Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"След края на историята" с Александър Сивилов: Българският граф на Русия

| Коментар

Днес за пореден път се говори за смяна на имена на улици и премахване на паметници. Съвсем логично, след като се стигна до предложението за друг национален празник и опита да забравим идеала на Санстефанска България, удари се посипаха и върху човека, който изиграва една от основните роли за нашето освобождение – граф Николай Игнатиев. За него се разказват невероятни истории – как е станал съучастник в убийството на Васил Левски, че нарочно е искал една толкова голяма територия за България, въпреки че е бил наясно с невъзможността тя да бъде защитена пред Великите сили. Най-важното обвинение срещу него от модерните псевдоисторици остава следването на интересите на Руската империя. Много странно, на кого би могъл да служи, при условие, че е дипломатически представител на руския двор в Истанбул?

За да разберем какво е истинското място на граф Игнатиев в нашата история е добре да погледнем по-широката картина на мястото му в световните събития. Николай Игнатиев е роден през 1832 г. в аристократично семейство. Баща му е генерал и младежът също получава военно образование, но скоро се очертава началото на дипломатическата му кариера. Той е участник в Парижката мирна конференция през 1856 г., с която се урегулират отношенията между Великобритания, Франция, Османската империя и Русия след края на Кримската война. Руската делегация е в сложно положение, защото е загубила войната и губи и статута си на велика сила, която доминира Европа. Николай Игнатиев е натоварен да преговаря за границата в региона на Молдова, където той се опитва да запази в рамките на руските територии колкото се може повече от селата и градовете, населени с българи. В този момент Хабсбургите и Британия се борят границата да мине възможно най-източно. Усилията на Игнатиев се увенчават с успех. Той е награден с орден и спасява голяма част от българското население там от преминаването му под юрисдикцията на Османците. В този момент ясно се вижда, че интересите на българското население и Руската империя съвпадат. Заради брилянтния си дебют Игнатиев е изпратен като руски военен представител в Лондон. Там той осъзнава значението на Средна Азия за британската политика и търси засилване на руските интереси в този регион. През 1858 г. е изпратен на експедиция към ханствата Хива и Бухара за подписването на договори с Руската империя. Това пътуване отново е изключително успешно, въпреки че в Петербург смятат, че цялата група е загинала. Издигането му по дипломатическата стълбица се ускорява и през 1859 г. е изпратен в Китай, за да принуди императора да ратифицира договора с Русия. В този момент се води Втората опиумна война и британската и френската армия са на път да превземат Пекин. Игнатиев улавя момента. Той успява да убеди китайците, че само с неговата помощ могат да спасят града. В същото време представя пред западните сили картина, в която китайските събират мощ и скоро ще отговорят. Враждуващите лагери смятат, че само чрез него могат да постигнат резултати. Игнатиев убеждава Пекин да ратифицира неравностойни договори с Русия, Великобритания и Франция, а китайските имперски власти вярват, че той ги е спасил от унищожаването на столицата им от чуждите войски.

Мисията в Китай става поредната стъпка в дипломатическото му израстване и през 1861 г. е изпратен в османската столица. Там в рамките на няколко години израства до поста на посланик. Позицията му по време на гръцкото въстание в Крит е доста сдържана, защото залага на българската карта. В периода на църковните борби застава напълно зад нашите духовници и възрожденци и допринася за църковната ни независимост с огромното си влияние пред Високата порта. Той поддържа българската кауза, защото тя може да помогне в налагането на руските интереси, свързани с отслабването на османците на Балканите. По време на Константинополската конференция през 1876 - 1877 г. привлича към защитата на християните в Османската империя и британския представител лорд Солсбъри. Преди началото на Освободителната война се опитва да подсигури неутралитета на европейските сили. В крайна сметка той е идеологът на подписването на Сан Стефанския договор и включването в новата българска държава на всички територии, населени с наше етническо население. Интригите в Санкт Петербург го свалят от важната дипломатическа позиция и Игнатиев не успява да защити своите идеи и позиции по време на Берлинския конгрес, където Русия е представена от Пьотър Шувалов. Стефан Стамболов има изключително високо мнение за руския дипломат, както и повечето възрожденци и съвременници. Тези, които се опитват да пренапишат историята днес, се позовават само на един откъс от дипломатическа депеша, в която графа говори за събитията около залавянето и осъждането на Васил Левски. В нея е записано - "Сред населението се шири дълбоко недоволство, предизвикано от лошото управление. Това състояние на духовете съдържа в зародиш елементите на не един заговор. Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал нашите съвети. Вместо да подпомага играта на Мидхат паша, придавайки на обстоятелствата преувеличено значение, той е препоръчал на Комисията да не надхвърля целта, като тласне разследванията отвъд строго необходимото". Тълкуването безспорно може да бъде двузначно, но е факт, че графът се е опитал да намали удара върху българските тайни организации.

Днес общата тенденция е да се откажем от всичко свързано с Русия в историята си. Да кажем, че освобождението ни е дошло от някъде другаде. Да подчертаем, че Игнатиев е мислил за интересите на своята държава, а не на българите. Колкото и да са силни напъните за преиначаването на събитията, понякога е много сложно да се постигне това. Още повече когато съществуват документи. Точно такъв е случаят и с граф Игнатиев, а днешните псевдоразбирачи е добре да четат повече когато забъркват своите исторически буламачи.

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боевете в Източна Украйна

Боевете в Източна Украйна са в напрегната фаза, силите на Киев отстъпват към нови позиции в най-малко три места по фронта, съобщи главнокомандващият украинските военни.сили Олександър  Сирски е написал в "Телеграм", че с цел съхраняване на силите войските са се отдръпнали на нови позиции западно от селата в Донецка област Бердичи, Семенивка и..

публикувано на 28.04.24 в 21:15

Гръцката брегова охрана спаси 25 мигранти

Служители на гръцката брегова охрана спасиха 25 мигранти, чиято лодка потъна в Егейско море недалеч от остров Самос. Един от корабокрушенците е загинал, други четирима са в неизвестност, съобщава агенция "Ройтерс". Други 20 нередовни мигранти са се добрали по-рано днес до друг гръцки остров - Хиос За близо четири месеца от началото на годината броят на..

публикувано на 28.04.24 в 20:54
Николай Денков

Денков ще води листата на ПП-ДБ в Бургас, вероятно

Академик Николай Денков ще е водач на листата на ПП - ДБ за парламентарните избори във Втори многомандателн избирателен район Бургас, обяви един от лидерите на коалицията Асен Василев. По повод коментара на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Василев, с Кирил Петков и Николай Денков, Асен Василев..

публикувано на 28.04.24 в 20:32

Хиляди вярващи на Рупите за Цветница

Хиляди вярващи посетиха днес Рупите и  храма "Света Петка“, изграден по заръка на пророчицата Ванга, за която Цветница беше един от най- светлите празници.  Поклонници от България, Гърция и Северна Македония дойдоха, за да се поклонят пред гроба на Ванга, да запалят свещ в храма "Света Петка“ и да си вземат венец от върбови клонки...

публикувано на 28.04.24 в 20:07
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32