Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиер и министър откриват държавната лаборатория на Капитан Андреево

ГКПП "Капитан Андреево"
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще открият Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния пункт "Капитан Андреево".

Капацитетът на лабораторията трябва да осигури своевременен и ефективен контрол върху качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат от Турция и трети страни.

От близо 2 години пробите, които се вземат на границата, пътуват за изследване до София. Това бави процеса и създава проблеми на шофьори и търговци.

Проблемите започнаха, когато през 2022 година държавата реши да отнеме монопола на частната фирма, която от 10 години върши тази дейност. За тези години държавата е загубила над 1 милиард лева, каза тогавашният директор на Агенцията по храните професор Христо Даскалов.

"2011 година беше създадена българската Агенция по безопасност на храните и от създаването на агенцията е започнала подготовка, за да може всички тези дейности, особено тези, които струват доста скъпо да бъдат прехвърлени на частната лаборатория. Това, което е трябвало да постъпва в републиканския бюджет, всъщност е било дадено да постъпва в други сметки", поясни Даскалов.

Процесът по отстраняване на частната фирма от контрола на границата беше съпътстван със скандали и твърдения за предлагани солидни подкупи заплаха за живота на заместник-министър и назначена охрана.

Преди 3 месеца отново се появиха твърдения, че частната фирма се връща на границата. Министър Вътев беше лаконичен: "Евролаб" не се връща на Капитан Андреево. На Капитан Андреево застава държавата".

За целта дори бяха направени законови промени, че изследвания на границата може да прави само държавата. Оказа се, че през декември не лабораторната, а товаро-разтоварната дейност е върната в частни ръце. Според бившия заместник министър на земеделието Иван Христанов от това държавата губи 50 милиона лева такси.

"4 милиона на месец горе долу идват от товаро-разтоварната дейност. 85 хиляди камиона минават границата всяка година и всеки един от тях трябва да бъде разтоварен и натоварен", каза той.

От ПП-ДБ подготвят още една промяна, според която държавата ще поеме и товаро-разтоварната дейност, но все още не е ясно кога ще стане това. Днес официално започва работа държавната лаборатория. В нея са инвестирани 2 милиона лева от държавния бюджет.

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавен фонд

Фонд "Земеделие” преведе над 186 млн лв. на земеделските производители

Държавен фонд „Земеделие” преведе над 186 млн  лв. на земеделските производители – съобщават от Фонда. Сумата е доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от тазгодишната кампания . С това общата сума на получената по тази интервенция субсидия е почти 737 млн лв.  Доплащането е получено днес  от 47 780..

публикувано на 20.05.24 в 19:05

МОН публикува верните отговори от втората задължителна матура

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от втората задължителна матура по профилиращ предмет и по теория на професията, която се проведе днес и на която се явиха близо 46 хиляди зрелостници. Верните отговори са на сайта на МОН в раздел "Общо образование" . Вариант номер 1 и тема номер 10 на матурите днес..

публикувано на 20.05.24 в 18:45
Емил Кошлуков, Кирил Вълчев и Милен Митев.

БНР, БНТ и БТА със съвместна инициатива "14 века България в Европа"

Трите обществени медии обявиха съвместна инициатива, наречена "14 века България в Европа" - БНТ, БНР и БТА ще създадат Инициативен комитет по повод предстоящата през 2031-ва 1350-годишнина от основаването на Първата българска държава. Инициативата е възможност да се говори за приноса на България в Европа. Според споразумението, което се..

публикувано на 20.05.24 в 18:17

Кметът на Ловеч с предложение за терена на бившата казарма в центъра на града

Кметът на Ловеч Страцимир Петков внесе ново  предложение в местния Общински съвет  бившата казарма в централната част на града да бъде обявена от публична в частна общинска собственост, както и за връщането на имота на държавата,  за да може на по-късен етап да  бъде реализиран проектът за превръщането на имота в парк. Имотът е с площ над 65 декара..

публикувано на 20.05.24 в 17:37
Д-р Благомир Здравков

Д-р Благомир Здравков: Детското здравеопазване е грижа на държавата, не сме срещу частните инвестиции

Детското здравеопазване трябва да е първостепенен ангажимент на държавата.  Това каза пред БНР д-р Благомир Здравков  - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница,  директор на СБАЛ "Проф. Иван Митев". Той беше категоричен, че позицията на Обществения съвет и на хората, които работят за изграждане на Национална..

публикувано на 20.05.24 в 17:22

Инфлацията и политиката по доходите могат да отложат членството на България в еврозоната след 2025 г.

Инфлацията и провежданата политика по доходите, несъобразена с реалните бюджетни възможности могат да отложат членството на страната ни в еврозоната след 2025 г., сочи Годишният доклад за икономиката на България , изготвен от Института за икономически изследвания на Българската академия на науките (БАН).  Според анализа, икономическият растеж..

публикувано на 20.05.24 в 17:15

Разследването на случая с хиляди заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания: Не е случаен инцидент

Във Великобритания голямото обществено разследване на случая със заразена кръв, който се свързва със смъртта на най-малко 3 000 души, постанови, че това "не е случаен инцидент и провалите се дължат няколко поредни правителства, националното здравеопазване и кръводарителските служби". Заключителният доклад беше публикуван днес. Обявяват..

публикувано на 20.05.24 в 17:03