Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министърът на регионалното развитие: Дойде краят на безплатното саниране

До 28 март е удължено кандидатстването по втория етап на програмата за саниране

Инж. Огнян Атанасов: Съфинансирането не трябва да е еднакво за цялата страна

Снимка: Община Шумен

Срокът за кандидатстване по втория етап за енергийно обновяване на многофамилните жилищни сгради със съфинансиране от 20% се удължава до 28 март включително. Той се удължава за втори път. 

Кметовете, които тази седмица се събраха на първото си общо събрание след местните избори, поискаха предприемането на действия, които да улеснят включването на гражданите във втория етап на програмата.

Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов посочи аргументите:

"Ще остане финансов ресурс по етап 2. Това е моя прогноза отдавна. От нашата община са кандидатствали 6 блока, което надхвърли моите очаквания по принцип заради съфинансирането".

Според него съфинансирането не трябва да е еднакво навсякъде. В София например доходите са много по-високи, подчерта той и апелира към МРРБ да има различен процент на съфинансиране според финансовите показатели в дадена област.


За Кюстендил, по думите му, над 5% съфинансиране е неработещо. Инж. Атанасов смята, че процентът трябва да е нулев за най-затруднените области в страната

"Когато влизат финансовите инструменти, на хората трябва да им се обясни, че те вече имат финансов ангажимент. Тук може да се изпадне в хипотезата - ако след години спрат да плащат - реално може да се стигне до санкции, загуба на собственост. Досега този проблем не стоеше, защото нямаше финансов инструмент. Но когато има финансов инструмент, когато се намеси и банка или компания, нещата стават по-различни. Собствениците трябва да са добре информирани и да вземат своя информиран избор", предупреди кметът на Кюстендил. 

По думите му критериите са напълно безпристрастни и всеки може да пресметне своите точки

Гражданите трябва да имат предвид, че сертификатът за енергийните характеристики на сградите в експлоатация е със срок на валидност до 10 години. Кметът на Велико Търново Даниел Панов напомни поисканата от Сдружението национална програма, която да подпомогне санирането на всички сгради, чиито собственици са кандидатствали, но са останали извън класирането

Вече са проведени разговори в тази посока с регионалния министър Андрей Цеков, обясни Панов. 

"Всички многофамилни сгради, които са останали в списъка за резерва, да бъдат в рамките за срок от 3 години финансирани с определена сума всяка година, за да може всички те да се включат в тази програма. Всички живущи в тези сгради са си платили енергийното обследване, паспортизацията и е редно, след като са участвали и са с по-малко точки от класираните, също да се осигури национален фонд, с който да бъдат подпомогнати". 

Зам.-министърът на регионалното развитие Ангелина Бонева обясни, че е дошъл краят на безплатното саниране. Проверяват се проектите и енергийните обследвания отново ръчно, за да се пристъпи към сключването на договорите. 

Класирането е валидно, ние го проверяваме още веднъж, категорична бе Бонева. 

"МРРБ не отговаря за енергийните сертификати. 2-3 случая са от 2000, които се връщат в класирането", обясни тя. 
Ангелина Бонева
По думите ѝ няма масово нито нарушения, нито измами, а има индивидуални случаи както на измами, така и на грешки и опити за фалшифициране на данни. При нас заради многото жалби и интерес правим ръчна проверка на всяка оценка, за да няма съмнения, посочи зам.-министърът. 

Имаме надеждата и уверението на министър Цеков, че ще наддоговорим малко от средствата, за да може да обхванем, ако някой е бил пропуснат в първоначалния списък, каза още Бонева.
Тя обясни и за удължаването на срока за кандидатстването по етап 2 на програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Целта е да се включат повече сгради:

"Това, което можем да направим – да насърчим общините, също и да се удължи една-две седмици срокът, за да подадат общините. Още не е изчерпан ресурсът, защото са малки сградите. Има още 470 млн. лв. и има все още възможност, тъй като бройката проекти е голяма. По схемата 80/20, ако има интерес, има готовност за преговори с Комисията да се допълни този ресурс".

Темата на Таня Милушева в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09