Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Ако има служебно правителство, ще карам по домовата книга

Румен Радев
Снимка: БТА

Нови парламентарни избори или ротация на правителството? За президента Румен Радев отговорът на въпроса зависи от доверието между коалиционните партньори и от решенията на партийните лидери в следващите дни:

"Зависи дали този парламент има достатъчно неизчерпан политически ресурс, така че да се сформира устойчиво мнозинство. Едно е сигурно - че на 6 март трябва да има оставка на цялото правителство. Тя трябва да се приеме от парламента и едва тогава при мен започва цикълът на консултации". 

Радев коментира и противоречивите оценки на коалиционните партньори за работата на министъра на отбраната Тодор Тагарев:

"Напоследък обаче забелязваме някакви странни критерии за оценка на министри - ето например министъра на отбраната г-н Тагарев някои от лидерите в коалицията казват, че той трябва да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна. Което за мене е някак си висша форма на нихилизъм. Друг един лидер от управляващата коалиция дори възкликна, че Тагарев трябва да остане, защото, виждате ли, много го харесвали в Украйна. Ама кога тези хора ще запитат дали министър Тагарев го харесват в българската армия и какво прави за сигурността на България. Нека се върнем към основополагащи критерии, когато даваме оценки". 

При хипотеза избор на служебен премиер в ново временно правителство на президента при нови конституционни правила:

"Още не мисля за този вариант, но в случая ми е много лесно. Отварям Конституцията, чета възможностите, посочвам и карам по ред - по домовата книга. Вече идва въпросът за отговорността. Кой носи отговорност? Не е ясно".

Приоритет за България и Турция остава визията за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество и свързаността. Турският президент Реджеп Ердоган е приел поканата да посети България. 

"И се надявам това да стане още тази година, но зависи, разбира се, зависи дали ще имаме устойчиво правителство. Неговото идване в България трябва да бъде подготвено много сериозно с нови и с актуализации на стари меморандуми, голям бизнес форум и разкриване на нови възможности за сътрудничество. Ще дойде с желание. И пак казвам - важно е да имаме устойчиво правителство". 

Очакванията на Радев за цените на горивата след отпадането на дерогацията за руски петрол:

"Ние не можем от един ден да разберем какво ще стане с цените. Трябва време, но при всички положения имаме вече до известна степен и повишен икономически риск. Аз се надявам да се вземат всички мерки, за да няма скокообразно повишаване на цените, но можем да очакваме в тази ситуация да има и такава тенденция".

Президентът отново разкритикува правителството за въвеждането на транзитната такса за руски природен газ през страната ни, която по-късно беше отменена. Една от целите на днешните срещи на Радев с турския му колега Ердоган и с премиера на Унгария Виктор Орбан била да възстанови доверието в България като надежден партньор в енергетиката:

"Едно доверие, върху което беше извършен погром с т.нар. "енергийна вноска". Унгария вече провежда процедурата да сключи договор с "Боташ" през нас. Но нас вече ни няма. Ние от фактор, който може да търгува с газ, се превръщаме в една територия, през която преминава газ". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гръцко синьо-не съвсем пътеводител

Анита Димитрова и един не съвсем пътеводител в гръцко синьо

"Гръцко синьо-не съвсем пътеводител" на Анита Димитрова е  книга, която няма да ви убеждава да отидете на почивка в Гърция, тя ще ви отведе там.  Не е пътеводител, не е наръчник, не е пътепис, не е албум за снимки, а всичко това заедно. Но най-вече е подарък. Подарява ви го човек, който е кръстосвал Гърция по всички традиционни и недотам известни..

публикувано на 17.05.24 в 15:10
Руският президент Владимир Путин изнася реч по време на среща със студенти и преподаватели на Харбинския технологичен институт в Харбин, провинция Хъйлундзян, Китай, 17 май 2024 г.

Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна

Русия не възнамерява да превзема украинския град Харков, заяви президентът Владимир Путин. Офанзивата на руските войски в района цели да създаде буферна зона в отговор на украинския обстрел срещу пограничната област Белгород, каза още руският президент, който завършва посещението си в Китай. Каква е визията на Си и Путин за "новата ера" на..

публикувано на 17.05.24 в 14:28

Доц. Пламен Ненов: Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент

"Основната препоръка, която правим, е да се следва регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната. Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент, когато се оценяват различни публични инвестиции, публични разходи". Това каза пред БНР доц. Пламен..

публикувано на 17.05.24 в 14:24
Гложенски манастир

Единственият път до Гложенски манастир е в лошо състояние

Слушатели на Хоризонт и управата на Гложенския манастир сигнализираха за лошото състояние на единствения път до светата обител.  Какво е състоянието на участъка от село Малък извор до манастира може да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.05.24 в 14:21
Президентът Румен Радев е на посещение в Бургас - 17 май 2024 г.

Румен Радев: Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО

Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим. Така президентът Румен Радев коментира тежкия инцидент с автомобил на службата за охрана на властта, станал снощи при Аксаково , при който..

публикувано на 17.05.24 в 14:16

Оставка на Александър Мумджиев от Инспектората на ВСС

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е подал до Народното събрание заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение с Инспектората, съобщиха от Висшия съдебен съвет.  Мумджиев беше задържан във Враца заради непристойно поведение в хотел в града, а Районната прокуратурата в града образува досъдебно производство...

публикувано на 17.05.24 в 14:05
Снимката е илюстративна

Историческия трактат на Петър Богдан представят в президентството на 21 май

Историческият трактат, посветен на България - "За древността на бащината земя и за българските дела" на Петър Богдан - ще бъде представен в сградата на Президентството на 21 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Трудът, написан на латински език, е завършен 1667 година и е един от най-ценните български писмени паметници. Архиепископ..

публикувано на 17.05.24 в 13:57