2023 г. брутната заплата в област Благоевград е 1417 лева, а във Видин с 20 лева по-малко.

Периодът отчита увеличение на брутната средна месечна заплата с 14,6%  спрямо третото тримесечие, което е обяснимо с факта, че в края на годината повечето работодатели са раздавали и бонуси.

Интересното за област Благоевград е, че заплатите на заетите в обществения сектор са близо два пъти по-високи от тези на работещите в частния сектор, съответно 2003 лв. и 1189 лв.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на миналата година са били близо 84 000, което е с 1,5%  повече спрямо 2022 година. 

Ръстът на заетите в обществения сектор е 5,1% , а в частните предприятия - 0,2%.

12 369 са регистрираните в бюрата по труда безработни лица, което е 10% от хората в трудоспособна възраст.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. д-р Евгения Близнашка

Доц. Евгения Близнашка отчита повишена консумация на алкохол при по-ниска възраст

Клиниката по клинична токсикология към Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен е единственото специализирано лечебно заведение за лечение на токсикологично болни - деца и възрастни пациенти в Северна България и е V- ти Център по Токсикология в страната.  Специалистите отчитат повишена консумация на алкохол с всичките последици от..

публикувано на 16.05.24 в 09:25
Словашки полицаи пред болницата, в който бе откаран раненият словашки премиер

Веселин Вачков: Покушението срещу Фицо ще задълбочи разделението в Словакия

Явно има политически мотив в причините , подтикнали извършителя на покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо. Това мнение изрази в интервю за БНР чешкият журналист от български произход Веселин Вачков, главен редактор на вестник "Лидове новини". Милен Керемедчиев: Покушението над словашкия премиер има политически мотив Като..

публикувано на 16.05.24 в 09:20

КНСБ: Протестът на преподавателите във ВУЗ-овете ще се проведе

Протестът на университетските преподаватели, който беше обявен за 20 май, ще се проведе. Това съобщиха от КНСБ, които са организатори на акцията. "Състоялите се вчера срещи бяха с ректори, които ни подкрепят, но не и с нас, като организатори на протеста. Обявеният резултат от тях - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за..

публикувано на 16.05.24 в 09:20
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Очертава се най-голямата дупка в приходите от ДДС от 2014 г. насам

" Доста вероятно е през 2024 г. да бъде постигнато ниво на инфлация от около 3% или малко над него . Изглежда ми реалистична прогнозата на ЕК". Това коментира пред БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика.   Според него най-вероятно няма да изпълним критерия на еврозоната за следващия месец , когато се очаква..

публикувано на 16.05.24 в 09:14
Диян Стаматов

Без такса за повишителна матура тази година

Утре над 50 хиляди зрелостници ще покажат своите знания на матурата по български език и литература. Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-то училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София Диян Стаматов не очаква нищо по-различно от миналата година. Според него не би могло да се..

публикувано на 16.05.24 в 08:24

"Бурята" открива Шекспировия фестивал в Крайова

Спектакълът на Народния театър "Бурята“, режисиран от Робърт Уилсън - ще открие международния Шекспиров фестивал в румънския град Крайова. Българското представление ще се играе днес и утре на сцената на Националния театър в Румъния. В следващите десет дни в седем театрални зали в Крайова ще се играят 30 представления от творци като Робърт..

публикувано на 16.05.24 в 08:20

На благотворителен концерт: Ученици от Ловеч събират средства за ремонт на спортна зала

В Ловеч тази вечер ученици от местната Езикова гимназия организират благотворителен концерт като събраните средства ще бъдат дарени на общината за ремонта на спортната зала в града. Решението за благотворителния концерт в подкрепа на ремонта на спортната зала в Ловеч е на ученическия съвет на гимназията, съобщи един от организаторите на..

публикувано на 16.05.24 в 08:14